Pojdme nosit cihly aneb jaka bude nova knihovna?

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
27.6.2007 00:00
Saladin (neregistrovaný)
Pojdme nosit cihly
Dobry den kazdemu, koho upoutalo tema meho prizpevku a omluva kazdemu, komu vadi to, ze pisu bez diakritiky... Jsem student a posledniho pul roku jsem stravil v zahranici. Kdyz jsem se vratil domu, jedna z prvnich veci, ktere jsem udelal bylo to, ze jsem se vydal omrknout pokrok na stavbach napric Hradcem. Jel se mnou kamarad a vypravel co a jak...
A dojeli jsme ke knihovne.
Nebudu se tajit tim, ze uz od zacatku jsem nesouhlasil se zpusobem, jak probehlo vyberove rizeni a ze kdyby byla porota objektivni a nezaujata, projekt ve tvaru X by nikdy nemel sanci. Krome jinych byl mezi projekty i jeden, na jehoz vytvoreni se podilel i spoluautor Nove Alexandrijske Knihovny - zakladatel norskeho architektonickeho atelieru Snohetta Martin Roubik. Jednim z duvodu, proc vyse zminovany navrh neprosel, byl nesplneny limit pro podil cihove a sklenene plochy na projektu. Ze pry by barevne neladil s budovami "Strojarny" a University.
Dovedete si asi predstavit moje zdeseni, kdyz jsem se dozvedel, ze knihovnu se nikdo cihlami oblozit nechysta. PROC? Kricel jsem a rval si vlasy... Ze pry je ten beton tak pekne ulity, ze by byla skoda nevystavit ho vsem na obdiv.
Ja tedy nevim jak vy, ale ja pokazde kdyz tu betonovou nadheru vidim, bleju. A kdyz si uvedomim, ze lidi kteri dokazi ocenit kvalitni beton je promile proti lidem, kteri si mysleli, ze nic horsiho nez panelaky uz nikdy nikdo nemohl postavit, napada me myslenka: "Nemaj cihly..."
Je to jedine vysvetleni, ktere me napada. Jedine, ktere jsem schopen pobrat a nezcvoknout pri tom z pomysleni na blbost lidi, kteri o tech vecech rozhoduji.. Pojdme nosit cihly ke knihovne, to by ji potom meli cim oblozit a kazdy z nas by mel dobry pocit, ze pro sve mesto neco udelal.
Moje cihla, muj nazor, muj kousek knihovny, ktera mela bejt hnusna...
27.6.2007 07:10
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Pojdme nosit cihly
Urči místo, kam se budou skládat. Pár jich mám, hned dnes je tam zavezu.
27.6.2007 11:57
Saladin  (Nováček +1)
Kam je dát?
Pred knihovnu, lidem na oci... Na chodnik, na travu, ke zdi, do podloubi ke sloupum. Kamkoliv :-D
27.6.2007 12:07
Trin  (Nováček)
RE: Pojdme nosit cihly
Prej pekne ulity beton.. haha :-)) mazec. Pripada mi to jak nejaky hloupy vtip. Kde jaka budova ve skladistni vypada lepe nez tahle ponorka na suchu.
27.6.2007 21:36
X Y  (Pokročilý +4)
RE: Pojdme nosit cihly
Netušil jsdem, že se za půl roku dají zapomenout "hacky a carky", nebo si hraješ na Lendla? Škoda, že z písemného projevu se nedá poznat přízvuk.
25.7.2007 15:33
mild  (Nováček)
RE: Pojdme nosit cihly
Ahoj a zdravím tě, myslím, že jsi to napsal velmi stručně a jasně. Můj názor je velmi podobný, myslím, že naše město se má od této chvíle čím pochlubit, nevím o žádném jiném, kde by zůstala stavba navždy rozestavěná. Některé návrhy možných variant budovy jsem shlédl na kogresu, který byl při UHK. Jsem přesvědčen o tom, že se jedná o téměř nejhorší možnou variantu, kterou bylo možné zvolit.
Rovněž je mi nejasná nástavba bývalého pivovaru, tématu se to netýká, ale je pro mě skutečně "překvapivé", že si někdo vůbec takhle nevkusným způsobem dovolil zasáhnout do tak pěkné stavby... sklo a beton pro drahé luxusní hotely bych ponechal SAE.

PS: naopak pochvala za schodiště v žiškových sadech a také za sice trochu prázdné, ale čisté a nové Malé náměstí.
27.6.2007 14:27
Stanan  (Nováček)
údajně....
...udajně se ten barák ma natřít na oranžova, aby to jako imitovalo ty cihly :o) nevim co je na tom pravda....

jinak si myslím, že tohle je klasický stavební podvod, kdy fa. vyhraje vyberovy rizeni na celou stavbu ale cenu podsekne s tim ze se o to potom obere subdodavatele a na investora si vymysli nejake viceprace nebo nejaky duvod proc to nejde.....
27.6.2007 14:47
Linden  (Nováček)
knihovna
no mela bejt natrena, ale pokud vim, tak nakonec nebude a strasne moc by me zajimal duvod proc ne. dyt tohle je strasnyyyyy. nechat to sedivy, to prece neni mozny. asi se dam na grafiti a trochu to obarviim:,)
27.6.2007 18:54
Phavel  (Pokročilý)
RE: knihovna
Barva se mi zdá také jako nepříliš šťastné řešení. Osobně jsem si myslel, že bude plášť obložen cihelnými pásky - prostě na způsob imitace režného zdiva. Z tohoto řešení jsem trochu zklamán.
27.6.2007 19:11
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
Šedá, šedá ...
Pokud jsem měla možnost prostudovat si výsledky soutěže i vlastní projekt, celý výtvarný "vtip" této stavby byl v tom, že bude cihově červená, ale ne cihlami obložená, ale z betonu, který bude na tuto barvu probarvený tj. bude červený hned při lití. Jak jsem pochopila, tenhle výtvarný tah měl navazovat na tradiční hradeckou cihlovou červeň, ale v technologii 21. století ... asi nás ta technologie předběhla! Beton se při stavbě probarvit nepodařilo ... V tuhle chvíli už je podle mého každé dodatečné řešení špatně, a tak nám asi nebude nic jiného než se smířit, že bude šedá ...
27.6.2007 20:41
Phavel  (Pokročilý)
RE: Šedá, šedá ...
Jenže to si zase někdo ulehčil a zlevnil práci! Komupak skončily ušetřené peníze v kapse? Probarvený beton se již běžně používá - viz např. obyčejná zámková dlažba. Pokud na i základě tohoto řešení vyhráli výběrové řízení, má to tak být. Jak je možné, že lze takto nedodržovat původní projekt, který byl také v této podobě schválen během územního a stavebního řízení.
27.6.2007 22:10
Xaver  (Profesionál +11)
RE: Phavel
Projekty se dnes nedodržují. Pro dodavatele je architekt se svým týmem obtížný hmyz, který spolu s investorem zašlápne.
28.6.2007 21:41
Ira  (Pokročilý +1)
RE: Šedá, šedá ...
V Hradci Králové se musíme neustále s něčím smiřovat. Jedno je jisté, už mě to nebaví a vím o spoustě lidí, kteří to cítí stejně. Naši politici si zvykli, že lidé dlouho mlčeli. Situace se ale začíná měnit. Páni politici - pozor!!!
28.6.2007 02:21
Martin Samohrd  (Nováček)
ČUNÍCI
Teprve až diskuzní příspěvek pana Xavera stručně, přesně a výstižně popsal stav, který na stavbě knihovny panuje. Stručně řečeno, je tam aplikován zaběhlý princip :
Je-li jediným kritériem ve výběrovém řízení na dodavetele cena, vyhraje podseknutá, zdánlivě nejlevnější nabídka. Snahou takového dodavetele je proto stavbu ošidit a dosáhnout na konci nějaký zisk. K takovémuto počínání je však nutnou a podmiňující podmínkou, aby investor neplatil stavbu ze svých vlastních peněz. Nejvhodnějším investorem je proto instituce, která čerpá peníze ze státního rozpočtu. Další podmínkou je získání nebo zavázání si dozora investora, který následně rezignuje na dozor nad dodržením projektové dokumentace a kvality stavby. Je-li investorem pitomec, který má za úkol pouze svěřené peníze utratit a je mu jedno co za ty penízue dostane, tak na pseudošetřivou hru svého dozora rád přistoupí. Stavbu je proto nutno odrbat, kde to jenom jde, a investor i dodavetel jsou nakonec spokojeni. První zaplatil za stavbu tolik, kolik měl a druhý nakonec, přes podseknutou nabídku, neprodělal.

Osoba ivestorského dozoru stavby knihovny, tedy dotyčná madame, je takovýmto postupem proslavena. Ona si snad i myslí, že produkováním nekvality dělá záslužnou činnost. Ona totiž neplatí za svých peněz následné náklady za opravy, výměny, předčasnou údržbu atd. A osoba investora ? Té to je nakonec taky jedno. Když na své židli bude ještě sedět, bude prokazovat, že náklady na opravy, výměny a předčasnou údržbu jsou nezbytné a bude je čerpat z jiné kapitoly státního rozpočtu. Platit to budou daňoví poplatníci. Dotyčná madame tedy neodrbala nebo nechala odrbat jen předmětnou stavbu, ale odrbala i své spoluobčany.

No a nakonec tady máme autory projektu stavby. V jejich pochopitelném zájmu je, aby jejich dílo nebylo zčubeno.
Obecně : Autoři stavby musí mít vždy zájem aby byla stavěna taková kvalita, pod jakou se podepsali. Tzn. aby navržené probarvené betony nebyly nahrazeny natřenými betony, aby navržené nerezové zábradlí nebylo nahrazeno štětkou natřenými lešenářskými trubkami, aby navržené kvalitní podlahové krytina nebyly nahrazeny za půl roku prošlapaným linoleem, atd., atd.,…. aby kvalita nebyla nahrazena póvlem. Autoři si však bez pomoci investora nemohou vymoci dodržení kvality navržené projektem, nemají žádné právo veta. Autorství jim ale zůstáva, a jsou proto nakonec neinformovanými spoluobčany označeny za půvovodce onoho póvlu. (Dotyčná madame mezitím čubí další barák).

PS. 1.
Pokud jsou mé informace pravdivé, autoři projektu knihovny mají dozorem investora zakázán přistup na stavbu a celá věc je u soudu, kde se domáhají práv výkonu autorského dozoru.

PS. 2.
Takže Vlaďko, nepředběhla nás žádná technologie 21. století, zase nás doběhli Čuníci (slušně řečeno).
28.6.2007 06:33
Phavel  (Pokročilý)
RE: ČUNÍCI
Opravdu skvělé dozvědět se plnou pravdu, kterou člověk jenom tušil. Mám ovšem takové obavy, že tento Váš popis průběhu výstavby platí i na nový Autobusák (výběr dodavatele s nejnižší nabídkovou cenou a následně to ostatní...).
28.6.2007 07:25
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: ČUNÍCI
A není už chyba ve špatně zpracované smlouvě o dílo? Vždyť tam všechny klausule o dodržování projektu musí být. Tak se ptám, kdo podepisoval smlouvu??
28.6.2007 08:34
Martin Samohrd  (Nováček)
Autobusák
Vaše obava je zbytečná. U autobusáku je oproti knihovně stav jiný. Dodavatel stavby se snaží zvýšit cenu stavby hledáním a zdůvodňováním provedených víceprací. Investor naopak drtivou většinu prokazovaných víceprací striktně odmítá a požaduje dodržet nabídnutou cenu. Jednání jsou tvrdá, zdlouhavá a stavba tak nabírá skluz v termínech. Myslím ale, že zde se investor nedá cestou do pekel a nepoleví, i když mu z důvodu nedodržení termínu dokončení stavby hrozí ztráta dotace EU.
28.6.2007 17:57
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Autobusák
Tady bych se připojila k Martinovi. U autobusáku se Dopravní podnik i město snaží seč můžou, aby se postavilo skutečně to, co bylo naprojektováno ... ale se zákonem, kde nejlevnější nabídka rovná se nejlepší nabídka to jde opravdu těžce!
29.6.2007 07:30
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Autobusák
Systém nejlevnější nabídky, který zde paní Šilhánová zmíňuje, je trochu alibizmus úředníků, kteří neodvedou dobře svoji práci. Ve výběru by samozřejmě měla hrát hlavní roli cena, ale kontroluje někdo, zda jsou v cenové nabídce uvedeny všechny poptávané položky a v požadované jakosti? Je smlouva o dílo uzavírána ve vztahu zadávací PD? Pokud je SoD uzavřena ve vztahu k CN, vzniká prostor ke kličkování sa důvodem jsou zapomenuté položky popřípadě nižší kvalita nabídnutých materiálů. Pokud by SoD měla všechny náležitosti a zhotovitel by neměl prostor ke kličkování, nemohlo by se stávat to, co ce děje nyní při stavbě knihovny nebo aut. nádraží.
29.6.2007 14:45
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Autobusák
S alibizmem úředníků, kteří neodvádějí dobře svoji práci se S Vámi pane Mirku u řady věcí ráda ztotožním. V případě autobusáku se jich ale musím zastat. Tady jde spíš o „šlendrián“ na straně firmy, která dá nabídkovou cenu, zdůvodní její jednotlivé položky a nakonec zjistí, že to za ty nabízené peníze neumí postavit … pak chce peníze navíc (pokud vím tak asi 130 milionů) a světe div se, investor – město, jí je nechce dát!
28.6.2007 12:56
Jaroslav Fišer  (Administrátor)
jak je to s barvou
zdravím všechny diskutující. Toto téma jsem považoval za celkem důležité, zejména v souvislosti s názory, které se zde objevily. Souhrn informací najdete na
zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=1625
28.6.2007 19:44
Bjorken  (Nováček)
CIHLY
No já osobně přinesu CIHLU určitě! Akorát by to chtělo domluvit místo - já bych byl pro jedno z těchto míst: 1) prostředek zelené louky před parkovištěm fakulty, sice dál od knihovny, ale v úhlu pohledu od Heyrovského (dával bych je na jedno místo, aby vytvořili viditelný celek..) nebo 2)Naproti soše dělníka u strojárny. Šedá ta budova nezůstane, nedávno jsem viděl nějakej činžák v Izraeli, byl posprejovanej, ale kultivovaně a vypadalo to bombasticky, uplně to tam rozsvítilo..ty malůvky byli ovšem organizovaně umístěné. Takže ať žijí cihly! Jinak se budu snažit tuto formu protestu rozšiřovat co nejvíc, tak do toho!
29.6.2007 09:00
Phavel  (Pokročilý)
RE: CIHLY
Taky můžu donést cihlu určí-li se přesné místo :-)
25.7.2007 15:40
mild  (Nováček)
RE: CIHLY
Čau, ty jsi normální kousek, tvůj příspěvek je úplně nejlepší :o). Já do toho jdu a přikláním se k eventualitě 1

29.6.2007 12:47
Michal H.  (Nováček)
to snad ne
Jsem zděšen. S touto "úpravou" fasády bude knihovna ne chloubou, ale ostudou města. Ještě, že se toho nedožili pánové Kotěra a Gočár. Velmi smutné.
29.6.2007 15:17
petr  (Nováček)
RE: to snad ne
hmm, všichni se tu oháníte Kotěrou, ale nikdo neví co bude za 50 let. Nebo se všude opěvované muzeum líbilo všem od začátku??? Myslím že ne. Přesně to je to naše "vlastenectví"... To samé je podobná diskuze o vile Aničce - kdo před rokem věděl že se jmeuje právě tak? Asi moc lidí to nebylo dnes je každy stavař s titulem který všemu rozumí... Proč byl HK salon republiky? Protože se stavělo. Prostě časy se mění a kde něco končí, něco taky začíná. Za 3 roky, až se knihovna zabydlí, tak nikomu vadit nebude zda je šedá, červená nebo modrá s puntikama...
29.6.2007 16:02
Trin  (Nováček)
RE: to snad ne
Jasně, že to nebude vadit,i když nevim jestli nikomu. Lidi si zvyknou a přestane se to řešit. Jenže proč si zvykat na něco, co mohlo vypadat lépe. Když se něco dohodne v projektu, tak to taky tak má vypadat, nebo se tomu aspoň maximálně podobat. A v tomto případě je jistě ještě prostor pro nějaké větší přiblížení se plánovanému výsledku, i kdyby to měli obložit kolem dokola cihlama.
29.6.2007 16:50
Xaver  (Profesionál +11)
RE: Petr
O Kotěru ani Gočára tu nejde. Jde o ošizenou a rozkradenou stavbu. Objednej si někde např. značkové víno, donesou ti krabicák. Líbí?
2.7.2007 06:58
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: to snad ne
Jo, Kotěra by se asi otočí v hrobě. Ta stavba se tam hodí asi jako panelák na staré náměstí.
25.7.2007 15:42
mild  (Nováček)
RE: to snad ne
normálně si vynadej www.tomucha.cz/vynadej
29.6.2007 21:37
Linden  (Nováček)
knihovna
jj, barva jina, cena stejna :,D §S tema cihlama je to dobrej napad, ale chtelo by to uvest v nakym masovym mediu. Takhle se tam sejde deset cihel:,)
1.7.2007 13:59
jpxj  (Nováček)
Vezměme si příklad z Berlína
Tam se taky pokusili ošidit stavbu nádraží, došlo k soudu a vše se muselo dovést do konce podle projektu a stálo to miliony. Je potřeba být důslední i u nás. Ta stavba v šedé betonové barvě bude v okolí jak pěst na oko.
P.S.
Pane Samohrde děkuji váš komentář je vynikající.
1.7.2007 19:53
Roman  (Pokročilý)
betóóón
Dneska jsem jel okolo směrem od okruhu. Podíval jsem se na to pořádně a nenapadlo mě jiné slovo, než FABRIKA.
Předtím jsem to moc neštudoval, protože jsem měl za to, že se jedná jen o hrubou stavbu.
3.7.2007 01:58
Matej JR  (Nováček +1)
RE: betóóón
Kdyby jsi to nevěděl, tak se tomu říká "pohledový beton". Dle mého je to pěkná zhůvěřilost. Navíc mi připomíné moji současnou pracovní aktivitu, i když tam pohledové ošklivosti dali aspoň relativně slušivý kabátek zvenku (viz. "článek" pro mé kolegy z práce matej.us/radlicka).
Mě osobně se ten barák nelíbil ani barevný, ale šedivý mi připomene, jak vypadá slezký nebo moravský předměstí. Jen je trochu paradoxem, že paneláky se začínají pomalu přebarvovat, aby přišly o soji tradiční šedou barvu a v centru se to bude zvesela šedivět.
3.7.2007 23:10
Ira  (Pokročilý +1)
RE: betóóón
Tomu se říká salon republiky.
2.7.2007 19:43
Linden  (Nováček)
knihovna
Jakym zpusobem se da podat zaloba na to, ze ten projekt bude nakonec uplne jiny? Nejsem vubec pravnik, takze nevim. Popripade, jake sance byste takove zalobe davali?? To opravdu nejde nechat jen tak tuhle hruuzu...
2.7.2007 19:57
petr  (Nováček)
RE: knihovna
nevim, ale pokud je změna projektu schválena tak je vše v pořádku. Jinak barva je tím posledním kriteriem ve výběru projektu, je tu mnoho dalších aspektů - skladování knih nebo možnosti dalšího využití prostor. Podívejte se na ostatní nově budované knihovny v Čechach - Prahou počínaje a třeba projektem v Havlíčkově Brodě nebo v Ostravě konče. Pořád je šedivá barva lepší než želeno-fialová...
7.7.2007 14:43
Chuďas  (Nováček)
cihly
A to si pište že tam tu cihlu přinesu!
25.7.2007 15:37
mild  (Nováček)
Cihly - Bjorken
Čau, ty jsi normální kousek, tvůj příspěvek je úplně nejlepší :o). Já do toho jdu a přikláním se k eventualitě 1
15.8.2007 11:58
Eva  (Pokročilý +6)
knihovna
Souhlasím s tím, že budova je hrozná svou nadměrnou masivností a hlavně tím, že stíní pohled na staré město směrem od okruhu a MP.
15.8.2007 13:20
Xaver  (Profesionál +11)
knihovna-
No to čučím, co je tu machrů architektů, urbanistů a dalších. Ono když je stavba hotová, kritiků se najdou tisíce. Zkuste si vy všeználci vzít čistý papír, nějakou stavbu navrhnout a realizovat, klidně to může být kurník nebo psí bouda. A pak si pozvěte kritiky...to bude názorů a připomínek.
15.8.2007 23:28
Phavel  (Pokročilý)
RE: knihovna-
já ale nejsem architekt ani urbanista a hlavně mě za to nikdo neplatí
16.8.2007 00:16
rundlikus  (Nováček)
RE: knihovna-
No já nevím, ale mě ta budova připomíná hradby který tam ale dřív byli, mě se to líbí, ale je pravda že by to mohli přebarvit a nenechat to syrový
16.8.2007 07:39
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: knihovna-
Kdyby ta knihovna byla udělaná tak, jak to navrhl architekt, ještě by to bylo únosné. Nyní, když už je všem jasné, že barva bude taková jaká je, a možná i proti vůli architekta, tak ta zrůdnost celé stavby ještě vynikne. Je to prostě pro tuto lokalitu nevkusné monstrum, a barva syrového betonu to ještě podtrhne.
16.8.2007 17:41
Phavel  (Pokročilý)
RE: knihovna-
Budova, tak jak je postavena, se tam svojí barvou ani hmotou nehodí. Musím přiznat, že jsem se zpočátku na novou knihovnu těšil a teď jsem zklamán. Popravdě řečeno, kdyby tam tohle postavili před 20 lety, tak by to byl dodnes jeden z příkladů obludné necitlivé socialistické výstavby, nad kterým by dnešní architekti kroutili hlavou a možná by budovu radní nakonec odstranili. Že se to ale postavilo dnes - tak je to v podstatě v pořádku a komu se to nelíbí, ten nemá cit pro architekturu...
To mi i ten polorozpadlý paneláček u Aldisu, který chtějí přestavět na hotel, příjde, že míň narušuje okolí. Ačkoliv věřím, že interiér knihovny bude pěkný a funkčně promyšlený, měl tenhle typ budovy prostě stát jinde, třeba mezi paneláky na Moravském předměstí, tam by to zapadlo rozhodně líp, přinejmenším by to alespoň nepoškodilo tvář města.
16.8.2007 22:45
Xaver  (Profesionál +11)
nehodí se
Njn...každému se líbí něco jiného. Znám chlapa, měří 2 metry a má asi tak 150 kg. Je tmavovlasý, snědý. Jeho partnerka je vychrtlá vybledlá blondýna vysoká asi 150cm. Svojí barvou ani hmotou se k sobě nehodí. Co s tím?....Rozdělíme je...nebo zabijeme?...rozbouráme! nám se nelíbí...che che che.
24.9.2007 18:05
Roman  (Pokročilý)
RE: nehodí se
Vrať se radši k tvému tématu. Teď jsi předvedl maličko demagogii.
16.9.2007 18:10
Xaver  (Profesionál +11)
cihly
Tak kdepak je ta hromada cihel? Tlučhubové...:-)
17.9.2007 10:35
MIREK  (Pokročilý +2)
Šumné město
Docela by mne zajímalo, jak by takovou obludu okomentoval šumný architekt Vávra.
24.9.2007 16:18
sniffer  (Pokročilý +4)
Vzhled vs. funkčnost
Vazeni, vsichni se tady bavi o tom, jak se jim nova knihovna nelibi zvenci... Zevnitr pry bude krasna, ale mam jedno ale... Nemel architekt trochu myslet na to, že je to knihovna, takže tam bude potřeba trochu přirozeného světla? Nebo to zvládnou ty krásná (bez ironie - mě se líbí) kulatá okýnka? Nebo máme jen přestavěnou synagogu bez toho, aby si čtenáři chodili mezi regály a vybírali si knihu, kterou chtějí, sedli si s ní ke stolečku, pročetli a půjčili, nebo vrátili? Dalo, se tam studovat apod.? Nu, nechme se překvapit... :-)
24.9.2007 18:04
Morgiana  (Nováček)
RE: Vzhled vs. funkčnost
Pokud je mi známo, s volným výběrem knih a se studovnami se počítá. Okénka se mi líbí také, na šedý plášť si nějak nemohu zvyknout.
18.10.2007 12:36
Honza z HK  (Nováček)
Hnus na zeblití
To je neuvěřitelný, jak je ta lidská arogance víc a víc drzejší. Vyhrajou projekt se stavbou z litého betonu. Když do toho šli, tak ta firma si měla uvědomit, že to umí zatim jen Švýcaři, tak že to bude i o to dražší. Místo toho se na to vys*ali a vylili to šedivý. A pak přichází architekt, který je z toho betonu unešenej, takže to pak nemusí nejen obkládat cihlama, ale nemusí to ani natřít ňákou pos*anou cihlovou barvou, takže fajn úspora... Ale tak ikdyž je tenhle projekt očividnej tunelu (architekt, kterej takhle "upraví" svůj projekt, tak tomu může jít v celý tý věci pouze o prachy), nechápu, co dělaly regulační složky. Tohle je zprzněné pozměnění projektu a musel to někdo schvalovat, na městě...? Nevim, ale nechápu, jak někdo "nestranej" na nějakym tom odboru se mohl ztotožnit s jejich myšlenkou... Že by kapříci... Nechápu, jak něco takovýho může někomu projít.

A nejvíc mě udivuje, že všichni vidíme, že ani za komunistů nebylo přípustný, aby byly paneláky tak šedivě neosobní jako tahle knihovna, ale necháváme se tady bez mrknutí oka fackovat takovajma jejich kydama o jedinečné jednolité stavbě. Chápu, že možná pro betonáře je velmi rajcovní, ale 99,9% hradečáku nejsme betonáři a kromě pana architekta jsem ještě neslyšel, že by tenhle pohled na tu knihovnu někoho rajcoval...
Tohle vzniknout v osmdesátých letech, tak se tomu místu jinak neříká než u (Černobylskýho) sarkofágu a dětem by jsme to vysvětlovali že to je proto, že sice už je deset let ocihlovaná, ale přetim jí komouši postavili jen jako jeden velikej kus šedýho betonu na zeblití...

Doufám že někdo ziniciuje ňákou petici nebo to někdo rychle zatrhne, protože tohle už je fakt ponižující, jak z nich sálá to jejich seběvědomí, že oni můžou co chtěj a my máme smůlu...
18.10.2007 16:46
Pája  (Nováček)
RE: Hnus na zeblití
To jsi napsal moc pěkně,jen je škoda že to je stejně k ničemu.
19.10.2007 07:12
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: Hnus na zeblití
S tím hnusem rozhodně souhlasím. Možná bychom si mohli vzít příklad "Františka" a nasázet kolem knihovny hustě topoly, za pár let to zaroste a nebude to nevkusné betonové monstrum vidět. Při pohledu od Milety s panoramatem starého města, by ty topoly byly hezčí. Při pohledu z jezu přes Orlici ten pohled není o nic lepší. Budova hasičárny po pravé straně knihovny, tak působí jako psí bouda u paneláku. Chce se mi z toho zvracet velebnosti.
26.10.2007 17:35
Eva  (Pokročilý +6)
RE: Hnus na zeblití
No přesné a výstižné. Když je na Pivovar, tak snad zbyde i na nátěr nebo obklad, aby se ten monolit trochu opticky rozbil nebo zmenšil.A to, že to zastiňuje pohled na staré město, to už tu bylo řečeno a holt už máme na 100 let vystaráno, potomci nám poděkují.
19.10.2007 11:41
Lukáš  (Nováček)
Barva knihovny
Proti moderní architektuře nic nemám, člověk si snad zvykne na všechno (v případě naší knihovny "zvykne na všechno" snad kromě barvy)… Několikrát se mi do rukou dostaly petice na každou "blbost", pokud by nějaká vznikla co se "přebarvení týče" i tentokrát, moc rád ji podepíši. Občas člověk přispěje na nějakou tu veřejnou sbírku, kdyby nějaká byla i v tomto případě, moc rád na ni přispěji. I když mám své práce až nad hlavu, klidně bych si nějaký svůj malý úsek natřel… Natírání mám rád, ale nemám rád nedodělanou práci, což v tomto případě je více než nedodělané, ať je to vyhotovené ze sebekvalitnějšího materiálu…
26.10.2007 17:40
Eva  (Pokročilý +6)
zástupci města
Věřím, že se na toto fórum občas tajně mrkne i někdo z magistrátu. Bude mít odvahu se k tomu lidem vyjádřit? Třeba tady, nebo v Radnici, ať si lidé počtou.
29.10.2007 14:30
sniffer  (Pokročilý +4)
Funkce
To je super, jak se všichni rozčilují nad tím, že knihovna je ošklivá, ale nikoho nenapadne se pozastavit nad tím, že asi ještě nějaký pátek nebude fungovat, protože nejsou peníze na vnitřní vybavení...
Ať si je jaká chce, třeba fialová s puntíčkama, nebo úplně černá, ale ať proboha funguje...
28.12.2007 09:38
pavo  (Nováček)
RE: Funkce
Možná stačí ta původní a proto to nikomu extra nevadí
28.12.2007 15:15
Morgiana  (Nováček)
RE: Funkce
Nestačí už dávno. Škoda že se moc neozývají pracovníci knihovny. nebo se ozývají a jsou málo slyšet. Knihy roztahané po depozitářích široko daleko (a bývalo to mnohem horší), dodací lhůta dva dny, to skutečně není důstojné naší vysoce vyvinuté společnosti. :-)
29.10.2007 19:32
Morgiana  (Nováček)
Knihovníci
Zajímal by mě názor vedení a zaměstanců knihovny. jak na vnější vzhled, tak i na problémy s dokončením. Jako uživatel čekám, kdy bude k dispozici dostatečně prostorná knihovna s volným výběrem knih, bez dlouhých termínů na dovezení knihy. Co se týče fasády knihovny, zajímalo by mě, jestli investor (knihovna) měl možnost průběh stavhy kontrolovat a mluvit do toho.
13.11.2007 08:59
Eliška  (Nováček)
Stojí za přečtení i poslech
Docela doporučuji přečíst si materiály (a zejména diskusi pod článkem a audio) na adrese
hradecky.denik.cz/zpravy_region/svkhk_knihovna_200...
13.11.2007 14:34
sniffer  (Pokročilý +4)
RE: Stojí za přečtení i poslech
Super článek. Jenom je tam chybka v odkazu - mezera před poslední 7čkou nemá být... správně to je:
hradecky.denik.cz/zpravy_region/svkhk_knihovna_200...

opravdu si myslíte, že oranžová barva by srazila všechny argumenty (viz vizualizace v článku)? Že vadí při výhledu na staré město a že je to krabice? Krabice je to i tak a podle mě se musí rozbít opticky nějak jinak, než že ji jednodušše natřeme. Jenom ať už konečně funguje :-) nevíte, kdy by by se měla spustit, když práce skončí 10/12?
14.11.2007 18:39
Phavel  (Pokročilý)
RE: Stojí za přečtení i poslech
Oranžová barva, myslím, moc nepomůže. Nevěřím také v to, že dnešní barvy jsou schopné na betonové ploše vystavené plně povětrnosti dlouho vydržet. Prostě nejlepší by byl obklad z cihelných pásků. Mimochodem k tomu článku: vyjadřování pana architekta se mi zdálo dosti pod úroveň. Celé vystoupení nemělo ani hlavu ani patu. A jak někdo vhodně poznamenal - pokud projektuji něco, kde je zapotřebí speciální technologický postup (probarvený beton), nejprve si zjistím (a odborná hodnotící komise se na to také mohla zeptat) zda je tato metoda u nás realizovatelná, tj. zda zde existuje firma, která by to byla schopna provést.
20.12.2007 22:50
ne-hradecak  (Nováček)
Ruznorodost
Jeste ze mate tu knihovnu takovou jaka je. Alespon to mesto nebude fadni a zakomplexovane.
28.12.2007 09:36
pavo  (Nováček)
kde se stala chyba?
architekt si vymyslel něco co nedokáže realizovat a všichni na to musí koukat. Copak to investorovi nevadí?
28.12.2007 10:10
pavo  (Nováček)
RE: kde se stala chyba?
Doporučuji shlédnout rok starý pořad ČR na www.ceskatelevize.cz/vysilani/10098875020-styl/306...

Zaujala mě věta - "Knihovna je zásadní architektonickou výzvou". Porovnejte si prezentované příklady ze světa s hradeckou skutečností. Výsledek je nelichotivý a měli by se nad ním na magistrátě zamyslet, zvláště když vychvalují architekturu Hradce...

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme