Cyklostezka HK - Předměřice

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
27.4.2007 00:00
honza (neregistrovaný)
Cyklostezka HK - Předměřice
Jak někteří z Vás zaregistrovali v minulém roce se dostavěla tolik očekávaná cyklostezka z centra HK na okrajovou část města Plácky a Předměřice podél řeky Labe. Pokuď tedy pomineme délku stavby, která by se mohla srovnávat s výstavbou nové komunikace určené pro automobilovou dopravu, zajímal by mě názor veřejnosti na celkovou bezpečnost této stezky. Nerad bych se dostal do subjektivního názoru a tak otevírám toto forum. Z mého pohledu má tato stezka několik závažných chyb. Z jednou největších je šířka. První teplý víkend po relativně teplé zimě vyhnal stovky nadšenců in-linových bruslí, kolaře s novými koli, rodiče s novými kočárky a nebo lidi, kteří se chtěli projít podél Labe. Zprva musíte zdolat relativně ostrý sráz pod železničním mostem, kde není ani zábradlí...buďme rádi, že nemrzlo...a pak tu máme zminěnou šířku komunikace. Jestliže se potká dvoučlenná posádka v kočárku s inlinistou, máme zde dopravní kolaps. Sice se vyhneme, ale s maximální pravděpodobností jeden z nich zapadne asi do 10cm širokého okraje, který tvoří šterk a po té dá-li bůh, nevyzkoušíme volný desetimetrový volný pád do průzračné nejdelší řeky ČR Labe. Možná jsem podcenil důmysl projektantů, kteří zamýšleli tento fakt, jako osvěžující atrakci pro horké letní dny.....
27.4.2007 21:53
X Y  (Pokročilý +4)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
Po té stezce jsem ještě nejel, ale určitě ji brzo zkusím. Potíž je v tom, že u nás se většinou cyklostezky nedělají jako rychlostní, ale jenom lehce projížďkové. Zřejmě ti co stezky projektují a schvalují zřejmě na kole nejezdí a nebo je pro ně jízda rychlostí 15 již naprosto závrátná a téměř nedosažitelná.
A jestli se chodci, bruslaři a cyklisti bezpečně vejdou na jednu stezku je jen otázkou jejich slušnosti, ohleduplnosti a především dodržováním základních pravidel - jezdí se a chodí vpravo.
27.4.2007 23:48
Roman  (Pokročilý)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
Na kole jezdím hodně, ale co nejméně po Hradci a v jeho okolí. Když se chci krapet projet, frčím do podhůří Orlických, nebo hodím kola na auto a jedu někam dál. - Hradecké stezky jsou opravdu dobré jen na opatrný přesun z místa na místo a dost.
Když už jsme ale u těch stezek a jejich užívání cyklisty a chodci, vidím největší problém v samotných uživatelích, jejich neinformovanosti, nezájmu a bezohlednosti. Všechny chodce a kolaře bych poslal na "školení" do centra Vídně, nebo do Holandska. Tam se jezdí vpravo a chodec vyhrazenou cyklostezku přechází opatrně a co nejrychleji. Jinak hrozí úraz a to, že nepozora bude za vola. Nechci tamější poměry idealizovat, ale co jsem stačil opozorovat, tak jejich systém funguje. Ale jak už jsem psal, je to hlavně o vzájemné ohleduplnosti a ukázněnosti. Bohužel u nás je nerespektování jakýchkoliv pravidel důkazem vlastní velikosti a síly, takže v brzké zlepšení nevěřím. Orlické podhůří to jistí.
28.4.2007 12:27
Eraser  (Nováček)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
VZhledem k tomu, že se většina cyklistů, bruslařů i chodců neumí chovat, nestačila by ani stezka o šířce dálnice.
10.5.2007 23:17
X Y  (Pokročilý +4)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
Tak jsem se konečně dostal i na tuhle stezku a projel jsem se v klidu podél Labe tam a zpátky po obou březích. To o čem píšete není cyklostezka, ale je to dobudovaná protizáplavová hráz. Vrch hráze je opravený, zpevněný a na řadě míst zvýšený. Vrch hráze podeél řeky má zpevněný povrch, který je možné využívat jako chodník, ale není to cyklostezka, alespoň to tak nebylo budováno ani to tak není značený. Je možné, že stezka v budoucnu bude označena jako cyklostezka a součást nějaké trasy. Když se bude na stezce pohybovat víc lidí tak to bude vyžadovat vzájemnou ohleduplnost .
15.5.2007 09:21
Honza  (Nováček)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
TAk tu pisete o ohleduplnosti a jinych podobnych vecech, ale znacky an Plackach jste si nevsiml :)))))))))))) dobry kacer
15.5.2007 18:59
Roman  (Pokročilý)
RE: Cyklostezka HK - Předměřice
Ještě jsem tam nebyl. Copak tam je ? Zákaz vjezdu cyklistů ?? :-))
17.5.2007 14:14
Bakker  (Nováček)
Cyklostezka
Myslím, že jde o dobrou věc, kterou především relaxační (tj. méně zdatní) cyklisté určitě ocení...
6.11.2007 14:33
Marlborka  (Nováček)
RE: Cyklostezka
S tím musím jen souhlasit. Někdy se docela bojím jezdit po Hradci. Hlavně kvůli neohleduplným řidičům...
20.5.2007 11:26
Honza  (Nováček)
Nechapu
Zdravím, docela jsem koukal na první 2-3 reakce na toto téma. Tím, že tam jezdím každý den, a setkávám se s lidmi, kteří tam jezdí také. Nesetkal, jsem s pozitivnímy názory. Každý si stěžuje na úzkost stezky a její okraje. To co pánové tvrdí, že je to hráz, je sice možné, ale řekněte mi, kdzž už se do toho narve tolik desítek miliónů, tak proč trochu nepřidat, a neudělat něco pro lidi? Tak trochu předvolební kampaň se tomu u nás říká. A vůbec o jaké ohleduplnosti jste to psali? Připadá mi, že jste nějací papaláši z města a máte v tom prsty. Neslyšel jsem takový názor a to co tam vyrostlo je důkazem hlouposti hradeckých radních a jejich úplatkářství. Udělat hráz není nic těžkého, ale vymyslet něco navíc to už je a hlavně vyhovět známému, aby na tom trhnul a něco mi nechal, že?
20.5.2007 16:16
Phavel  (Pokročilý)
RE: Nechapu
Na druhou stranu, pokud vezmete cyklisty, připočtete chodce a in-line bruslaře (ti jsou taky kapitola sama o sobě) tak vám to opravdu vydá na komunikaci šířky regulerní silnice. Před časem jsem se rozhodl vzít kolo a projet se po zrekonstruované Hradečnici a musím říci - zlatě za starých časů. Člověk se sice kodrcal na polorozmlácené cestě, ale mohl se v klidu projet. Nyní sice nemusíte sledovat díry, ale o to víc okolní provoz a to byla šířka komunikace, která mi vždy přišla velká, zachována. Snad nejneukázněnější byli právě in-line bruslaři, kteří mají tendenci zabrat stezku celou pro sebe...
20.5.2007 17:36
Eraser  (Nováček)
RE: Nechapu
Souhlasím.Naučili se tam jezdit bruslaři a od té doby se tam nedá normálně jezdit,protože to bezohledně zaberou celé a nemají se k uhnutí když jede kolo.Také si myslím,že dřív to bylo lepší.Na horském nebo crossovém se tam dalo jet.Na silničním se už nedá jezdit ani ve městě.Ale musíme vzít v úvahu,že Hradečnice nebyla a není určena pro výlety cyklistů,ale je to cesta lesáků k hájovně U dvou závor a ti si ji nově vyasfaltovali především pro sebe (svá auta a stroje).
20.5.2007 21:30
Xaver  (Profesionál +11)
re:RE: Nechapu
Je to v lidech. Bruslaři jedou, cyklisté jedou, všichni bezohledně k lidem v okolí. Chodci taky myslí, že lesní cesty jsou jen pro ně. A když si představím, že stejní magoři sednou do aut a vyrazí...hrůza a děs.Snad jen psíci jsou tolerantní k okolí, co se týká prostoru. Za jejich hovna zodpovídají jejich páni.
20.5.2007 20:18
X Y  (Pokročilý +4)
RE: Nechapu
Souhlasím, že stezka mohla být o trochu širší, ale zase nevidím nějak podstatný důvod proč by musela, dva cyklisti v plné rychlosti se na ni pohodlně vyhnou (předjedou). Okraj stezky je dobrý a pevný. Kdyby všechny cyklistické stezky byly takhle kvalitní, hladké a pevné, to by byla nádhera a cestování. Netvrdím, že páni radní jsou nějací svatí a jsou vzorem poctivosti, ale když něco není přesně podle vašich představ, tak tvrdit, že tahle stezka je „důkazem hlouposti hradeckých radních a jejich úplatkářství“ je podle mě dost ubohé a ... (cokoliv chcete). Nevím co byste chtěl mít na hrázi kolem Labe, že by dálnici? A co je špatné na vzájemné ohleduplnosti mezi cyklisty, bruslaři a chodci, tam kde je na jednom místě víc lidí to prostě bez ní nejde. Myslím, že každý rozumný člověk je rád, že stezka byla vytvořená.
Papaláše ponechám stranou, nerad komentuji hloupé výroky.
21.5.2007 21:43
Phavel  (Pokročilý)
RE: Nechapu
Ano, k tomuhle názoru se připojuju. Buďme rádi za každou stezku ve městě s kvalitním povrchem. Nejvíce mi v tomto ohledu vadí lacinné nabarvení pruhu na starý rozpraskaný chodník - takto vzniklou stezku nikdo nerespektuje, navíc barva rychle zmizí a stezka zaniká úplně. A co se šířky týče, téměř žádná cyklostezka ve městě není v tomto směru úplně "komfortní". Ať vezmu třeba stezky u fakultní nemocnice, u zimního stadiónu, atd. Buď jsou obousměrné, nebo ne, ale cyklisti je stejně často obousměrně používají, do toho již zmínění chodci, nerespektující barevné odlišení stezky a bruslaři. Snad jedinná stezka, která naprosto splňuje podmínky "bezkoliznosti" pro všechny, je úsek k Hypertescu, to je ale bývalá staveništní asfaltová dvojpruhová komunikace :-)
22.5.2007 13:01
Honza  (Nováček)
RE: Nechapu
Nerikam, ze ohleduplnost neni potreba. Samozrejme, ze kdyz se vsichni i my tu zacneme vice divat kolem sebe, tak se nam bude jezdit lepe. Ale nikdo me nemuze utvrdit, ze krajnice je zpevnena. Vzdyt je to sterk do ktereho zapadnete po kotniky, tam se clovek hnedka rozseka i v male rychlosti. A jak rikam, mohli to udelat o malych 0.5m sirsi a hned by to vypadalo jinak. To musite souhlasit.
20.5.2007 15:37
Eraser  (Nováček)
parodie
Tak jsem se tam včera byl také podívat.To není stezka,to je parodie.Je to užší než stezky v HK na okruhu a nechápu,proč to je kousek na pravém břehu,potom přejet most a pak na levém břehu a pak to končí.Do Předměřic to zdaleka nevede.Po té prašné cestě se jede lépe.
22.5.2007 13:04
Honza  (Nováček)
RE: parodie
A sme doma, konecne se nekdo ozval s podobnym nazorem. At to je cokoliv, jestli stezka ci hraz. Melo to byt udelano pro oba ucely. A pokud si pamatuji jak to staveli, za 3-4 roky to bude popraskane, vymoly apod. Tam neni zadne podlozi, pouze jil a hlina, kterou uvalcovali. To ze to pak jede po levem okraji je jednoduche, na pravem je slepe rameno a museli by udelat mostek pres toto rameno cca 20m. Coz je tedy jednodussi prejet most.
29.10.2007 11:05
sniffer  (Pokročilý +4)
rychlost cyklistů
Docela mě v poslední době pobavil článek v regionální MF Dnes, kde se tvrdilo, že na společných chodnících a cyklostezkách má jet cyklista maximálně rychlostí chůze :), aby neohrožoval procházející chodce. A k tomu vyjádření MP o tom, jak sundává rychle jedoucí cyklisty z kola a upozorňuje na to, aby zpomalili. To už mi opravdu připadá jako Absurdistán.

Prý to má zabránit tomu, aby cyklista nesrazil chodce. Můžu se jen zeptat zde přítomných diskutujících?
1) Byli jste někdy sraženi cyklistou?
2) Pokud ano, co se Vám stalo?
3) Opravdu si připadáte cyklisty tak silně ohroženi, aby bylo nutné je regulovat?
29.10.2007 20:52
Roman  (Pokročilý)
RE: rychlost cyklistů
Kdo prosazuje takové hovadiny by si měl zajet okouknout situaci třeba do Vídně. Tam je jasně vyznačená stezka na chodníku a chodci ji s rozhlédnutím nejkratší cestou přecházejí. Nějaké kličkování a capení chodců na stezkách tam nepřichází v úvahu - když jsem tam takhle poprvé neopatrně vkročil, málem mě sejmul tamější sprintér. Prostě stezka je pro kola a basta. A jedou podle svých možností. A chodci jsou si bezpeční na chodnících. Je to o ohleduplnosti a respektování druhých.
1.11.2007 12:24
Honza  (Nováček)
RE: rychlost cyklistů
Ja jsem se tam jenom v noci srazil s protijedoucim, ktery byl taky pod wlivem:) ale jink jsem se nikdy nesrazil. A tady se neustale pise o ohleduplnosti, ja myslim, ze lidi jsou ohleduplny, jenom jsou furt nasrany na neco. Ale, jak bych tak rekl, tak vznika zacpa a kdyz se sejdou dva kocarky proti sobe, k tomu se blizi nejakej dvouberlovej duchodce, do toho vseho se blizi babicka na kole, ktera kdyz zastavi, tak uz se nerozjede a ve finale pobihajici pes, ktery je s panickem na stare ceste....neni uniku. Dolu je krpal na obe strany a to sem v tu chvili nasranej, ze to nema aspon 2m sirku....!!! vzdyt v lete to je plny, lidi tam chodej radsi na porchazky, nez do poblitejch parku....myslim, ze by se meli probudit a ptat se lidi co chtej, delat ankety, ale ne na netu, kde to kazdej odklika 100x za sebou, ale dat do schranky misto tech mnoha letaku maly A6 stitek s anketkou, po meste rozeset 10 - 15 boxu a uvidite odezvu a naklady??? Minimalni
30.10.2007 10:29
Eva  (Pokročilý +6)
cyklostezky
Na kole jezdím stále. Je dobře, že se udělaly alespoň podle vody. Ale nechápu, proč se neudělá jako cyklostezka chodník /nyní v dezolátním stavu/, který vede od vchodu do FN směrem na Mor. Předm. a Roudničku. Po tomto chodníku nikdo nechodí, stačil by lepší povrch a bylo by spojení na MP , Roudničku a Vysokou. Při nynějším provozu na objezdu Třebše je to tam o život a jistě by to nebylo nákladné. Ostatně navázalo by to na stezku do Roudničky, která se už hotová.
30.10.2007 12:59
sniffer  (Pokročilý +4)
RE: cyklostezky
To zní jako velmi dobrý nápad, ale... pochybuju, že na to budou peníze, přece jen pivovar byl hoodně nákladný.
A i kdyby na to byly peníze, těžko to někoho napadne :-)
31.10.2007 21:13
jpxj  (Nováček)
RE: cyklostezky
ono těch nápadů by bylo více, např:
od malého náměstí kolem nemocnice k olem malšovického stadionu až k nadjezdu
kolem strojní průmyslovky k benzině a toyotě,
jezdí tam spousta lidí a místo tam je, jen asi chybí vůle a peníze, nevím čeho více.
2.11.2007 08:18
Eva  (Pokročilý +6)
RE: cyklostezky
No napadnout by mělo. Je to nejméně 2 roky, kdy jsem tento návrh na cyklostezku napsala na magistrát. Ale asi jsou přednější věci, do toho asi plebs nevidí.Tato by byla určitě využívaná víc, než ta pod mostem u lázní.Ale nebyla holt tak vidět.
2.11.2007 09:04
Stanan  (Nováček)
RE: cyklostezky
no a to se zkuste rano projet na kole po pospisilce,hlavne ze chodniky v nekterjch castech pospisilky maj 3 m sirky, nebo malej okruh taky zazitek,jinak by chctel pripomenouit ze cyklisti sou ucastnici silnicnioho provozu se vsema povinostma a pravama, takze i prejizdeni z pruhu do pruhu specialne na pospislce muzeme, to je poznamka pro dementy co ridi autobusy MHD
5.11.2007 23:38
Nesa  (Nováček)
RE: cyklostezky
Ale taková stezka je cca rok udělaná na druhé straně nemocnice. Takže stačí vyjet bránou u Labe a pohodlně se dostanete přes starou Třebeš do Roudničky.
6.11.2007 19:27
Honza  (Nováček)
RE: cyklostezky
A tim jsi chtela rici co?
6.11.2007 22:44
Xaver  (Profesionál +11)
RE: Honza
No že se dá do Roudničky na kole jet mimo větší automobilový provoz. Ó jak prosté, stačí jen snažit se porozumět psanému textu...:-))
7.11.2007 07:14
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Honza
A ještě to je podstatně blíž.
12.11.2007 10:41
Honza  (Nováček)
RE: Honza
No to jsem pochopil, ale nejak mi to nesedi k tematu :) jako takovemu
7.11.2007 18:30
Eva  (Pokročilý +6)
cyklostezka
No jak se to vezme. Spousta lidí jezdí od strojní průmyslovky směr MP a ti pojedou sotva nejdřív k mostu u nemocnice, aby najeli na tu stezku.Ta je výhodná pro ty, kteří jedou od Lab. kotl.
8.11.2007 17:26
Phavel  (Pokročilý)
RE: cyklostezka
Tam by se to mělo řešit komplexně až s novou křižovatkou "Mileta". Otázkou ovšem je, kdy k tomu dojde.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme