Hradecké letiště

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
11.9.2002 00:00
Honza z HK (neregistrovaný)
letiště
No, dneska je v MF článek o tom, jak město ztrácí armádu a tím i letiště.
Pane Dvořák, ani nevíte, jakou volovinu ste spáchal, když ste odtud vyhnal tectvo. Já Vás ale asi chápu... Proč tu mít letiště, když jiná vyspělá města v západní Evropě ho namají... Už sám Pan primátor Ulrich pochopil, že kde je nejen letiště, je i prosperita. On ho tak pracně dotáh do Hradce, aby o 70 let později ho jistý pan Dvořák zničil. Letiště přežilo druhou světovou válku (sváděly se o něj krutý bitvy), přežil nadvládu komančů, ale už neměl štěstí s primátorem Dvořákem... Zachoval ste se jak kdyby ste byl z Pardubic. Pardubicím co nejvíc napomoct a Hradec co nejvíc degradovat na potupnej salóní zkanzen. Nedivte se, že Vás Pan Jirka tak nenávidí. a určitě není jedinej. Už je pozdě, bejt na někoho nasranej. Už mám jasno, jen že nebudu volit toho, kdo je proti městu (ano, tím myslím pana Dvořáka a spol.) a že se musí zachránit to, co tu ještě po tajfunu Dvořák zůstalo a nebo by se mohlo vrátit a tak budu i volit (ano, nejspíš Pan Vlasák). Ten totiž ať dělá cokoliv a jakkoliv průměrně, aspoň to nedělá podprůměrně a můžu se spolehnout (teda pokud mu někdo neodvolává náměstky), že to co tu je, zůstane a snad se i vrátí, teda kromě vojska na letiště, které se už definitivně nevrátí, protože to už stihnul pan Dvořák pohřbít.
Podle mě, jak sem stihl odpozorovat filozofii pana Dvořáka, kdyby se stal znova primátorem nebo vlivným komunálním politikem, tak by vyhnal i CIAF, protože jak by asi pan Dvořák argumentoval, proč platit 10 milionů Kč ročně na přípravy CIAFu a proč by nám měly 2 dny lítat stovky letadel nad Hradcem, když to všechno můžeme mít zadarmo, v tichosti a jen 20 km od Ulrichova náměstí v Pardubicích...!!
11.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
RE: letiště
Volit samozřejmě můžete toho, komu nejvíc věříte. Zaplať pánbůh, že vůbec půjdete volit. Pokud jde o můj vztah k letišti, jste ovšem poněkud vedle. Už jsem to na tomhle chatu popisoval dokonce několikrát, nerad bych nudil ty, co si to ještě pamatují. Takže jen velice krátce. „Dvořák“ armádu nevyhnal, Rada obrany státu rozhodla o „ukončení vojenského leteckého provozu“ na základě petic občanů, které obdržela z Hradce Králové, a to ještě před mým nástupem na radnici. Na druhé straně přiznávám, že jsem o zachování vojenského leteckého provozu nebojoval, neboť podle dostupných studií tehdejší provoz letiště ohrožoval na zdraví 80% obyvatelstva Hradce Králové. Snažil jsem se proto dohodnout takové podmínky budoucího provozu na letišti, které by tento negativní ukazatel změnily.
Naproti tomu CIAF měl letos devátý ročník, takže se dá snadno dopočítat, že tradice byla založena právě za mého starostování. V těsné a účinné spolupráci s pořadateli (Armáda a CAFBFA) se právě proto jeho na pořádání podílelo Město Hradec Králové od prvního ročníku, a ani v době, kdy je Volba pro město v opozici, nikdy nepadla jediná námitka z naší strany proti leteckému festivalu. To platilo i pro uvolnění 4,5 milionu Kč z rozpočtu města na letošní ročník, které podpořil klub VPM jako jeden muž (a jedna žena…). Nevím, jak Vám, ale mně hluk proudových letadel nad Hradcem jednou za rok nevadí, ale celoročně to opravdu ohrožovalo zdraví 80 tisíc lidí .
Všechno, co jsem tu teď napsal, lze snadno prokázat z dobových dokumentů nebo třeba dotazem u pořadatelů CIAFu a u představitelů vzdušných sil AČR. Naproti tomu výrok o tom, jak „minulá radnice vykonala nevratné kroky a postavila se k armádě a velení vzdušných sil zády“, který dnes vložila do úst primátorovi MFD, jsou jen a jen nepravdivou fabulací toho, kdo je vyslovil. Skoro bych si tipnul, že důvodem jejich zveřejnění je blížící se termín voleb. Nejste určitě jediný, na koho to zabralo….
11.9.2002 00:00
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: letiště
Pane Dvořák, děkuji za odpověď, v první řadě (zvláště po mém příspěvku)...

Já bohužel nemám přístup k xxx dukementům, ale zase si myslím, že když si někdo zadává dokument o škodlivosti (třeba letiště) a platí si to, dostane to, jaký výsledek očekává. Tzn., že když si zaplatim posudek o škodlivosti hlavního města Prahy, dostanu, že "svým způsobem" ano, je škodlivá.

Já Vám věřím, že Pan Vlasák nemusí mluvit pravdu, ale zase doufám, že nejsme ještě jako v knížce "1984"... Ačkoliv sem v Hradci jen od 96 (ale od "mala", takže sem už votrok jak vyšitej...), pamtuju si, jak letectvo odešlo a že tu byl takový lehký hádky. Já už nevim kdo byl proti komu, ale vim, že se utěšovalo, že se jednou vrátěj. Ale už nevím co to bylo za podmínky. Nevíte o nich? A to že ste je vyhnal a otočil ste se knim zády, měl teoreticky pan primátor pravdu. Sám ste to potvrdil. Samozřejmě to nesmíte brát doslova...!:)

A CIAF: Samozřejmně že ten CIAF tu je 9. rokem, ale Vy na mě působíte, že ste ten typ komunálního politika, co když musí něco platit, a přitom by nutně nemusel, nezaplatí...

Jinak co nad Vaší "nadvládě" oceňuji, je ten rozvoj trolejbusové dopravy. Opravdu, to jediné vidím jako pozitivum. Dnes trolejbusy stagnujou a o Moravském předměstí je jen mluví a mluví... Jinak plánuju tu právě oživit diskuzi o trolejbusech v Hradci, ale nestíhám...
12.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
RE: letiště
Aby se to neproměnlo ve výměnu názorů jen dvou lidí, pokusím se být co nejstručnější. Tu studii jsem nezadával já, ale Armáda. A neměla zadání "Jak moc je škodlivé letiště v HK?" Ale "Vliv leteckého provozu na životní prostředí v HK", zpracovala to specializovaná firma Techson, kterou si vybrala Arnáda a mně dalo móooc práce ten dokument sehnat. Pak už jsem věděl proč... Kdo se s kým a proč škorpil kvůli té studii, odchodu z letiště a dalším věcem, už je dnes součástí bájí a mýtů města hradeckého, kdekdo s nimi pracuje podle své potřeby a já už jsem si zvykl na to, že v těch bájích hraju postavu zlého muže. Ani mi to po pravdě řečeno moc nevadí, vlastně bych měl být potěšen, že mi ty báchorky přisuzují takovou moc.
A pokud jde o moje či naše priority v komunální politice (včetně těch ekonomických), můžete je najít na www.vpm.cz, brzičko tam vyvěsíme i letošní volební program, tady s tím vážně nebudu otravovat.
15.11.2002 00:00
Matěj (neregistrovaný)
RE: letiště
Honzo HK, možná že bas byl překvapen kdybys viděl hlukovou studii o vlivu letiště (chraň Bůh, nevím to a netvrdím to), ale pan Vlasák se před svým zapojením do politiky zabýval životním prostředím, zvláště pak vlivem hluku. Takže je zcela možné, že je jedním ze zpracovatelů...
Co se týče hluku letadel, já jsem votrokem více než 50 let. A ten kravál jsem zažil podstatně déle, koncem 80. let to už byl čajíček. Nejhorší to bylo ve Věkoších (zcela pochopitelně), na Slezském - sever, ve slkadišťní oblasi a kupodivu i v Malšově Lhotě a na Stříbtňáku, kudy šla letadla na přistání. Takže se nedivím protestním peticím, na které se za komančů zvysoka kašlalo a po plyšáku se jim naopak vyšlo vstříc možná víc než bylo zapotřebí.
12.9.2002 00:00
Pavel (neregistrovaný)
Teď už je zbytečný zabývat se tím proč AČR odešla, spíš je otázka co s letištěm bude teď? Proto sem se chtěl zeptat pana Dvořáka, jaké jsou možnosti jeho využití. Jestli je nějaký investor co by měl o letiště zájem? Asi před rokem jsem někde čet o nějaké anglické pobočce Zeppelinu, co chtěla letiště pro vzducholodě, na rozvážení turistů atd..
12.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
Tohle opravdu není MOJE diskuzní fórum, to najdete na www.martindvorak.cz. A nejen proto si myslím, že k tomuhle by se měli vyjadřovat kompetentní činitelé z magistrátu, a to nejen tady na tomto chatu, ale obecně v médiích a s prostorem k všeobecné debatě. Já můžu jen připomenout historii.
Po sdělení Rady obrany státu z jara roku 91, že "vojenský letecký provoz na letišti v HK bude ukončen po roce 1993" jsme se pokoušeli opakovaně získat vysvětlení těch pár slov. Tedy jestli "ukončení VOJENSKÉHO LETECKÉHO provozu" znamená, že tam nadále bude moci být letecký provoz civilní a nebo naopak jestli bude letiště dál využíváno vojensky, ale bez letů. A pak jsme se pokoušeli zjistit, zda "po roce 1993" znamená 1.1. 1994 nebo nějaké pozdější datum. Nic z toho ovšem tenkrát armáda ani ministerstvo řící neuměli, stejně nebylo jasné, jak to bude majetkově. Po deseti letrech je mnohem jasněji, ale jasno není. Problém je v tom, že město nemá připravených několik variantních řešení pro budoucí využití, aby bylo připraveno na různé možnosti konečného majetkového uspořádání v tomto prostoru. Přesněji řečeno, nemá žádný koncepční plán ani nápad. A tak existují jen návrhy na různé využití jednotlivých objektů a částí letiště, ovšem nikdo zatím nerozhoduje o tom, které tam nakonec budou. Přitom je ale jasné, že všechny tam dohromady být nemůžou. Mohu-li si dovolit nějaký odhad, považuju za velice pravděpodobné, že Armáda předá celý areál městu, ale bude se snažit si tam i nadále udržet vliv alespoň do té míry, aby letiště kdykoli v budoucnu mohlo sloužit jako záložní. Je to varianta pochopitelná, ale pro město jedna z těch nejméně výhodných. Město totiž bude mít sice na krku všechny nebo skoro všechny náklady na údržbu a provoz, ale bude mít svázané ruce v možnostech využití. Takže to podle mě směřuje k tomu, že tam budou dál fungovat nějaké "lítací aktivity" jako třeba CIAF, letecké muzeum s divácky atraktivním předatavením "cirkusu" a nejspíš i současný Gemini port se svým zázemím pro komerční lety a záchranku. Snad se tam nějak porovnají, zatím je to docela ostrá hádanice. Město může všechno, co bude souviset s lítáním, pronajímat (pokud už bude majitelem), přičemž tvorbou cen nájmu může některé aktivity podpořit a jiné potlačit nebo vůbec nedopustit. Zbude ale i tak ještě zřejmě docela velká část současného areálu, která bude vyžadovat náklady na údržbu a ochranu, ale letecké aktivity ji nebudou potřebovat. Pan Kindernay by tam třeba rád měl veliké televizní studio (takový hradecký Barrandov), mluví se o ubytování bezdomovců a řadě dalších nápadů, jak jsem řekl, ne všechno by tam mohlo být vedle sebe, konečné rozhodnutí nepadlo a ještě asi hned tak nepadne, protože jednání s Armádou se vlečou, nejsou jasné restituce, ekologické zátěže, provoz letecké komunikační techniky (řízení letového provozu atd atd). To jsou všechno objektivní problémy, přesto si ale myslím, že mohlo a mělo být jasněji, co tam vlastně město chce, co by v krajní nouzi strpělo a co v žádném případě nepřipustí.
Ale protože nic takového zatím město nemá, můžeme si o tom ještě dalších pár let psát...
14.9.2002 00:00
Vera (neregistrovaný)
Hradecke letiste
Ano Pan primátor Ulrich pochopil, jiz pred tolika roky, ze letecke spojeni je budoucnost.
Opravdu me moc mrzi, ze se letiste pomalu rozpada a bude to jen postrach. Vsude na svete se letiste stavi, nebot dalnice jiz nepoberou vestkerou dopravu a lidem trva dlouho se dostat z jednoho mista na druhe. Verim, ze by se i zde letiste vyuzilo.
Zila jsem hodne dlouho v Los Angeles 4 kilometry od velikeho mezinarodni letiste kde denne pristane a vzletne stovky letadel, provoz je 24 hodin, pracuje tam 50,000 ano padesat tisic lidi a lide tam nemaji problemy, a jsou to letadla velika "BOENIG 747" az pro 450 cestujicich.
Proste tady to nekdo poradne zmarnil ! ! ! ! !
Nikoho nemuzu jmenovat, nebot nevim ci je to zasluha.
Ale nekdy se daji chyby napravit ! ! ! ! ! Tak doufejme, ze to bude i tento pripad... HRADEC muze byt Salonem republiky, ale musi jit i s vyvojem.

Dekuji, Vera
16.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Nezlobte se, milá paní Věro, ale to opravdu nejde moc srovnávat. LA má cca 3 (nebo už 4?) miliony obyvatel, Hradec jich nemá ani 100 tisíc, na celou naši republiku by se tedy mohla vejít letiště rozměru toho Vašeho jen dvě, maximálně tři, to ovšem jen za předpokladu, že by se po Čechách lítalo tak daleko a tudíž tak často jako po Americe. Jak daleko je z Vašeho letiště v LA k nejbližšímu dalšímu? Jen pro úplnost dodávám, že my to máme na Ruzyň z Ulrichova náměstí necelých 120 km. Takže debata, kterou tady teď vedeme, je o letišti docela jinačím, vojenském, které už neslouží a nikdy nebude sloužit proudovým stihačkám a nadzvukovým bomardérům, což ale neznamená, že by na něm nemohly lítat business jety, pokud ovšem v Hradci budem mít něco tak atraktivního, aby sem kvůli tomu lítali světoví businessmani svými letadly nebo posílali náklady zboží. Může se tam konat spousta atraktivních věcí, které s létáním souvisejí a spojují se s ním. Proti tomu nikdo nic nemá, ale řeči soudruhů důstojníků o tom, jak tu mohly přistávat Boeningy a jak na tom město mohlo děsně vydělávat, to byly jen sebezáchovné manévry, protože se jim nechtělo stěhovat do Staré Boleslavi (což chápu, mně by se taky nechtělo), ale k realitě měly stejně daleko jako Varšavské smlouva ke katolickému klášteru.
16.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Nezlobte se, milá paní Věro, ale to opravdu nejde moc srovnávat. LA má cca 3 (nebo už 4?) miliony obyvatel, Hradec jich nemá ani 100 tisíc, na celou naši republiku by se tedy mohla vejít letiště rozměru toho Vašeho jen dvě, maximálně tři, to ovšem jen za předpokladu, že by se po Čechách lítalo tak daleko a tudíž tak často jako po Americe. Jak daleko je z Vašeho letiště v LA k nejbližšímu dalšímu? Jen pro úplnost dodávám, že my to máme na Ruzyň z Ulrichova náměstí necelých 120 km. Takže debata, kterou tady teď vedeme, je o letišti docela jinačím, vojenském, které už neslouží a nikdy nebude sloužit proudovým stihačkám a nadzvukovým bomardérům, což ale neznamená, že by na něm nemohly lítat business jety, pokud ovšem v Hradci budem mít něco tak atraktivního, aby sem kvůli tomu lítali světoví businessmani svými letadly nebo posílali náklady zboží. Může se tam konat spousta atraktivních věcí, které s létáním souvisejí a spojují se s ním. Proti tomu nikdo nic nemá, ale řeči soudruhů důstojníků o tom, jak tu mohly přistávat Boeningy a jak na tom město mohlo děsně vydělávat, to byly jen sebezáchovné manévry, protože se jim nechtělo stěhovat do Staré Boleslavi (což chápu, mně by se taky nechtělo), ale k realitě měly stejně daleko jako Varšavské smlouva ke katolickému klášteru. zdraví vás MD
16.9.2002 00:00
Vera (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Mily Pane Martine,
ano mate pravdu ze v LA je nekolik milionu lidi, ale to je vedlejsi.
Dalsi letiste je v Santa Monice, asi 20 km od LA International,
Long Beach to je asi 30 km,
John Wayne,
Burbank,
Van Nuys,
Hawthorne,
Torrance to jen jen par. Chcete-li, poslu Vam mapu a vsechny Vam je tam vyznacim.
Tady ani nejde o Internationalni , ale spojeni mezi vetsimi mesty v Ceske republice.
Urcite by to hodne lidi privitalo , je to rychlejsi a clovek musi myslet dopredu a ne dozadu.
Nasi dedeckove a babicky nemeli ani auta a jezdili na kolech. To je stale aktualni, nebot je to rychejsi nez jit pesky, ze?
Proste muj nazor je, ze to letiste melo zustat a byt civilni a verim, ze mi v budoucnosti date za pravdu, ale to uz bude pozde.
Na videnou Vera.
17.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Na tu mapu se rád podívám, příležitost určitě najdeme.Pokud jde o hradecké letiště, já vám přece dávám za pravdu už teď. Ten spor nikdy nebyl o civilním létání malých letadel, ale o stíhačkách a bombardérech. Problém byl hlavně v tom, že armáda neměla dlouho jasno, co vlastně s letištěm, pokud na něm nebude probíhat výcvik vojenských letců s bojovou technikou. Do dnes to není vyřešené, ale zdá se, že už definitivně letiště připadne městu a stejně tak velice pravděpodobné je to, že se na něm bude dál v nějakém omezeném režimu létat, přistávat a stratovat asi tak, jako na většině letišť. o kterých jste psala v Kalifornii.
21.9.2002 00:00
Samohrd (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Vážená paní Věro, sleduji tady Vaši diskuzi s panem Dvořákem a vidím, že s Vámi souhlasí v názoru, že Hradec potřebuje zachovat letiště. Já bych to zase tak jednoznačné neviděl. Vycházíte z předpokladu, že rozvoj civilního letectví bude zde probíhat obdobně jako v USA a dospěje k hodnotám, které znáte z Los Angeles. Je pravdou, že v aglomeraci LA je více letišť. Dokonce je jich tam více než jste uvedla. (+ Compton, Hawthorne, Hughes, Meadowlark, Eullerton, Corona, Chino, Ontario, Cable, Riverside, Flabob Riverside, Mirofield Rialto, Redlands a nepletu-li se tak ještě 3 vojenská letiště : El Toro, March AFB a Norton AFB) Dokonce 8 z nich je městských, tedy obecních. Z tohoto pohledu by bylo logické, kdyby Hradec měl alespoň jedno městské letiště. Pokusme se porovnávat. Má-li aglomerace (nebo konurbace?) LA cca 21 letišť na 15 milionů obyvatel, měl by mít Hradec 0,14 letiště. Porovnáme-li LA s Hrodecko-Pardubickou aglomerací s cca 250 000 obyvateli, vyjde nám 0.35 letiště. To bychom na tom v současné době byli podstatně lépe než v LA. Máme 2 letiště a 3 sportovní. Zdá se Vám toto přirovnání nesrovnatelné? Máte pravdu. Důležité je kolik lidí létá. Porovnejme tedy počet přepravených lidí. Nevím kolik lidí přepraví všechna jmenovaná letiště v LA a tak vyberme jen Los Angeles International Airport. Po Chicagu (O`Hara), Dallasu (Ft Worth) a Londýnu (Heatrow) je podle obratu cestujících 4. největší na světě. V roce 2000 toto jedno letiště odbavilo 67,3 milionů cestujících. Srovnání s odbavenými cestujícími z hradeckého nebo pardubického letiště by kulhalo, protože odtud létá jen pár "rekreačních" letů a většina leteckých cest je realizována z Prahy. Porovnávejme tedy s Prahou. (To by mohlo fungovat. Bydlíte-li např. v San Bernardino, máte to na letiště LA-IA taky 100 km, jako z HK do Prahy a z nejbližšího letiště Mirofield - Rialto se taky nikam moc nedostanete jako z Hradce nebo z Pardubic). Ve srovnatelném roce 2000 odbavilo Ruzyňské letiště 5.5 milionů cestujících. Obsluhuje-li území s deseti miliony obyvateli, mělo by podle LA-IA tedy ruzyňské letiště odbavit 44,8 milionů cestujících. To je taky blbost, že? Prognózy pražského letiště předpokládají max. výhledovou kapacitu cca 10 milionů cestujících ročně. Abych to vše zkrátil, řekněme si v čem je zakopaný pudl. Jednak letiště LA-IA je tranzitní a Ruzyně převážně koncové. Porovnáme-li zápodoevropská tranzitní letiště s americkými tranzitními a západoevropská cílová s americkými cílovými, dojdeme k zhruba stejným poměrům. Rozdíl přepravených osob je téměř úměrný rozdílu letadly obsluhovaného území a zavedete-li do porovnání hustotu osídlení, zjistíte, že se v západní Evropě nalétá stejných "osobokilometrů" jako v USA. Rozdíl, který vidíte v Los Angeles je jen optický. Bude-li se v ČR brzy létat jako v západní Evropě, a to lze předpokládat, naroste zde civilní letecký provoz dvojnásobně. Připravovanou výstavbou terminálu C na Ruzyňském letišti se jeho kapacita také zdvojnásobí. Kdo bude pak létat z Hradce? Velkými dopravními letadly téměř nikdo. V létě odletí pár letadel s rekreanty do Řecka a na Malorku a to bude všechno. Zvýší se určitě provoz malých a sportovních letadel. Bude se s nimi odtud létat na pracovní jednání, tu do Mnichova, tu do Vídně nebo i do Kardašovy Řečice. Na tyto lety nepotřebujete mít plně vybavené letiště. Stačí "rovná louka". Podle mne je tedy dost riskantní, aby město převzalo a dovybavilo hradecké letiště, drželo ho v provozuschopném stavu (provozní náklady při vojenském létání byly 40 - 45 mil. Kč ročně). a přitom se na něm létalo jen propagačně. Pani Věro, myslím si tedy, na rozdíl od Vás, že převzetí a zachování hradeckého letiště není tah jednoznačné, jak by mohlo na první pohled vypadat. Zdraví Vás Martin Samohrd.
21.9.2002 00:00
Vera (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Vazeny pane Martine ,
dekuji za Vasi odpoved.
Ano LA ma vice letist nez jsem zde psala, prekvapilo me ze je znate? Zil jste take v LA?
Ale stejne si myslim, ze by se to letiste melo dat do provozu.
Co s tim chcete udelat????? Nechat to ladem???
Myslim ze LA to je cely kraj ma jen deset milionu lidi, vzdyt cela Californie jich ma tricet milionu.
Ptate se kdo bude letat z Hradce?
Urcite by zde mala osobni letadla mohla fungovat.
A taky by zde mohla byt i privatni letedla. Vite kdyz zije nekdo tolik let
v USA tak to vidi trochu jinyma ocima.
Vsak jen cas nam ukaze, co se s tim letistem stane.
Vera
22.9.2002 00:00
Samohrd (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
Paní Věro, nežil jsem v LA, jen nějaký čas tam badlel (na Ogden ave. v Hollywood district a pak někde na 5th st.v Santa Monica). I když je to již 14 let, něco málo si z LA ještě pamatuji. S těmi obyvateli to je nějak zašmodrchané. Podíval jsem se do Guilve to Places of the World a tam uvádějí : Kalifornie - 31 600 000, konurbace LA - 15 400 000, aglomerace LA - 9 140 000, město LA - 3 450 000. Přiznám, že netuším kam až stanovili hranici konurbace. Doufám, že tam nezapočítali San Diego. :-)

Teď něco k letišti :
a)
22.9.2002 00:00
Samohrd (neregistrovaný)
RE: Hradecke letiste
P O K R A Č O V Á N Í :
(odeslalo se mi to omylem)

Teď něco k letišti :
a) Jsem spoluautorem Územního plánu Hradce. Protože Územní plán s letištěm nadále počítá, nemohu snad být obviněn, že chtěl nechat letiště zarůst travou či zlikvidovat. A i když nakonec vbrzku "zaroste travou", je třeba bezpodmínečně udržet nezbytnou volnou plochu letiště, nenarušit vzletové a přistávací roviny a veškerá další ochranná pásma. Potom při odpovídající potřebě civilního dopravního létání, může být letiště kompletováno a provoz obnoven.

b) Jsem přesvědčen, že jednoduchý provoz sportovních letadel, areotaxi, záchranné letecké služby atd. se v Hradci udrží. Otázkou je možnost udržení regulerního dopravního letiště. Tzn. udržení přibližovacíslužby řízení (řídí přílety a odlety + radiolokátory, meterolog atd.), letištní služby řízení (tzn. řídící věž, světelná přibližovací a sestupová soustava, dráhová a pojezdová světla, pohyby letadel, vozidel a osob na letecko-provozních plochách, odbavení, stojánky atd.) a technického personálu (tankování, servis, odbavení, hasiči, údržba drah, budov a veškerého zařízení, ostraha, atd.). Pokud nebude dostatečná intenzita letů, tak pochopitelně takovéto trvalé vybavení letiště nemůže město ani nikdo jiný udržet.

c) Nabízí se také převedení veškšrého civilního leteckého provozu z Pardubic do Hradce a v Pardubicích nechat létat jen armádu, nebo hradecké letiště podpořit jinými aktivitami atd. To jsou však již jenom sny, úvahy a spekulace, vyvolávající zase jiné problémy.

Paní Věro, prozatím budeme létat nadále z Prahy a pak se necháme překvapit. Zdraví Vás Martin Samohrd

19.9.2002 00:00
Roman Pacik (neregistrovaný)
Letiste...
Kdo z Vas, kdo tu diskutuji a obhajuji letiste, bydli ( bydlel ) v jeho blizkosti ? Zazili jste vubec nekdy start vojenskeho letadla ?! Museli jste na sebe v mistnosti rvat ( kricet ) i ve vzdalenosti 1 ( JEDEN ! ) metr od sebe ?! Sli jste si vyjimecne uz ve 22h lehnout a nemohli jste kvuli kravalu usnout ?!

Tak tohle vsechno jsem si od malicka prozil. Vite vy vsichni vubec, jaky je tu ted klid :-> ?

Kdesi jsem slysel, ze dopravni letadla by takovy hluk nevydavala. Ale JAK MAM KSAKRU VEDET, JAK VELKY TEN HLUK BUDE ? Velky ? Maly ? Kde je nejake meritko ?

A proto - byl bych sam proti sobe, kdybych si jakykoliv provoz na letisti pral... Nechci vypadat jako "sobec", ale abych uprednostnoval BLAHO NAS VSECH pred BLAHEM SVYM ? To by bylo divne, nemyslite ?

S pozdravem Pacik Roman, Zadni 143, H.K.
19.9.2002 00:00
Jiří Procházka (neregistrovaný)
RE: Letiste...
Neexistuje obecné blaho nás všech, je jen množina blah jednotlivců, která se ovšem sčítat nedají, protože jsou to jablka a hrušky. Proto bychom se měli všichni pokud možno respektovat. Škoda, že se to neděje, resp. děje spíše výjimečně. Např. v tomto případě někdo respektoval blaho lidí, kteří tam bydlí a my ostatní bychom to měli považovat za správné, i když tam nebydlíme. Jinak uznáváme, že "když se kácí les, létají třísky", ale to je podle mého názoru hnusné. Podle toho bychom měli takto přistupovat nejen k letišti, ale třeba i ke druhému silničnímu okruhu v HK, atd. atd.
22.9.2002 00:00
Richard (neregistrovaný)
Letiště
Jestli se nemýlím,tak pan Dvořák je rodák, nebo přinejmenším dlouholetý obyvatel Pardubic?Nerad bych se tedy vás pane ing.Dvořáku dotknul,ale možná by dnes již nebylo na škodu oprášit trochu rivalitu a šovinismus.Jsem rodák z HK a musím chtě nechtě uznat,že sousední Pardubice dělají dnes mnohé lépe a jinak.Ale abych neodbíhal od tématu "Letiště"! V Hradci Králové bylo velení Letecké armády,spoustu plukovníků,generálů= spoustu bohatých chlapíků.Jednoduše lidí,kteří zde v tomto městě žili a utráceli.Myslím pane Dvořáku,že Vy osobně jste stál v čele několika průvodů občanů Ruseka,Věkoš atd.za zlikvidování letiště!Pokud se mýlím pak přijměte mou hlubokou omluvu.Delší dobu sleduji Vaše vyjadřování zde na fóru a s Vašimi názory bytostně nesouhlasím.Myslím,že Hradci Králové jednoznačně škodíte.Snad jen budova nové pedagogické fakulty stojí údajně s Vaší pomocí.Těším se na Vaši případnou reakci,Richard.
22.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
pro pana Richarda
Mýlíte se přinejmenším v tom, že jsem stál v čele či alepsoň v řadách protestujích obyvatel Ruseka. Už jsem tu popisoval, že rozhodnutí Rady obrany státu padlo ještě před mým nástupem na radnici. Ale řekl bych, že to není podstatné, stejně jako fakt, že jsem se narodil v Praze, do školy chodill v Pardubicích, studoval v Turnově a v Praze a přiženil se do Hradce. Nic z toho neovlivňovalo moji snahu odvézt co nejlepší práci kdekoli, tedy i v době, kdy jsem byl primátorem Hradce. Krom toho v tomhle městě žiju a hodlám žít, narodily se tu moje děti a doufám, že tu taky budou žít, nevidím tedy opravdu žádný objektivní důvod Hradci škodit. Každý starosta by měl mít jakousi vizi budoucnosti města, která samozřejmě musí být diskutována a musí mít podporu dostatečně velké části obyvatel, aby mohla být realizována. Já už na radnici nesedím 4 roky a nemám ambici se tam vracet. Máte-li pocit, že například privatizace bytů, vybudování nové trolejové trakce městské dopravy, rekonstrukce městských mostů, divadla nebo škol, oživení historického jádra města, výstavba čistírny odpadních vod, nebo stavby jako Česká spořitelna na náměstí u Tesca nebo Česká národní banka v Hořické byly zavrženíhodným pokusem město zdevastovat, máte na to právo. Já bych vás rád ubezpečil, že já jsem takové akce chápal jako kroky k rozvoji města a realizaci oné výše uvedené vize, do níž spadalo i vytváření nových tradic města, jako divadelní, taneční a hudební festival, Techfilm, CIAF nebo Balónové nebe a další. Považujete-li to za moji diskvalifikaci, můžete samozřejmě napříště volit kohokoli jiného. To je na té demokracii to úplně nejlepší, že si můžeme vybrat. Já vás můžu poprosit o jediné. Nezbavujte se té možnosti rozhodovat o tom, kdo a jak má naše město a zemi řídit. Jděte volit, i když zjevně budete volit někoho jiného.
22.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
Martin Samohrd je odborníkem na dopravu a myslím, že to v předchozích řádcích znovu prokázal. Pokud jde o mě, dopravním odborníkem nejsem, a proto chodím dlouhá léta pro rozumy v dané oblasti právě k panu Samohrdovi. Jsem o to víc rád, že z jeho posledním příspěvkem můžu jen souhlasit, mám alepsoň ten pocit, že se shodujeme v tom, že nějaký omezený režim létání na letišti zůstane zachován (přinejmenším v potenciální podobě), stejně tak se asi shodneme na tom, že létání těžkých dopravních, nákladních nebo dokonce bojových letounů má svoje zásadní limity v tom, že nesmí ohrožovat zdraví obyvatel města, a tudíž je akceptovaltelné jen ve zcela výjimečných případech a nikoli jako pravidelný režim letiště. To jsou podle mne kritéria, podle kterých je potřeba formulovat koncepci budoucího využití tohoto prostoru. O tom, že dosud chybí jednoznačný názor na budoucnost letiště, svědčí podle mě i dnešní truck show na letišti, protože taková akce je sice určitě divácky atraktivní, ale přistávací ploše rozhodně neprospívá a do budoucna se bude muset ujasnit, jestli se tu bude starovat a přistávat a nebo pořádat pouťové atrakce, které nákladnou dráhu postupně zdevastují.
22.9.2002 00:00
dvořák (neregistrovaný)
Martin Samohrd je odborníkem na dopravu a myslím, že to v předchozích řádcích znovu prokázal. Pokud jde o mě, dopravním odborníkem nejsem, a proto chodím dlouhá léta pro rozumy v dané oblasti právě k panu Samohrdovi. Jsem o to víc rád, že z jeho posledním příspěvkem můžu jen souhlasit, mám alepsoň ten pocit, že se shodujeme v tom, že nějaký omezený režim létání na letišti zůstane zachován (přinejmenším v potenciální podobě), stejně tak se asi shodneme na tom, že létání těžkých dopravních, nákladních nebo dokonce bojových letounů má svoje zásadní limity v tom, že nesmí ohrožovat zdraví obyvatel města, a tudíž je akceptovaltelné jen ve zcela výjimečných případech a nikoli jako pravidelný režim letiště. To jsou podle mne kritéria, podle kterých je potřeba formulovat koncepci budoucího využití tohoto prostoru. O tom, že dosud chybí jednoznačný názor na budoucnost letiště, svědčí podle mě i dnešní truck show na letišti, protože taková akce je sice určitě divácky atraktivní, ale přistávací ploše rozhodně neprospívá a do budoucna se bude muset ujasnit, jestli se tu bude starovat a přistávat a nebo pořádat pouťové atrakce, které nákladnou dráhu postupně zdevastují.
15.11.2002 00:00
Honza z HK (neregistrovaný)
Civilní provoz
tak je to tady. pardubice jsou dost hluboko v prd*li, protože jim odchází armáda z letiště. Tím se smazává ten rozdíl mezi letištěm hradeckým a perníkovským, protože teď je provozování civilního letiště neovlivněno armádou. A pardubice si moc dobře uvědomujou, že to jejich menší a zastaralejší letiště má menší šanci na přežití! Jsem ale nespokojen když jsem se dočet, že Střítecký - primátor Pardubic, se chce sejít s Vlasákem a chce po něm, aby hradecký primátor odepsal vlastní letiště na úkor konkurenčního města. jako vyhovět zde Pardubicím, teď, kdy máte i Vy pane Dvořáku šanci napravit svou chybu s odehnáním vojenského letectva a znovu povýšit hradecké letectví nad Pardubické. teď by měli všichni hradečtí obyvatelé sledovat, jak se budou chovat "hradečtí" představitelé v kontrastu s Pardubicemi. Střítecký sám správně poznamenal, že dvě civilní letiště 20 km od sebe se neuživěj a moc dobře ví, že ten jeho asfaltobetonovej plac nemá šanci. A upozorňuju, že kdo získá civilí letiště, získá tím jediné letiště ve východních Čechách a tím i třeba CIAF - tuto světově prastižní akci, kterou nám Perníkov nenažraně závidí! Jaký je Váš názor, lidé a Dvořáku?
15.11.2002 00:00
Ronald (neregistrovaný)
RE: Civilní provoz
Zjistěte si nejdříve fakta. Pro smíšený provoz byla v Pardubicích loni rekonstruována dráha a vyjma B747 tam mohou přistávat všechny typy letadel nonstop. Myslíte, že veřejné letiště s mezinárodním statum je zaostalé? Pardubické letiště je doposud součástí páteřní sítě českých letišť a tomu odpovídá jeho standard. Přečtěte si někde, z jakého důvodu má armáda zájem odtud odejít. Vlasák nemusí na přání Stříteského letiště v HK odepisovat, protože by to bylo jen gesto. Hlavně nepukněte závistí a pupkostředností. Hezký den.
15.11.2002 00:00
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: Civilní provoz
fakta si spíše zjistěte i Vy!

dráha u vás musela bejt rekonstruována, protože pardubické letiště se rovná mé definici. Do dnešních dnů bylo pro všechny výhodnější provozovat civilní letiště v Pardubicích, protože veškeré náklady platila armáda... To se v hradci nedělo. Vězte, že nevyvracuju, že v Pardubicích můžou přistávat i raketoplány, ale asi víte kulový o hradeckém letišti. hradecké letiště je nejen rozsáhlejší, ale má i delší přistávací dráhu. Hlavně nepráskněte závistí! To znamená, že jestli v Pardubicích může přisát raketoplán, v Hradci může přistát i bez padáku. O tom jestli nonstop, to už si říct nedovoluji.
Souhůasím s Vámi, že pardubické letiště je DOSUD součástí sítě českých letišť. Ono hradecké letiště má (také) mezinárodní statut. hradecké letiště a pardubické jsou naprosto shodná. mezinárodní statut, provozovatelská firma atd. Do teď větší kvality hradeckého letiště zastiňoval naprosto rozhodující faktor a to, že provoz v Pardubicích nikoho nic nestál, kromě armády, což to už dlouho platit nebude. Narozdíl od pardubického letiště tady nic armáda neplatí.
Co jsem se v novinách dočet, důvod armády proč chce odejít z pardubického letiště je ten, že je jeho provoz pro armádu příliš drahý. Ano, vy asi máte jiné informace, jako že pardubické letiště je nejleší v republice a pro amádu je ho škoda, ale to bohužel ne.
Střítecký moc dobře ví, že hradecké letiště je vážný konkurent a tak nechce nic nechat hospodářské soutěži a tak dolejzáním se to pokusí ukecat už předem.
proto jestli necháme "z kamarádství" letiště pro Pardubice, pak naco tu mít i dálnici, ať jde taky přes Pardubice....
16.11.2002 00:00
Ronald (neregistrovaný)
RE: Civilní provoz
Máte přehled, které letiště je větší a rozsáhlejší, podstatnější je podle mě standard, zázemí a finanční podmínky provozu. Veřejných letišť s mez. statusem je v ČR asi 10 a nepřetržitým provozem jen oněch 5 skutečně aktivně využívaných (HK je neveřejné letiště). Vím dobře, proč armáda odchází. Oponoval jsem Vám v tom, zda je odchod armády impuls pro vytvoření "konečně regionálního letiště", ať v PCE nebo HK. Letiště ve VČ může konkurovat JEN 100 km vzdálené Ruzyni v letištních poplatcích, ty jsou vzhledem k Praze velmi výhodné. Provoz tak můžou táhnout chartery z Ruska, Asie apod. Až v dalším sledu je Fischer a Japonci. Letiště tu nebude určitě proto, aby HK nebo Pce měly svůj metropolitní aerodrom. Navíc je tu silná pražská lobby, která nám trochu toho vojenského provozu z "jejich" peněz příliš přisypat nechce. Proto asi Stříteský hledá ve Vlasákovi partnera v lobbování, letiště je výhodné pro oba, Vlasák možná získá něco pro sebe či pro své. A bude rád, že letiště nebude muset být v Hradci, protože by ho tam proti protestům asi nikdy neprosadil(?).PS O závisti jste psal prve Vy. Já tuto vlastnost nesdílím, protože mám dojem že není co závidět. Oboustranně. Takže nic ve zlém...
16.11.2002 00:00
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: Civilní provoz
Říkáte, že Stříteský ledá partnera ve Vlasákovi pro lobbování. A proč to nemůže být naopak? Proč pan Stříteský nepomůže lobbovat hradci pro zachování letiště v Hradci??
V Hradci byl asi trochu logický odpor k vojenskému letišti, neboť létající stíhačky nad městem není asi to pravé. Ale jen s prominutím magor by byl proti civilnímu letišti. to je stejné jako být proti dálnici, železnici, atd.
Co se týče finančních podmínek, máte pravdu, že Pardubice jsou na tom TEĎ lépe, neboť veškeré opravy a udržování atd. platí armáda. Za pár let se finanční podmínky srovnaj, respektive řečeno pardubické klesnou...
Já mám rozumný návrh, vypadá to, že chcete být fér. Pardubice mají železniční koridor. Hradec je sice železniční uzel s pěti větmi tratí, ale hold na blbém místě. hradec bude mít dálnici, ale pardubický přivaděč ten rozdíl kde je umístěná dálnice vlastně smaže. Pardubice budou mít přístav a tím loďní spojení "se světem". nebylo by logické, aby hradecké letiště, které za pár let bude ve všech směrech lepším letištěm zůstalo "naživu"?
15.11.2002 00:00
Matěj (neregistrovaný)
Letiště HK versus letiště PA
Občas je zajímavé přečíst si "životopisy svatých".V dlouhém seznamu svých funkcí nám píše p. Vlasák, že v letech 1993-1998 byl řiditelem firmy East Bohemian Airport a.s. (EBA), která zajišťuje civilní letecký provoz na letišti v Pardubicích. Nefouká náhodou vítr odtamtud? Jen tak mimochodem, členství v představenstvu EOP tam kupodivu neuvádí. (prameny: www.oldrichvlasak.cz a www.eop.cz)
16.11.2002 00:00
Samohrd (neregistrovaný)
Létání je vyvoláno dopravním vztahem.
Sleduji tu náruživou diskuzi pánů Ronalda a Honzy z HK a obdivuji jejich zápal a zájem o problematiku létání v Hradci či v Pardubicích. V mnohém mají pravdu, ne-li z jejich pohledu ve všem. Zapomínají ale oba na jeden zásadní a podstatný fakt : Letecká doprava je jako každá jiná doprava vyvolána dopravním vztahem. Tzn. pro vznik dopravy je m.j. nezbytnou podmínkou zdroj a cíl dopravy. Má-li být v Hradecko - Pardubické aglomeraci alespoň jedno civilní letiště s pravidelným provozem, musí území které toto letiště obsluhuje mít dostatečně silný zdrojový nebo cílový potenciál. Vyvolaný počet letů musí toto letiště uživit. Stavět a udržovat v provozu letiště z kterého a na které nemá kdo létat, je stejný ekonomický nesmysl, jako stavět a udržovat v provozu dálnici mezi Zlámanou Lhotou a Čančuličkami.
Polemiku na obdobné téma jsem již vedl s paní Věrou. Abych se neopakoval, můžeme se vrátit o pár článků nahoru, tj. k naší diskuzi z 21. a 22. 9. 2002. Možná zjistíme, že je uplně jedno jestli bude letiště v Hradci nebo v Pardubicích. Podle mne bude hlavním problémem udržet ho bez armádních peněz a bez letadel alespoň někde.
18.11.2002 00:00
Pavel H. (neregistrovaný)
Pardubice dopadly jako Hradec
Co nám vlastně je po pardubickém letišti? Když z hradeckého letiště odcházela armáda, měly určitě sousední Pardubice radost a ještě větší by měly, kdyby tenkrát získaly i CIAF. To se jim ale nepodařilo a teď, když jsou v podobné situaci, chtějí snad od našeho kraje, nebo dokonce města dotace na jejich "mezinárodní, páteřní, atd" letiště? To ani náhodou! Jsem přesvědčen, že se těmto městům nevyplatí letište s pravidelným provozem. Počet obyvatel obou měst dohromady není tak veliký a dojezdová vzdálenost do Prahy, po dostavbě dálnice je relativně krátká. Shrnuto: takové letiště by bylo na české poměry zcela zbytečný luxus. Hradecké letiště se však vydalo podle mého názoru docela dobrou cestou: zajišťuje smluvní nepravidelnou dopravu, letištní budova je z části pronajata firmám (Galaxie), uvažuje se o stavbě leteckého muzea a v neposlední řadě se zvažuje výroba malých letadel, přičemž CIAF zůstal zachován. To je podle mě ta nejlepší cesta, nehrajeme si na Prahu (druhá Ruzyň), nemáme megalomanské plány o pravidelných linkách, naše letiště má skromnější a daleko efektivnější provoz, jeho funkce v rámci města však zůstala zachována.
19.12.2002 12:28
phavel (neregistrovaný)
zpáva o letišti
Dnes mě trochu rozesmála zpráva v královehradecké příloze MF Dnes, konkrétně o letišti v Pardubicích, kde primátor Střítecký následovně popsal vyjednávání mezi Hradcem a Pardubicmi ohledně spolufinancování nákladů na jejich letiště. Cituji: "Jednání se trošku nedaří, ale věříme, že časem k určité dohodě dospějeme, protože nám asi nic jiného nezbývá, a sousední kraj i město se na provozu letiště budou podílet."
K čemu potřebujeme jejich letiště? Snad k tomu, aby odtamtud létalo pár manažerů a turistů? Do Prahy to bude po dostavbě dálnice vcelku kousek, na co další letiště s pravidelným provozem v Pardubicích. Pochopitelně budeme přece podporoval naše letiště, aby se na něm mohl udržet CIAF a další aktivity firem, včetně nepravidelné dopravy.
19.12.2002 20:55
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Možná by mohl pan Dvořák konečně přiznat pravdu o tom jak vyháněl armádu a také o tom, jak to realizoval jeho přítel Albrecht s pozemky kolem letiště. Nebo pane Dvořáku Albrecht spadl z nebe? Vůbec pan Dvořák má asi smůlu na kamarády. Na ustavujícím sněmu Evropských demokratů pana Kasla v Praze pan Dvořák vystupoval za VPM. A přitom tam byl naprosto sám. Něco jako Jakeš - kůl v plotě. Pane Dvořáku, začněte už konečně mluvit pravdu! Stále tady diskutujete a jen z dobového tisku Vás lze přesvědčit z bludu. Nechtěl jsem se vůbec zapojit do diskuse, ale odpovědi exprimátora jsou tak slaboduché a ješitné, že se musím zapojit. Chcete se soudit o pravdu hned nebo budete zase zastrašovat jako v případě ostatních diskutujících, kteří nesdílí Váš jediný správný názor? Volby jsou už pryč, tak věřím že už konečně podpoříte Vaše tvrzení konkrétními argumenty. Snad se už dočkáme.
19.12.2002 23:26
dvořák (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Tak nevím... na jedné straně píšete, jak "tady stále diskutuju", z čehož by se dalo soudit, že chodíte na tenhle chat pravidelně a dlouho, na straně druhé mě vyzývate, abych "konečně přiznal pravdu, jak jsem vyháněl armádu". Pokud totiž jste pravidelným čtenářem tohoto chatu, pak víte nejen, že to často prezentuju svoje názory, ale také to, že jsem se k mýtu o tom, jak jsem vyhnal letectvo z Hradce, vyjadřoval právě tady docela podrobně. Takže máte možnost si to jako kdokoli jiný nalistovat právě tady. Víc k tomu nemám co dodat a naštěstí ani není díky možnostem internetu nutné to opakovat pořád dokola, když už to tu jednou visí. Stejně tak jsem na příslušném místě tohoto chatu vysvětloval, že nikomu nehodlám bránit v projevení názoru, tím méně ho zastrašovat, jen jsem se ptal jednoho z diskutujících, jestli je ochoten se pod svoje pomluvy podepsat a tím se vystavit nutnosti svá tvrzení obhájit u třeba i soudu. Zastrašovat anonymy opravdu není moje hobby, ti jsou totiž sami tak zbabělí, že jejich zastrašování by bylo nošením sov do Atén.
Pokud jde o architekta Albrechta, souhlasím s Vámi v tom, že z nebe nespadl. Naopak o machinacích s pozemky, které naznačujete, mi není nic známo. Máte-li vy sám nějaké informace tohoto druhu, měl byste je patrně sdělit orgánům činným v trestním řízení, neboť by se mohlo jednat o trestný čin. V tomto kontextu jste to tedy podle mne spíše Vy, kdo by měl "podpořit Vaše tvrzení konkrétními argumenty". Já sám jsem připraven se s vámi podělit o všechny informace, které mám ke kterékoli kauze, která se na tomto chatu probírala, jen bych si Vás dovolil poprosit o konkrétní specifikaci, která svá tvrzení mám podle Vás doložit. Spadnutí architekta z oblaků doložit neumím, ale o tom zjevně nepochybujete.Přeji Vám hezký den.
20.12.2002 17:11
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Děkuji za reakci, ovšem Vaše ztráta paměti je přímo fantastická. Nebyl jste to právě Vy, kdo se svého času zaručoval za osobu pana architekta Albrechta? A některé jeho "projekty" podporaval také pan Samohrd (věřím, že se jedná o stejnou osobu zde na fóru často diskutující) v zastupitelstvu a v novinách. A dlouho se se tvářili, co Hradec udělal za terno s touto osobou. Nyní konkrétní kouzla s pozemky v HK za dobu Vaší funkce: hned na začátku např. kausa s Aralem. Nebo si také už nepamatujete na vážná pochybení úřadu v této věci? Asi náhodná, že?
22.12.2002 10:17
dvořák (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Podle Vašich příspěvků bych řekl, že jste jakýmsi kronikářem mých pochybení a zločinů. Buďte proto prosím tak laskav a napište, kde a kdy jsem se "zaručoval za arch. Albrechta", pokud možno s uvedením místa, kde se to dá ověřit. Moje paměť není nejlepší, ale já si opravdu nevzpomínám na nic takového. Obdobně je to s tím "Aralem". Věřte nebo nevěřte, já si opravdu nevzpomínám, že bych se účastnil nějakých manipulací či dokonce spekulací s pozemky, ani pro Aral, ani pro nikoho jiného. Budu proto rád, pokud moje špinavé praktiky popíšete konkrétněji, abych měl aspoň šanci se k tomu vyjádřit, neboť k nekonkrétním obviněním se dá jen těžko něco konkrétního odpovědět.
22.12.2002 12:53
Samohrd (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Pane Svátku, myslím, že sem patří spíše diskuze o hradeckém letišti, ale když jste již zmínil moje jméno, nemohu Vám nepoložit dvě otázky:

1) Které "projekty" pana Akad.arch. Karla Albrechta jsem podporoval v zastupitelstvu a v novinách?

2) Z čeho jste nabyl přesvědčení, že jsem se dlouho tvářil, "co Hradec udělal za terno s touto osobou"? (Předpokládám, že množné číslo ve slově tvářili znamená, že jsem se tvářil společně s primátorem M.Dvořákem).

Nemají-li být Vaše diskuzní příspěvky na úrovni příspěvků pavlačových drben a chcete-li v pokračovat v seriozní diskuzi, jistě mi na otázky odpovíte konkrétně a objektivně.

Zdraví Vás Martin Samohrd
30.12.2002 20:36
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Pokud opravdu chcete konkrétně, pak si začněte vzpomínat na pokusy s "dopravními hřišťátky" kolem budovy České pojišťovny u Tesca. Vedou od nikud nikam a neříkejte, že o tom nic nevíte! A když už jsme v tomto prostoru, pak si doufám věřím že vysvětlíte vaši podporu na omezení provozu letiště po roce devadesát. Nebo chcete říci, že ani Vy si nic nepamatujete z kaus Aral, či postavení parníku na Labi? Obětujte trochu času a zalistujte starými novinami z té doby. Východočeský večerník o těchto věcech psal dost podrobně a pokud se nemýlím, pak jistý poslanec, tuším A. Čermák, pěl chvalozpěvy na modrá světla zářící do noci. O tom, že to bylo mimo jiné na pozemku, kterému ještě Aral neříkal pane, si snad pamatujete. Dělo se tak za souhlasu úřadu v čele s M. Dvořákem. Komplikace s naprosto nevhodně provedeným křížením cyklistické stezky se silnicí zde raději nebudu uvádět. Přitom pokud se nemýlím jste právě dopravní inženýr. Praštěné nápady s pořádáním F 1 na letišti Vám také již nic neříkají? Pokud vím, tak jste se veřejně proti nim nikdy nevyslovil.
1.1.2003 20:21
dvořák (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Obávám se, že jeden z nás poněkud nechápe význam slova "konkrétně".
Mluvíte v hádankách a v náznacích, čímž vyvoláváte dojem, že přinejmenším Va a potažmo také já, víme velice dobře, o čem mluvíte. Tak tedy, pokud jde o mě, musím konstatovat, že opravdu nevím, kam míříte slovy o "dopravních hřišťátkách u Tesca", a tím pádem jsem v tom nemohl hrát žádnou roli. Proč jsem se nerval o zachování plného vojenského provozu letiště, o jehož ukončení bylo rozhodnuto, lze celkem snadno pochopit například z mého přípsěvku zde ze 22.9. Abych vám ušetřil listování, napíšu to tedy ještě sem. LETECKÝ VOJENSKÝ PROVOZ NA LETIŠTI V HK VE SVÉ TEHDEJŠÍ PODOBĚ OHORŽOVAL PROKAZATELNĚ NA ZDRAVÍ 80000 LIDÍ.Pro mě to byl dostatečně pádný důvod, abych jako starosta města žádal po armádě nápravu takového stavu. Že to nedokázala nebo nechtěla řešit jinak než opuštěním letiště, nepovažuji za svoji chybu ani selhání, a to ani s odstupem času, kdy řadu svých jiných tehdejších kroků považuji za chyby. A pokud jde o Aral, nejsem dopravní inženýr, ale ekonom. Pokud se pamatuju, problémy s pozemky pro Aral skutečně způsobovaly řadu komplikací a vyvolávaly potřebu řady jednání s majiteli parcel v okolí i se zástupci Aralu. Máte-li pocit nebo snad dokonce důkazy o tom, že v té souvislosti došlo k čemukoli nečestnému nebo dokonce v rozporu se zákonem, obratťe se na orgány činné v trestním řízení. Bu´dte ale připarven na to, že v tom případě budete muset uvést nejen mnohem konkrétnější FAKTA, ale také svoje jméno a adresu. Hezký nový rok a v něm dost lidské a občanské statečnosti a odvahy Vám přeju.
22.12.2002 10:28
dvořák (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Sice to nepatří do debaty o letišti, takže bych Vás rád odkázal na svoje webové stránky, případně na stránky vpm, ale abych nezůstal dlužen odpověď ani k téhle věci, rád bych Vás informoval o tom, že na ustavujícícm sjezdu ED bylo cca 150 řádných delegátů, kteří jsou zakládajícími členy ED, a dále pak zástupci asi deseti větších i menších politických subjektů s blízkými cíli a názory, kteří zde přednesli svoje pozdravná poselství, případně názory na možnou budoucí spolupráci. Proto nějak nechápu, proč se domníváte, že jsem tam byl "sám jako kůl v plotě jako Jakeš". Nejsem generálním tajemníkem jediné státostrany se zaktovenou vedoucí úlohou v Ústavě a nemám nouzi o přátele ani o oponenty v politice ani v osobním životě. A taky jsme mladší, než Milouš :-)
30.12.2002 16:31
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
V Praze jsem osobně byl. A Vás i viděl. Nepovažuji Vás ovšem za tak významného představitele VPM, jak se stále prezentujete. To je ovšem věc vašeho účelového politického seskupení. Politicky jste se osobně už znemožnil dost. Přes Váš věk Vám ovšem paměť již moc neslouží. Právě jako kdysi Miloušovi Jakešovi a dnes již také i panu Samohrdovi. A to je o cca 15 mladší než moje maličkost.
30.12.2002 18:36
Samohrd (neregistrovaný)
RE: zpráva o letišti
Pane Svátku, je možné, že mi paměť slouží hůře než Vám, i když jste o cca 15 let starší. O to více Vás opět prosím o odpovědi na mé otázky. Jestli jste je zapomněl, ptám se ještě jednou :

1) Které projekty pana akad.arch. Karla Albrechta jsem podporoval v zastupitelstvu a v novinách?

2) Z čeho jste nabyl přesvědčení, že jsem se dlouho tvářil, "co Hradec udělal za terno s touto osobou"? (Předpokládám, že "osobou" myslíte pana arch. Albrechta)

Neumíte-li na tyto otázky odpovědět, jsem přesvědčen, že víte co se pak sluší a patří.
1.1.2003 20:03
dvořák (neregistrovaný)
to už není ani trošku o letišti, nechme toho
Pokud jste tam skutečně byl (bůh ochraňuj ED), pak jistě víte i to, proč jsem tam byl, kdo mě pozval a co jsem tam říkal. Jak málo nebo moc jsem významný ve VPM a v politice vůbec, je těžké měřit, já osobně to rozhodně nepřeceňuju, ale přece jen si se skromností sobě vlastní dovolím alespoň připomenout, že jsem se v posledních komunálních volbách dostal díky sedmi tisícům preferenčních hlasů voličů z desátého na první místo. Jak to ovšem souvisí s letištěm, to teda fakt netuším a rád bych Vás požádal, abyste to sem netahal. (Naše debata na tohle téma pokračuje na mých webových stránkách, pokud by snad zajímala ještě někoho dalšího než pana "svátka".)
27.12.2002 14:46
Ondras (neregistrovaný)
proti dopravní zácpě letadli?
Škoda že některé návrhy v diskuzích jsou jen návrhy a sny a že se všechny z uvedených návrhů nikdy nerealizují..zajímalo by mne jaký mají vliv na názory a rozhodnutí radních tohoto města..

Můj sen nebo představa o využití letišt u velkých aglomerací a měst je asi taková:
Praha, Brno, Ostrava, Plzen, Ceske Budejovice, K. Vary, HK, Pardubice...tato mesta maji svá letiste at uz mezinarodni nebo bývalá vojenska ...u vsech se dá rozprodejem pozemku okolo letist a i pronajmem casti letiste ziskat ne male prostredky pro udrzeni provozu letiste nebo dovybaveni letiste pro vytvoreni mezi temito mesty pravidelne letecke spojeni malými letadli pro pocet osob srovnatelnych s autobusy. jednalo by se asi o ne proudova letadla ale o vrtulova která zase tak mnoho hluku nenadělají a s větčím využitím leteckeho provozu věřím i ve snížení cen LPHM..jednalo by se tak o pravidelne lety kazde dve hodiny tam a zpet ..a jelikoz cestovni rychlost letadel by byla daleko vetci jak 300 km/h netrvalo by prekonani nejvetci vzdalenosti ( K.Vary-Ostrava) dele jak hodinu. z toho by take mohla vyplívat i prijatelna cena za pohodli a rychlost.....a kdyz by ke kazdemu letisti vedla pravidelna linka MHD......kazdy den jezdim autobusem do Vysokeho Mýta a ted v zimní mesicich se stava z jindy pul hodiny trvajici cesty i několikahodinové popojíždění..vemte si jak je asi cestujicim co jedou z Olomouce a Brna... a kdyz jsem se dnes z novin docetl ze ta D11 zase nebude v roce 2005....pomyslení na to ze by se dali tyto problemy preletet je primo prijemne...a vemte si co by to bylo za boom kdyby si skopčáci mohli k nám zaletět na výlet do jakékoliv části Čech aniž by si museli ničit prahy u svýh bavoráků o naše perfektně udržované silnice......neni to pěkný sen ? VNITROSTÁTNÍ LETECKE SPOJENÍ
31.12.2002 07:29
Jirka (neregistrovaný)
Dvoraku, Dvoraku!
Posral jsi to kardinalne, tak zdrhej do Pardubic.Protoze hradecky lev Ti muze sezrat kus ty Tvoje prolhany huby a mozna jeste vic.Pak by z Tebe mohla zustat jenom pulka , jak z toho pardubickeho kone.
1.1.2003 21:00
dvořák (neregistrovaný)
Vy jste musel mít úžasného Silvestra, pane...
2.1.2003 11:53
Jirka (neregistrovaný)
Urcite lepsiho nez Vy.
2.1.2003 13:18
Nebelman (neregistrovaný)
Re:jirka
On ten Dvořák je takový renesanční člověk. Projděte si všechna témata hradeckého fóra, ke všemu má nějakou poznámku, všemu rozumí, všem dokáže poradit, on je ten nejlepší a nejchytřejší.
A z příspěvků pana Dvořáka civí namyšlenost, nabubřelost, snaha mít za každou cenu poslední slovo.
2.1.2003 18:07
direktman (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Teda ještě že tě máme, Nebelmane! Díky tvým kultivovaným, slušným, skromným a poučeným příspěvkům ještě víc vynikne nadutost a hulvátství toho hňupa. Založte si s Jirkou svůj fanklub, já se tam určitě přihlásím
2.1.2003 22:50
Honza Mareš (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Hm, nebo je taky jediný z pánů zastupitelů, který je ochoten se tady s námi bavit. To, že jsou některé jeho názory odlišné s těmi Vašimi, ještě neznamená, že jsou špatné. Samozřejmě, že s ním ve všem nesouhlasím, ale taky ho neurážím. Koho jste volil, pokud jste byl volit? Předpokládám, že Dvořák to nebyl... Ale kde je ten Váš zastupitel, proč tady nevyjadřuje své názory, proč neradí?
Jestli si dobře vzpomínám, tak Dvořák na základě této diskuze už inicioval dvě jednání na radnici. Byla to samozřejmě i jeho politická polívčička, ale něco dělal - a ne jen prázdně tlachal.
Až začnete zase kritizovat, tak se zkuste zamyslet a pouze neurážejte.
Honza
2.1.2003 23:56
Eraser (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Pochybná stranička VPM opravdu nebyla ta, kterou jsem volil :-) Volím od začátku jednu a tu samou stranu podle programu, nikoli podle předsedy :-))
3.1.2003 08:44
Jana (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Souhlasím s Vámi. Je hrozně jednoduché někoho kritizovat a přitom nedělat nic než nadávat na lidi kolem sebe. Oba dva byste se měli stydět a nechat pana Dvořáka na pokoji. Je mi z vás špatně......
3.1.2003 10:57
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Paní Jano, když někdo káže vodu a pije víno je darebník. To se týká v první řadě právě pana M.D.! To že reaguje na každou blbost na webu je právě doklad toho, že pořádnou věc nedokáže. Prostě na to nemůže mít čas. Nebo Vy sama dokážete dělat pět věcí najednou pořádně? Neúčast lidí ve volbách právě ukazuje jejich znechucení nad tím, co se v politickém chlívku děje. A také určitou bezmoc. Někteří, ne právě čistí spoluobčané toho využívají. Stav zastupitelstva (včetně "kvality" některých zastupitelů) pouze odráží stav společnosti. Pokud je ve společnosti X procent darebáků, je jisté, že nebude 0 procent darebáků v zastupitelstvu. A je naprosto jedno kolik hlasů dostane. Některé reakce zde v diskusi jsou hrubé a urážlivé, to je jisté. Může být jiná záplata než hrubá na hrubý pytel?
3.1.2003 16:19
Jana (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Asi nemá cenu se tady hádat o tom, jaký je pan Martin Dvořák, protože na něho máme jak vidím každý jiný názor. Akorád tím naštveme ostatní, kteří si na tomhle webu chtějí popovídat o závažnějších věcech. Každý člověk má na každého jiného člověka svůj názor a ten názor je každej jinej a tak jediné co jsem tím předchozím přízpěvkem chtěla říct je to, že hrubé vyjadřování se o druhých a dělat hrdiny na anonymním webu je veliké hrdinství opravdu a že i mě hrubě uráží to, když čtu tak nechutné narážky na člověka, který má možná svůj vlastní ať už politický či životní postoj a názor a možná vždy všechno neudělal správně, ale rozhodně má právo tady psát co chce jako každý jiný a je jenom jeho věc, jestli si na lidi, kteří ho volili a na to, sednout si na chvilku k tomu počítači a přečíst si, co zajímá lidi v tomto městě a reagovat na to, i když tak trochu po svém, jestli na to má čas a kdy si ho najde. Tudíž se mi nezdá správné navážet se tak hrubě do kohokoliv a nejenom do pana Dvořáka. Jak by se vám líbilo, kdyby se někdo takhle navážel do vás? Asi moc ne. Teď asi namítnete, že nejste takový jako pan Dvořák a že tedy lidem nedáváte záminku aby se do vás naváželi, co? Nechám to na vás a je mi jedno co si myslíte. Já svůj názor řekla a doufám, že vás to neurazilo.
3.1.2003 23:41
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Paní Jano, vůbec jsem se neurazil. Není proč. Každý má na svůj názor právo. Pokud nebude "politik" blamovat a těžce zapomínat, pak i já budu mlčet. Je zajímavé přečíst si diskusní příspěvky znova a pozorně. Přesto, že jsem až do teď uváděl mailové spojení, pak potrefená husa NIKDY tento kontakt nepoužila. Není toto zarážející? Navíc když jako jeden z mála uvádím plné jméno. Proč tolik divadla na webu ze strany M.D.? P.S. Pokud si opravdu už M.D. nic nepamatuje z kauzy ARAL, tak prosím exprimátora podívat se do archívu. Trestní stíhání podle dobového tisku zastavila amnestie prezidenta republiky. Nikoliv to, že se nic podobného nestalo na úřadu vedeném M.D.. Prakticky podobné lze konstatovat i o prodeji akcií Opatovické elektrárny. Prostě jenom by stačilo aby se politici chovali slušně. Nic víc. A také nic méně!
4.1.2003 14:54
dvořák (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
odesláno dnes na adresu jo.svátek[zavinac]seznam.cz:
Vážený pane jo.svátku!
Doposud jsem neviděl žádný důvod oslovovat Vás osobně a reagovat prostřednictvím Vaší e-mailové adresy na to, že mě na veřejně přístupném chatu napadáte a urážíte. Naopak jsem považoval za svoje právo na Vaše takto veřejně projevené kritické připomínky stejně veřejně reagovat a bránit se v těch případech, kdy se evidentně mýlíte nebo alespoň neuvádíte úplné a přesné informace. Máte-li zájem přenést naši debatu na soukromou, nemám nic proti tomu, ačkoli až doposud jsem nenalezl mnoho témat, o nichž bychom my dva mohli nepředpojatě a objektivě diskutovat, neboť se mi zdá, že některým z nás taková schopnost poněkud chybí. Pokud jde o případné trestní řízení ve věci Aral, není mi o tom nic známo, a pokud Vám ano, pak musíte vědět nejen to, jak skončilo, ale i to, že proti mně rozhodně vedeno nebylo, a tudíž se mne nemohla týkat ani žádná amnestie. Naopak v kauze prodeje akcií EOP skutečně bylo podáno trestní oznámení ing. Štěpánem, zastupitelem za KSČM, a to konkrétně na mě. Vyštřovatelé z Hradce a posléze ani ti z Českých Budějovic, jimž byl případ pro možnou podjatost předán, však nenalezli nic trestuhodného ani v rozporu se zákonem na tom, že jsem dokázal prodat akcie města za cenu vyšší, než mi bylo uloženo usnesením zastupitelstva města.To, že mám čas diskutovat na chatu, podle mne opravdu není Váš problém a vysvětlovat to nebo se za to omlouvat tudíž nepovažuji za nezbytné.
Pokud jde o mne, případné pokračování naší výměny názorů až na další skutečně přenesu na naše mailové adrsy, neboť se nedomnívám, že by bylo vhodné s nimi otravovat na veřejném médiu.
Se srdečným pozdravem Ing.Martin Dvořák
6.1.2003 09:27
Jana (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Nevím o čem to mluvíte a prosím dejte na radu pana Nečase, ke které se přidávám a dejte pokoj slušným lidem.
4.1.2003 08:13
Osmý nejstatečnější (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
A čí teda vy jste hrdinná neanonymní Jana? Ne náhodou ta stejná jako na Dvořákových stránkách už jenom jako J? :-) . Zamést před vlastním prahem by vám taky neškodilo!
4.1.2003 18:50
Karel Nečas (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
"Osmý nejstatečnější", máte silné příznaky psychopata, takže by zase Vám neškodilo navštívit psychiatrickou léčebnu. Nemáte-li zde již co říci k letišti, využijte času k léčení. Dostanete pár prášků a budete v pohodě. My si tady zatím od Vás odpočneme.
6.1.2003 09:30
Jana (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Ten můj předešlý vzkaz samozřejmě nepatřil panu Dvořákovi,ale hrdinovi, který vůbec není annonymní... panu "Osmému nejstatečnějšímu"
9.2.2003 22:25
No Dvorak! (neregistrovaný)
RE: Re:jirka
Jano,proc nejdes ty svoje moudra psat na stranku sveho "hrdiny" Dvoraka?Proc tady ty a ostatni dvorakovska sebranka napadate ty,kteri s vami nesouhlasi?Vy jste teda ti pravi,kteri budou nekomu neco vykladat o demokracie,moralce apod.Meli by vam sem zablokovat vstup a byl by pokoj,vy nekulturni hulvati!Rikam to jasne a strucne : Dvoraku a jeho nohsledi,jdete do h****u!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5.1.2003 23:29
Ondras (neregistrovaný)
Celkem mne rozesmiva pozorovat Vas jak se tu hadate a stekate na sebe. Pripada mi to spise jako diskuze teens na strankach nejake mistnosti pokecu xchat. Kdyz uz tu tolikrat padlo slovo Dvorakovi stránky...kde najdu odkaz nejak se ho nemohu dohledat? rad bych se tam podival a zjistil jaky je rozdil mezi fory mladych (teen) a dospelych radoby politiku a tech co "tomu" rozumi?
7.1.2003 00:09
Josef Svátek (neregistrovaný)
Stránky pro psychostudium jsou na www.martindvorak.cz
18.4.2003 21:38
Ondras (neregistrovaný)
Letecký provoz nad HK
...před malou chvíli jsem byl na balkóně a přímo nad naším domem proletělo vrtulové letadlo cca 200 m. vysoko. Pozoroval jsem ho, ale za chvíli zmizelo v mracích. Po chvíli se vynořilo na malý okamžik a zase zmizelo. Je tma, prší, fouká vítr a já se ptám zda-li to není hazard. Myslím tím přelety nad obydlenými zónami, zvlášť v tomto počasí. ..

...neříkám zrušit vyhlídkový lety, ale tohle mi jako vyhlídkový let nepřišlo..v devět večer, kdy je tma, prší a na mraky by si člověk skoro dosáhl :o))... pokud vím když jsou letecké dny, prulety nebo manévry nad diváky jsou zakázané , stejně jako zakaz nebo omezení bytové výstavby pod vzletovými drahami letiště, které ukladá územní plán.

...šlo jen o individuální porušení vyhlášky města o leteckém provozu nebo vyhlášky letového provozu, zda-li něco takového je? O tom bych pochyboval neboť tyto průlety nad sídlišti jsou celkem běžné....

chtěl jsem založit pro toto téma diskuzi ale bohužel mam příliš dlouhý mail :o))
8.6.2003 13:43
Honza z HK (neregistrovaný)
CIAF
Chtěl bych poděkovat všem, kteří se zasloužili o úpadek hradeckého letiště a následným převedením CIAF do Brna.

CIAF byla jedna z mála akcí, která dělala našemu městu výborné jméno a alespoň částečně jsme se vyrovnávali sousednímu Perníkově, kde je ročně nespočet akcí. pardubice mají svoji aviatickou pouť, v porovnání se CIAFem směšná. Leč CIAF bude v Brně a Hradec zase hovno. Vedení města dělá očividně všechno proto, aby sme skončili jak Opočno. Jen vzpomínali na to, kdy sme byli na vyšší úrovni než Perníkov (Dobruška). Není to sice nic přímočarého jako za Dvořáka (ten to tu mrvil ale festovně), ale zase se nedělá nic pro rozvoj. jen se slibuje a každá věta je říkána stylem: Slibujeme... prosazujeme... Rádi bychom... Doufáme... Snad... Věříme, že... Asi... ...by jsme...
je to otrava a připadám si, jako bych koukal na spícího člověka a čekal, kdy něco udělá (smysluplného).
8.6.2003 16:51
pepa (neregistrovaný)
RE: CIAF
Honzo, umíš počítat? Letos měl bejt desátej ročník CIAF(ale nebude). Takže tradice skvělýho podniku, která vznikla za "škůdce Dvořáka", asi proto, aby letiště zničil, je teď definitivně u konce, podle tebe nejspíš proto, že to ten zmetek nějak zařídil u armády nebo co. Ve skutečnosti to, že CIAF v Hradci končí končí, jde těžko přičítat někomu,kdo s tím dneska nemá noc společnýho. Spíš se ptej, proč město a jeho dnešní radní nedokázali letiště od armády včas převzít a CIAF udržet. Dvořák je v tom vážně nevinně, to bys moh pochopit i ty, ne?
8.6.2003 22:25
Jarda (neregistrovaný)
RE: CIAF
souhlasím s Pepou. Dvořák (a ani Vlasák) za zrušení CIAFu nemůžou, navíc ještě není definitivní, že CIAF padne. Příčin možného zániku je hned několik, ale rozhodně je nemohl ovlivnit nikdo z radnice. Spíš bych za tím viděl snahu některých jiných lidí (kteří kandidovali do zastupitelstva - neúspěšně) dostat přehlídku pryč.
Vemte si těch náhod za posledních pár měsíců.
- převod letiště na město se zdržel kvůli novému zákonu (vypadalo to, že už v květnu bude letiště města)
- (ex)ministr Tvrdík a ministerstvo oznámili už před časem odstoupení armády od smlouvy
- nedávné převratné změny na ministerstvu obrany
- štvavá reportáž proti CIAFu na Nově - zjevně natočená na objednávku

Docela dost náhod na tak krátkou dobu. A jsou všechno je náhody? Mimochodem - zhruba před třemi nebo čtyřmi spáchal jeden z významných podnikatelů z Pardubic, který pořádal na hradeckém letišti výstavy, sebevraždu. Ačkoliv byl úspěšný a byl z Pardubic, vybral si výškovou budovu v Hradci a skočil. Údajně bez dopisu na rozloučenou a údajně měl ruce od zbytků střechy. Jasná sebevražda...
Jedna z těch akcí, kterou dělal na hradeckém letišti, se koná dál...

No hlavně, aby kvůli CIAFu nespáchal někdo jiný další sebevraždu. Prachů se kolem toho točí víc než dost...
8.6.2003 22:44
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: CIAF
Dvořák v tom zase tak nevinně není. Již v roce 1992 se totiž dost vážně, s arogancí sobě vlastní, dostal do konfliktu s armádou. Vše ostatní o zachování letiště byla snaha privátní sféry a armády. Město (s Dvořákem v čele) přicházelo s nápady jako že budou na letišti pořádány závody formule 1 a bude to přínosné pro město. Znáte letiště civilní či vojenské, které by na minimálně týden (jako v Monaku) zrušilo svůj provoz? Toto se opravdu před 11 lety projednávalo. A magistrát se ukázal jako nedůvěryhodný partner. Dnes stále magistrát přispívá vysokými částkami na podobné akce jako je např. CIAF.
8.6.2003 23:59
Antonin (neregistrovaný)
RE: CIAF
Ano, je to tak, souhlasim. Pokud nekdo nastartoval upadek vyznamu HK a jeho skanzenizaci a s aroganci sobe vlastni je prosazoval, tak to byl soudruh kadrova rezerva Martin Dvorak! Jeho "pomniky" mame v pameti a na ocich dodnes. No a od te doby se to veze, a nikdo, vcetne soucasneho zastupitelstva, s tim nic nedela, protoze kazdemu je mesto fuk, hlavne ze maji sva tepla mistecka a vynosne kontakty. A k te reportazi : je-li firma spoluporadajici CIAF banda podvodniku, kteri zneuzivaji jmena hrdinu 2.sv.v., tak je snad v poradku, ze byli konecne odhaleni a verejnost se o tom dozvedela. To prece neni nic stvaveho proti CIAF, ba naopak... Armada CR o vypovezeni smlouvy mluvila uz dlouho, to neni okmazite rozhodnuti na zaklade zhlednuti zminene reportaze, uz loni to bylo nahnute; ovsem to s tou reformou je vymluva, kdo vi, co za tim skutecne je... Kazdopadne je to velka skoda, Pernikari uz se nam vysklebujou (viz diskuse na iDNES k clanku o CIAF) a HK se tak zase propadl o neco hloubeji do mizerie...ach jo.


9.6.2003 08:48
tomas (neregistrovaný)
RE: CIAF
Vážení,
zkuste prosím vás bez emocí trochu zavzpomínat - vždyť právě za primátorování p. Dvořáka se v Hradci objevila spousta akcí, které město nebývale oživily a s úspěchem se konají dodnes. Nemluvě o značném rozvoji města jako takovém - samozřejmě, ne všechno se úplně povedlo - např. zóna krabicovitých plechových supermarketů - ale taková už byla doba. Co je ale ostuda dnes, to je nechat v roce 2003 postavit úplně stejnou krabici Kauflandu (resp. vloni Inersparu), k nerozeznání o těch divokých porevolučních plecháren... Pokud CIAF v Hradci skončí, bude to rozhodně velká škoda - doufám, že současná radnice udělá všechno proto, aby jej udržela.
9.6.2003 09:55
Jarda (neregistrovaný)
RE: CIAF
Á, pan antidvořákovec Svátek. Dlouhou dobu nic a jen se zmíní Dvořák, neodpustí si, aby si nerejpnul.
- formule v HK byla utopie stejně jako jsou vzducholodi. Ale pokud by za vámi někdo přišel a řekl "uvažujeme o tom, že bychom ve Vašem městě jezdili F1. Přinese Vám to ohromnou reklamu pro město, spoustu peněz a nové pracovní příležitosti" tak Vy byste mu rovnou řekl, ať jde pryč nebo byste si ho vyslechl?
- jsem rád, že magistrát dává(l) peníze na CIAF. Je to jednoznačně největší akce v regionu a pokud zmizí, na dlouho do Hradce žádná jiná akce tolik lidí nepřiláká.
- douška pro Antonína: píšete: "JE-LI firma spoluporadajici CIAF banda podvodniku, kteri zneuzivaji jmena hrdinu 2.sv.v. ...." A já se ptám: a co když to není banda podvodníků, co když to byla jen tendenční reportáž? Pokud vím, organizátoři z CIAFu se s Novou budou soudit. Znám už několik lidí, jejichž výroky byly v televizi (nejen na Nově) překrouceny takovým způsobem, že i oni sami pomalu nevěřili, že jsou grázlové.
9.6.2003 22:35
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: CIAF
Za polistopadového vývoje, jen mimochodem v duchu posledních let komunismu, se radnici nepodařilo ani omylem navázat na pozitivní rozvoj HK z doby minulé. Hlavní polistopadovou mediální hvězdou kecající do všeho byl a je pan M.Dvořák. Protože sám nikdy nepřipustil jiný názor než svůj (viz školky se zavíraly proto, že pan Dvořák, podle vlastního tvrzení na zastupitelstvu, také nerad chodil do školky, ekonomicky to nedokázal zdůvodnit), tak se prosím nedivte, když reaguji na nepravdy, které se objevují v diskuzi zde. Nikdy, opakuji nikdy, jsem neslyšel od Dvořáka větu: promiňte mýlil jsem se a omlouvám se za to. Všemu rozumí, vše zná a jedná dle pravicové politiky. Že je to v praxi jinak, mohu snad ve svých 68 letech, po 25 letech v emigraci, snad posoudit. V zahraničí by již byl novináři za svoji činnost rozcupován, zde to ovšem nějak nefunguje. Možná to dělá jeho klobouk a doutník. Nebo by to mohl vysvětlit lokální reportér z ČT1. Toho se ovšem nedočkáme. Pokud bude dnešní primátor jinak mluvit než konat, tak se do něj budu trefovat také. Doskočil byl primátorem jen několik týdnů a už je na světě další kauza s kontroversní sochou a dalším Doskočilem. Tolik můj svobodný názor. Pokud má pan Fišer jak můj názor vyvracet, tak s chutí do toho. Zatím ve svých příspěvcích dost často pouze ukazuje svoji neznalost situace (viz např. Fotbalový stadion)
11.6.2003 00:07
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
RE: CIAF
nerad bych zabředával do podobné výměny názorů, jakou jste zde vedl s panem Dvořákem. Spíš mě zaráží, jak rychle stárnete. Ještě 13.1. 2003 Vám bylo 62 let. (viz diskuze o městské policii ). Za necelých šest měsíců jste zestárnul o šest let. Tomu říkám fofr...

Jako Vám nevěřím Váš věk, tak Vám nevěřím ani Vaše jméno. Předpokládám, že Váš kontaktní e-mail sice funguje, ale je smyšlený. Nechcete se přihlásit pod pravou identitou, když už si tu hrajete na čestného?
11.6.2003 22:34
xicht53 (neregistrovaný)
RE: CIAF
DEJTE MU SVÁTEK !
12.6.2003 01:53
Rybar (neregistrovaný)
RE: CIAF
JASNĚ, DEJ MU POKOJ, DVOŘÁKOVČE!!!
12.6.2003 11:28
Petra Macháčková (neregistrovaný)
RE: CIAF
vaše argumenty jsou z dob krále Klacka. Jste ještě ubožejší než je Svátek. Ten sice pořád reje do Dvořáka (asi k tomu má nějaký důvod), ale pořád má úroveň a styl. A hlavně argumenty. Narozdíl od vás. Kam jste přišli, tam jste to rozvrátili. Holt si musíte léčit komplexy, když v normálním životě vás nikdo nebere.
Co se anonymity týká, tak předpokládám, že 90 procent příspěvků patří právě do této kategorie, tak nevím, proč se pan Fišer diví. Stejné je to na většině chatů. Holt Češi
12.6.2003 14:01
ciaf (neregistrovaný)
RE: CIAF
Petro, rika se.. podle sebe soudim tebe. A jednou provzdy, nejsme "holt Cesi"...ale lidi, nemyslis? Ahoj a preji lepsi den.
14.6.2003 01:03
Rybar (neregistrovaný)
RE: CIAF
Nevážená Petro Macháčková, než začnete kohokoli napadat, zameťte si laskavě nejdříve před vlastním prahem. Určitě nejste tak dokonalá, jak se nám tu snažíte předvést. Další věc - vy a vám podobní jste opravdu zvláštní lidé. Skoro u každého tématu se vždy objeví nějaký ten (ta) "pan (paní) nejchytřejší, nejnezávislejší" atd., kteří se tu pohoršují nad úrovní příspěvků a přispěvatelů a okázale dávají najevo, jak oni jsou lepší. Tak tedy, z čeho tak usuzujute? Kdo vám dal právo posuzovat kvalitu příspěvku či osobnosti přispěvatele? Kde se ve vás bere ta drzost? K tématu samozřejmě ani slovo, jen prostě máte potřebu ukájet své nutkání po napravování a poučování ostatních. To zavání sociálním inženýrstvím a to už tu bylo!!! Je zajímavé, že vy a vám podobní jste zcela zjevně sympatizanty stejné politické(ých) stran(y) či stejného-řekněme-světonázoru. A hlavně zbožňovatelé a zuřiví obránci soudruha Dvořáka! Jestli se vám fórum nelíbí, PROČ SEM SAKRA LEZETE?! Pokud si tu někdo léčí komplexy, tak vy, umím si představit, jak svými "moudry" musíte lézt každému na nervy.
Co se anonymity týče, podstatou internetu je možnost být anonymní, takže buďte tak laskavá a neupírejte ji nikomu. Chcete-li zveřejnit své jméno, tak prosím (i když kdo ví, jestli se skutečně jmenujete P.M., třeba jen děláte ramena), ale nevnucujte to ostatním jako ten jediný správný postoj!!!!!!!!!
A konečně - už mě všichni s tím všemožným ostouzením a mrskáním (ne sebemrskáním - sebe totiž vždy považujete za ty lepší) českého národa FAKT ŠTVETE!!!!!!!!!! Jestli se vám v ČR nelíbí, tak zvedněte tu svou línou pr***, vydělejte nějaký prachy, odleťte někam pryč, vzdejte se českého občanství, zapomeňte, že nějaká Česká republika vůbec existuje, a hlavně se už nikdy NEVRACEJTE!!!!!!!!!!! Ale ono je snazší sedět u počítače a sepisovat "velká moudra" a kárat všechny kolem, co?
14.6.2003 23:51
Nebelman (neregistrovaný)
RE: RE:CIAF
Kam by P.M. a další chodili. Vždyť už příští rok budeme členy Svazu Evropských Socialistických Republik.
15.6.2003 22:12
Rybar (neregistrovaný)
RE: RE:CIAF
No jo, Evropský Sovětský svaz je ráj pro takové sociální inženýry a všemožné tlachaly o tom, jak by ten svět měl nejlépe vypadat...ale mohli by se nechat vystřelit na Mars a byl by pokoj:-)!!!!! NE EU!!!
13.6.2003 03:39
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: CIAF
Prostě jsem naposledy klepnul na špatnou klapku klávesnice. V textu se mi to podařilo již dříve několikrát. Klíčové údaje jsou ovšem správné. Nebo mnou uvedené údaje nejsou na www.cibulka.com? Jsem zvědav, jestli v mém věku budete používat komunikační prostředky absolutně bezchybně!!! Jinak se s Vámi rád osobně setkám. Máte zájem? Spojení je k dispozici. Sprostých zpráv je ve schránce dost, včetně virů!
13.6.2003 10:11
Jarda Fišer (neregistrovaný)
RE: CIAF
údaje z Cibulky souhlasí, z MVCR.cz uz ne. To ale nic neznamená. Po konzultaci se známými se kloním (bohužel) k Vámi uváděnému cibulkovi. Budu upřímný, je to pro mě šok, hlavně u pana Škorpila.
Co se schůzky týká, někdy bychom se sejít mohli, pokud o to máte zájem.
19.6.2003 01:19
J.Svátek (neregistrovaný)
RE: CIAF
Vaše překvatení chápu. I já jsem zažil šok po návratu do své vlasti. Protože jsem ovšem stále narážel na "vody, škorpily a další morálně pokroucené jedince", raději jsem si ponechaldruhé státní občanství. Tady je totiž opravdu možné cokoliv! Pravá je vlastně levá, poctivec je gauner a lempl je nepostradatelnej odborník. Vše totiž záleží jen na kvalitě informací, které má člověk k dispozici. Nikoliv na kvantitě. Jinak Váš souhlas se setkáním vítám a na Váš osobní mail Vám časem navrhnu možné termíny. Díky za upřimnost!
10.6.2003 15:53
phavel (neregistrovaný)
CIAF jednoduše v Hradci skončí, protože armáda na to nemá peníze. A pokud skončí, pochybuju, že se ho podaří uskutečnit v Brně, skončí prostě absolutně, protože ze strany armády nebude mít žádnou podporu ani tady, ani jinde. Vždyť naše armáda ČR už pomalu taky nemá co ukazovat. Na CIAFU byly lákavé spíš ukázky zahraničních bojových letadel, naž našich (zejména, pokud jde o nadzvukové). Ale uznávám, že to bude veliká škoda a ztráta pro město.
24.6.2003 12:59
Ahoj (neregistrovaný)
Dnes uz vime ze zkoncil
Pokud se ministr obrany na kameru vyjadri v tom smyslu, ze nebude podporovat agenturu, ktera neprispiva byvalym letcum ale jen do kapes svymu "podilnikum", verte ze CIAF v Hradci opravdu zkonci. Zastupci agentury mlci... Vite, takove prehlidky vyzaduji od poradatelu i urcitou miru fandovstvi, nejen hladu po penezich, jinak nema smysl poradat nic. Hadam, ze v Brne si prehlidku pohlidaji, maji pro to vsechny prepoklady i duvody.)
24.6.2003 21:45
Honza (neregistrovaný)
RE: Dnes uz vime ze zkoncil
A kdo myslíte, že bude v Brně CIAF pořádat. Zas ti samí lidé, pouze z toho vyloučí ten nejslabší článek - armádu. A bohužel taky Hradec Králové. Mám obavy, že příští rok tu ciaf nebude :-(
25.6.2003 12:11
Ahoj (neregistrovaný)
RE: Dnes uz vime ze zkoncil
Agentura je stejna a je asi otazkou casu, kdy "nelukrativni prehlidku" nekomu prenecha. Rozdilem je, ze Brno disponuje letovou kontrolou 24 hod. denne, armadu takrka nepotrebuje vyjma provozovani jejich stroju..
26.6.2003 12:59
phavel (neregistrovaný)
RE: Dnes uz vime ze zkoncil
Proboha, může mi někdo sdělit částku, kterou armádu stojí pár dní příprav a provozování navigační techniky? Jde to opravdu do takových závratných čísel? Nebo se kolem toho musí přiživit kapsy dalších "potřebných" lidí. Vždyť to armáda může brát jako druh polního cvičení, zprovoznit na pár dní letiště bez techniky, v případném válečném konfliktu bychom se třeba do takové situace mohli dostat :-)
20.7.2003 23:28
lubo (neregistrovaný)
ciaf2003
Ahoj
Spolu s kamosmi z Bratislavy, sme chodili kazdy rok na CIAF do Hradca. Velmi sa nam tu pacilo,a tak nam je luto, ze tento rok sa tu CIAF neuskutocni. Napriek tomu verime, ze na buduci rok sa budeme moct vratit. Drzime palce vsetkym leteckym priaznivcom v Cechach.

Fandovia letectva zo Slovenska.
7.9.2003 19:57
Axel (neregistrovaný)
super...tak jsem se dival na ciaf v TV ... poprvé...a ve zpravách jsem se dozvěděl že ne naposled....... projeli jsme tuhle akci navždy....skanzenizace HK odstartovala...kdo to zavinil?? padne nějáká hlavinka?:o)
8.9.2003 01:02
kačer Donald (neregistrovaný)
Axeli, otevři oči! Skanzenizace HK začala už za Dvořáka a jeho "company", ne právě teď, to jen lidé se probírají postupně a někteří se ještě neprobrali vůbec. No a pak jsou tu ještě ti, kteří se probírat nechtějí, kterým to vyhovuje - ano, pověstní remcalové! Určitě se najde dost lidí, kteří odchod CIAFu uvítají - stejně je tu akorát dycky hluk a davy lidí a bordel dělaj a vůbec a my chceme svůj (mrtvolný) klid... Holt dobře nám tak, když je necháme, aby tu měli pré a vždy si podle potřeby "vyřvali" pozornost u médií a politiků. Tichým souhlasem či nesouhlasem nikdy nikdo nic nezměnil a bořit nebo nedělat nic a demagogicky rádobyodborně žvanit je vždy snadnější, než něco stavět, prosazovat, dělat a stát si za svým i tváří v tvář rozzlobenému remcalskému davu a volební nejistotě!!! Spi sladce, stotisícová bezvýznamná vesnice...

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme