Mateřské školy v HK

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
22.7.2008 00:00
Plaváček (neregistrovaný)
Mateřské školy v HK
Pěkný den přeji všem :o)
Dlouho jsem na fórum nepsala, ale k jednomu tématu bych se ráda vyjádřila. Mám tříletou holčičku, která nastoupila do jeslí v Orlické kotlině krátce po oslavě svých prvních narozenin. Uběhlo 2,5 roku a začala jsem se rozhlížet po školce. Jsem zaměstnaná už 2,5 roku s místem pracoviště v HK, jenže bydlím v obci vzdálené celé 3 km od HK a v HK nemám tudíž trvalé bydliště. Dostat malou do školky se ukázalo jako veliký problém. Navštívila jsem 4 školky v okolí svého zaměstnání a všude mi bylo řečeno, že na školku nemáme nárok, protože nebydlíme v HK. Nechápu to. Myslím si, že krajské město by mělo brát v ohled především to, zda matka již zaměstnání má...Ve frontě na zápise jsem si vyslechla několik mamin, které plánovaly jak přihlásí dítě na celý den ale ve skutečnosti si pro něj přijdou po obědě a budou dále brát rodičovský příspěvek. Jedna velmi "příjemná" paní ředitelka mi jako řešení navrhla: 1, ať dám dítě do obce vzdálené asi 30 km od HK nebo 2, ať dám dítě do soukromé školky za 10.000 Kč/měsíčně (na to fakt nemám) nebo 3, ať si seženu paní na hlídání (!) nebo 4, že se můžu vrátit na rodičovskou dovolenou. S velikými problémy se nám podařilo školku sehnat v okrajové části města. Aspoň něco. Ale myslím, že by stálo za zamyšlení, zda bylo vhodné rušit některé školky, případně zda neupravit pravidla pro umístění dítěte. Pohrozit ředitelkám den před zápisem, že v žádném případě nesmí vzít mimohradecké dítě, jinak si na ně posvítí kontroloři - to mi nepřijde jako správné.
23.7.2008 08:15
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Mateřské školy v HK
Rozhodně se nehodlám zastávat strategie města a chápu vaše rozhořčení. V době populačního boomu rušit školky a slučovat školy je nesmysl. Našel jsem snad jediný argument proti Vašemu tvrzení: každá obec dostává finanční prostředky dle počtu obyvatel. Vy máte trvalé bydliště v jiné obci. Proč by tedy obec HK měla přispívat na pobyt vašeho dítěte v MŠ v HK? Neměla by pro vaše dítě spíše zřídit MŠ vaše obec, kde bydlíte? Pokud nehodlá vaše obec zřídit svoji MŠ, pak by měla hledat cestu, jak to smluvně zařídit v okolních obcích. Myslím, že už je dost lidí, kteří bydlí v okolí HK (Divec, Býšť, Hoděšovice, atd.) a kteří umísťují děti do MŠ v HK. Já vím, můžete říct, že město HK se svým rozpočtem neschudne, ale proč by mělo stále dotovat ze svého pobyt dětí v MŠ, které zde nebydlí a nedostává za ně ani korunu? Ale je možné, že je to jinak a že se mýlím.
23.7.2008 08:57
JPA  (Pokročilý)
RE: Mateřské školy v HK
Bohužel musím souhlasit, všude je chleba o dvou kůrkách a je na každém, aby uvážil všechna pro a proti, když řeší svoji bytovou situaci - jestli se rozhodne pro "satelit" nebo malou obec mimo město, musí s těmito problémy počítat (školky, školy, obchody, doprava atd.).
JPA
25.7.2008 09:47
stouralkova  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Ale to není problém jen mimohradeckých. Vím, že s umístěním do školky v místě bydliště mají problém i matky s bydlištěm v HK. Takže se pak dělá malá tlačenka. Znám jednu paní, co nosila do školky neustále dárečky, nechala se naoko zaměstnat ve firmě příbuzného a ačkoliv práci ještě neměla, dítě ji do školky umístili přednostně. Takže nosit do školky papíry na malování, pastelky, možná i stavebničku se bohužel vyplatí.
25.7.2008 09:56
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Mateřské školy v HK
Švestičky z naší zahrádky se vždy vyplatí. :-))
25.7.2008 12:25
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Mateřské školy v HK
Paní Šťourálková,
Vy máte informaci ze zdroje "jedna paní povídala", já mám jinou osobní zkušenost. Mé děti se dostaly do školky kde přímo nebydlím a kde je hodně velký zájem a nemusel jsem žádné dárečky nosit a nejsem žádná známá osobnost. Doufám, že nejsem jediný:-))
25.7.2008 16:45
stouralkova  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Ta paní mi to sama řekla. Není to drb, je to fakt.
27.8.2008 21:50
Geek  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Teď jsem asi mimo. On nastává populační boom? Já myslel, že to bylo naposled za Husáka. No, jestli nastává, tak mám pro to jednoznačné vysvětlení - slušně řečeno Romové a pozadu asi nejsou Ukrajinci a Vietnamci.
28.8.2008 08:01
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Mateřské školy v HK
A právě ty nejsilnější ročníky ze 70. let, tzv. "Husákovi děti" jsou ve věku, kdy si pořizují děti. Takže populační boom tu určitě je. Podívejte se po ulicích, když se na to zaměříte, tak fakt hodně žen je těhotných a nejsou zrovna národnosti, které jste uváděl.
28.8.2008 09:08
Geek  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Tak ano, na ulicích se stále naštěstí najdou děti. Jinak se ale všude traduje, že vymíráme, podstatná část populace (myslím třeba 10%) se bez dětí obejde a dá přednost kariéře. Ale jestli máte pravdu, je to jen dobře.
28.8.2008 14:25
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Mateřské školy v HK
Určitě asi naše populace vymírá stejně jako ostatní státy v Evropě. Měl jsem na mysli spíše "populační boom" ve srovnání s předchozími lety. Prostě se nyní rodí více dětí než třeba před 10 roky. Proto je nesmysl nyní zavírat školky a slučovat školy, abych je za 4 roky musel zase složitě zřizovat. Nejsem u zdroje informací, jestli je levnější něco zavřít a za pár let nějaký opuštěný prostor dát zase do provozu, pak je postup města v pořádku, já si to ale nemyslím.
28.8.2008 21:36
Geek  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Hm, těžko říct. Ale ono asi stejně po tomhle boomu zase nastane "období temna", kdy bude zase málo dětí. A celkově myslím, že bude populace ubývat. Potom z dnešních 20 základek (cca.) zbyde 15 a je to tak asi nevyhnutelné. Křišťálovou kouli nemám, ale včera zrovna jsem četl článek, že za 50 let bude Čechů jen 9 milionů.
25.7.2008 13:47
Eva  (Pokročilý +6)
V době, kdy je míst málo, by se měla asi dávat přednost dětem, jejichž matky pracují. Ty co jsou na mateřské dovolené, to nepotřebují tak nutně.Jistě v¨by se při troše snahy dala opět zprovoznit bývalá MŠ Tesly v Malšovicích. Družina by se sice musela uskromnit, ale hned by tu bylo 120 míst.
25.7.2008 21:34
Martin Soukup  (Nováček)
Mateřské školy v HK
Naprosto přesně to vyjádřil Petr-HK. Pravidla pro přijetí dětí do MŠ jsou řadu let stejná a každoročně se k nim vrací Komise pro výchovu a vzdělávání a ponechává je nezměněna. My jsme v nedávné době sjednotili výši poplatků pro všechny MŠ na území města, aby se srovnaly podmínky pro rodiče (to jsem snad jediné město v ČR). Protože nikdy neměly školky svoji spádovou oblast a ani to není technicky možné, vždycky museli někteří rodiče vozit své děti jinam-mimo svůj okruh bydliště. Za posledních 6 let jsme žádnou školku nezrušili, jen jsme změnili zřizovatele, tzn. že se počet míst na území města nesnížil. V současné době je cca 50 volných míst. Protože mzdy učitelů jsou dány normativem na dítě, musí i vedení MŠ po splnění kritérií tzv. dobrat 4 hodinové děti, aby bylo dostatek financí na mzdy. To se dělá obvykle v září přímým oslovením rodičů "dalších" dětí ze zápisu. Paradoxně novým školským zákonem rozhoduje ve správním řízení o přijetí dítěte ředitel/ka školy (školky) a v odvolacím řízení kraj. Město jako zřizovatel MŠ z tohoto řízení úplně vypadlo. Vždycky, i když ne na všech školkách, je možnost přijetí dítěte kdykoliv během školního roku. Tam nabízíme s vedením odboru školství rodičům pomoc při hledání volného místa a tuto informaci jsme několikrát sdělovali prostřednitvím médií. V minulém školním roce jsme tak pomohli všem rodičům, kteří se na nás přímo obrátili. Přesto postupnou rekonstrukcí sociálních zařízení v jednotlivých školkách zvyšujeme každoročně kapacitu MŠ o cca 10 dětí, letos o 18 dětí v Plotištích. Máte-li někdo konkrétní problém, napište ho a já se ho pokusím vyřešit. Je třeba v některých případech být připraven vystoupit z anonymity a řešit věc přímo s odborem.
28.7.2008 20:43
ady  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
pane inženýre, všechno co jste napsal je pravda.
Realitou ale zůstává, že přijetí 3-letého ditěte do MŠ není samozřejmostí. Moje ditě přijmuli jen diky tomu, že nastupuji do zaměstnání. Ano-dočetla jsem se, že je volných 50 míst, ale žijeme v krajském měste a neprědstavuji si, že denně strávim 1-2 hodiny tim , ze povezu ditě na druhý konec města do MŠ, pak spátky do práce ( pobliž bydliště) a po práci si celý okruh opět zopakuji. Pokud bych tohleto chtěla ,tak bydlím v nejbližší vesnici.
V době baby-boomu by možná stálo za to posílit kapacitu MŠ v oblastech, kde se za 3 roky postaví 8 novych baraku se spoustou rodin s malými dětmi. Mluvím konkrétně o oblasti novostaveb v Třebši.
Vím - budete argumentovat, že se před rokem navýšila kapacita MŠ Sluníčko díky zrušení jeslí,ale bohužel ani to nestačí- to je realita. Zájem je mnohem větší.
A ještě co se týče dětských hřišť- četla jsem , že se vybudovalo 60 nových - ale v reálu nejde o nové hřiště , ale o novou "tvář" již fungujíchích pískoviš. Alespoň tak tomu to je na Moravském předměstí.
Bohužel konkrétně v oblasti již zmíňovaných novostaveb v Třebši,je malých detí jako smetí ,ale nemají si kde hrát- protože tady se dětské hřiště nepostavilo ani jediné!!!!!
28.7.2008 21:19
Ira  (Pokročilý +1)
RE: Mateřské školy v HK
Developeři dostali od města pozemky za hubičku a ještě k tomu dotace na byty. Tudíž na tom vydělal. Proč jste se o to nezajímali, když jste byty kupovali. Totéž se vztahuje na chodníky a přístupové komunikace. Teď budete občanskou vybavenost vymáhat na městě. Byty a pozemky jsou vaše, tak se starejte!!
29.7.2008 12:43
ady  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Ido, když jsme si byt kupovali bylo nam řečeno, že dětské hřiště se stavět bude,stejně tak i místo pro odpočinek- lavičky atd... Ale bohužel nemáme to písemně, takže s tím nic nenaděláme.
Jinak máte pravdu- máme soukromé chodníky po kterých chodí všichni, možná i vy ani o tom nevite. V zimně si je uklízíme na vlastnní náklady. Trávniky které jsou našim soukromým pozemkem si taky udržujeme sami a chodí nám na ně i pejskaři z jiných oblastí.Nic s tím nenaděláme.Městu tím taky ušetříme peníze za udržbu, takže zbyte více peněz pro udržbu jiných částí.
Ale ja tady píšu o tom, že jsme taky obyvatelé HK stejně jako vy-ale bohužel na rozdíl od vás já mám na nejbližší dětské hřiště 1km - a podle vaší reakce to mám brát jako trest za to , že jsem si dovolila koupit nový byt?
29.7.2008 14:13
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Mateřské školy v HK
To jistě nebude trest za koupi nového bytu, ale vymstilo se Vám, že jste se při koupi bytu, zajímala pouze jen o ten byt a ne komplexní řešení bydlení, se vším, co k tonu patří. Bohužel.
29.7.2008 15:46
Ira  (Pokročilý +1)
RE: Mateřské školy v HK
Ady, my máme ten samý problém se zimní údržbou chodníků a nejsou naše, ale města. Kromě toho si musíme uklidit i silnici, protože město nám sem dalo ceduli "Komunikace se v zimě neudržuje". Ale to je jiná kapitola. Mě jenom vadí, že na celé výstavbě novodobých paneláků vydělal jenom developer a za těžké peníze, které jste zaplatili za nekvalitní byty, vám neposkytl vůbec žádný komfort. A to nyní bude dohánět město.
29.7.2008 20:28
Martin Soukup  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Vážená Adi,
s developerem jednáme o vybudování hřiště. Nelze slepě plánovat do nového území hřiště, když nevíme, jaká skupina lidí se do bytů nebo domů nastěhuje. Vzhledem k tomu, jak správně píšete, se nejedná o pozemek města, je jednání složitější, ale hřiště se určitě dočkáte. Domnívám se, že již v příštím roce. Závisí to také od dokončení celé zástavby území.
31.7.2008 14:33
ady  (Nováček)
RE: pane inženýre
nezlobte se ,ale jaké slepé plánování?To chcete říct že pokud developeřum schválite pozemky na postavení cca 10 nových baraku, tak nepočítate s tím, že se tam najde tolik lidí aby se tam uživilo jedno dětské hřiště? Co pak neexistuje uzemní plánovaní? Naco pak máte na Magistrátu Odbor hlavního architekta? Mám za to, že kdyby město při předávani pozemků developerum dalo jasnou požadavku na vybudování alespon 1 dětského hřiště nebo parku, tak se nemáme o čem bavit.Pokud to město neudělalo tak proč?
Opakuji- při koupi bytu nám bylo developerem zděleno, že dětské hřiště bude, po nastěhování se "plán" najednou změnil.
Doufám jen, že se skutečně nějakého dětského hřiště dočkáme ještě než se nám děti dostanou do puberty.
22.8.2008 22:43
cermag  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Tak na tohle musím zareagovat. Ano, bylo správně řečeno - to byl smluvní vztah města a developera. Který se ještě k tomu odehrál dávno před tím, než my byt koupili. My do něj můžem těžko zasahovat. Jo, sice jsme zkoušeli pohrozit, že byt nekoupíme, pokud nebude pod okny dětské hřiště, ale představte si, že si developer vůbec na zadek nesednul:-)

28.7.2008 22:02
Martin Soukup  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
Ano, souhlasím s Vámi. Deficit tady je a snažíme se ho postupně řešit. Během tří let jsme opravili těch základních 60 herních plácků, které vytipovaly Komise místní samosprávy. Letos doděláváme postupně i bezprašné povrchy u těchto hřišť. Další herní plácky jsou v pravomoci KMS, na kterou se můžete obrátit s požadavkrem na vybudování dalšího dětského herního plácku v blízkosti Vašeho domu. Takto je to nastaveno. Můžete se ale přímo obrátit na mě nebo odbor školství a my za vás budeme vybudování hřiště řešit s příslušnou KMS, její souhlas je ale podmínkou. Nikdy jsme netvrdili, že těchto 60 opravených dětských herních plácků je konečné číslo. Již jsme na podnět rodičů provedli obnovu dalších tří hřišť na území města. Moje mailová adresa je: martin.soukup[zavinac]mmhk.cz.
29.7.2008 12:53
ady  (Nováček)
RE: Mateřské školy v HK
děkuji za konstruktivní přístup k řešení problému.Určitě Vaší nabídky využiji.
28.7.2008 22:19
Martin Soukup  (Nováček)
Aktuality
Více najdete na www.hradeckralove.org, vlevo na stránce v liště "Aktuality..."
2.8.2008 15:16
Eva  (Pokročilý +6)
hřiště Třebeš
Je pravda, že při koupi bytů bylo proklamováno, že tu hřiště bude./nejsou tu ani obchody, chodníky a pod.- to bylo i při výstavbách v minulém režimu řešeno/.Město si to mělo dát jako podminku výstavby. Dnes jsou tam zahuštěné domy tak, že si vidí do oken.No a je pravděpodobné, že tam budou rodiny s dětmi. Platí vysoké hypotéky a nemají ani zázemí. Za ty ceny se tam asi důchodci stěhovat nebudou, že.
2.8.2008 17:10
Ira  (Pokročilý +1)
RE: hřiště Třebeš
Do tohoto sídliště bych nešla bydlet ani za mnohem nižší ceny těchto bytů. Vždycky když jedu okolo a dívám se na toto ohavné dílo developerů, chce se mi zvracet. A ještě se bude dále zahušťovat.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme