pokácení starého dubu

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
4.11.2003 12:28
temnej (neregistrovaný)
pokaceni stareho dubu
Vazeni pani radni, pred casem jsem zachytil v Radnici zpravu o tom, ze se chysta pokaceni stareho dubu v lokalite Aldis, resp. na nabrezi reky Labe, z duvodu vystavby nove pesi lavky pres tuto reku. Bylo tam take psano, ze se tak musi stat proto, ze kdosi spatne vymeril prostor pro lavku a ze po novych merenich bylo zjisteno, ze tam tento dub prekazi. Dale jsem se docetl o negativnich ohlasech k tomuto cinu a docasnem pozastaveni teto stavby. Vcera jsem se byl v konkretnich mistech podivat a zjistil jsem, ze v mistech chystane stavby je mezi stromy mezera pro novou lavku, ovsem podle vykolikovani skutecne stoji hned vedle dub, ktery je primo uprostred chystane stavby. Usoudil jsem, ze se pravdepodobne jedna o ten dub, ktery ma byt pokacen. Zajimalo by mne, zdali k tomu skutecne dojde, pripadne v jakem stadiu jsou reseni vzniklych dohadu a zdali by slo nejak pokaceni predejit. Preci jen misto tam jiz jedno pripravene je a myslim si, ze jeden z nejvzrostlejsich stromu v rade by skutecne bylo skoda odstranit. Nejsem zadny ekologicky aktivista, ale uvazte, ze trvalo desetileti, nez tento strom vyrostl do takoveto podoby a bylo by skoda pouze kvuli lidskemu rozmaru a zaroven lidskemu pochybeni jej jednim zdvizenim ruky odstranit.
5.11.2003 00:01
Roman (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
"Selskej rozum" velí prostě posunout lávku tak, aby se nemusel strom kácet. Neviděl jdem plány, ale těžko bude lávka navazovat na nějaké magistrály, aby musela stát zrovna a pouze tam. Bohužel ale "úřednickej" a "politickej"rozum je jinej. Mnohokrát už nás překvapili tím, že vyprodukovali chybu, tu přiznali, a místo prosté nápravy hledali způsob jak té chybě přizpůsobit vše okolo. Tentokrát chybě prostě "přizpůsobí" strom. Jóóó plán je jednou daný.....
5.11.2003 20:46
objevitel (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
a to jsi sem vodkavaď spadnul :-)
v sekci cyklostezky to je na paškále už tejden.
6.11.2003 15:28
temnej (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
dekuji za upozorneni, objeviteli. nespadnul jsem odnikud, pouze jiz nestuduji dopodrobna fora na tomto webu.
6.11.2003 16:21
Luboš (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
To už je pár let co někdo vyprojektoval opravu hodin na Bílé věži. A podívejte se, jak ten paskvil Hradci slouží - myslím tím obrácené ručičky. Proč by nešla uděla "smyčka" okolo stromu?
7.11.2003 10:00
phavel (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Obrácené ručičky na hodinách jsou ale historickou zvláštností Hradce, není to paskvil, má to tak být.
7.11.2003 10:19
Nebelman (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Obrácené ručičky hodin na Bílé věži není historická zvláštnost. K chybné instalaci ručiček došlo při poslední opravě věže a hodin a spíš než zvláštnost to je ukázka šlendriánu, neumětelství a neuvěřitelného lemplovství.
7.11.2003 14:15
Michal H. (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Obráceně ukazující ručičky jsou opravdu staletou zvláštností města. Sedláci, kteří v okolí Hradce pracovali na polích, tak i z velké dálky mohli dohlédnout, kolik je hodin ( celých ) - podle velké ručičky. Minuty a čtvrthodiny je tak nezajímaly. Alespoň tak praví stará hradecká pověst. Možná ale, že si to někdo dodatečně vymyslel, aby zdůvodnil špatně nastavený hodinový stroj :-)
9.11.2003 12:12
Eraser (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Tak to si myslím, že je nesmysl a že ručičky přehodili opravdu když byla Bílá věž obestavěná lešením a opravovala se. Myslím, že jsem něco takového zaslechl když jsem byl na jejím zpřístupnění. Ale to už je dávno a nepamatuji si to přesně. Ale ona taková třímetrová hodinová ručička pár set kilogramů bude vážit a těžko to vymění někdo, kdo se tam spustí na laně. A stavět kvůli tomu lešení, to asi není ekonomicky možné. Schválně jsem se díval do souboru fotografií Hradce Králové někdy zroku 1975. Bohužel Bílá věž je tam vyfocena zdálky a stupnice na hodinách je zašlá, způlky vymazaná a ručičky také špatně vidět. Hodiny vedle na radnici ukazují na všech těch fotkách stejný čas, takže asi nešly, tudíž ani podle toho se nedá srovnat... Ale myslím, že ručičky na Bílé věži byly správně. Je to samozřejmě nedůležitá věc, ale zajímalo by mě, jestli někdo nemá fotky Bílé věže před opravou kde jsou ty hodiny vidět z kratší vzdálenosti, případně kdyby je mohl oscanovat a někam umístit nebo poslat diskutujícím :-)))
13.11.2003 09:45
phavel (neregistrovaný)
RE: hodiny na věži
Pro přehození ručiček by podle mě určitě nebylo nutné stavět lešení, stačilo by jen přehodit hřídele na hodinovém stroji (náhon k ručičkám), který je dnes již moderní. Pávě tato jednoduchost nápravy (řádově tak pouze tisíce Kč) mě utvrzuje v tom, že skutečnost obrácených ručiček má historický podklad, který možná za minulého režimu (před opravou) nebyl akceptován.
26.1.2004 14:08
Morgiana (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Pokud si vzpomínám na své předpřevratové dětství, tak ručičky nikdy nešly. Zaplaťpánbůh, že teď hodiny jdou, i když s obrácenými ručičkami. já mám informaci, že to nedokázali líp opravit, tak se udělala z nouze ctnost.
7.11.2003 16:57
Luboš (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
...a vo tom to je :-)! Pakskvil na hodinách mi nevadí, protože tam nejezdím na kole a už jde o zvyk - hodinky taky nevozím. Ale...na nabřeží jsou dva mosty...Aldis není až tak atraktiví a dlouho nebude ( vidím primátora s náměstky, jak jedou na ples na kole přes lávku - když jezdí autem )...Magistráte, zkus upravit stezky od "Stoleté" k nadjezdu a stezku ke "Kefíru" Šlendrián není omyl, ale úmysl tak jako na "dalekohledu" pana Ulricha. A stejně to je jedno, protože úředníci z Magistrátu nebudou reagovat.
26.1.2004 14:15
Morgiana (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Celá lokalita Aldis mi připadá mrtvá. Vyjímkou bývá doba, kdy jsou vedle na louce kolotoče. Jednotlivé stavby, které tam stojí, nejsou možná špatné, ale jsou to solitéry, netvoří celek, cesty vedou odnikud nikam. Lávka by určitě pomohla. Nedokážu ale pochopit, proč se nikdo zodpovědný nezabývá změnou plánu, aby nemusel být obětován dub. Uvědomme si, jak dlouho dub roste! Už se "těším" na důvody, proč to jinak nejde.
26.1.2004 14:06
Morgiana (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
K ručičkám. Nemělo to tak být, prostě se to nepovedlo, tak se udělala z nouze ctnost. Ale obrácené ručičky mi nevadí, naštěstí nejdou obráceně proti směru.
6.11.2003 20:12
Roman (neregistrovaný)
RE: pokaceni stareho dubu
Hele Temnej, vždyť je přeci logický, že kácení dubu najdeš pod cyklostezkama, né ? <8+)))
14.11.2003 14:28
Luboš (neregistrovaný)
K těm ručičkám na Bílé věži: došlo k chybnému projektu před rekonstrukcí a firma, která prováděla opravu pracovala přesně podle "papíru". Město nezaplatilo změnu, tudíž ručičky zůstaly tam kde byly... Psal jsem to však v tom smyslu, že když jsme si zvykli na "ciferník", proč bychom si nezvykli na smyčku okolo stromu - to třeba v Pardubicích nemají :-)
12.2.2004 14:27
fizzy (neregistrovaný)
celkem zdařilý projekt...
Dneska jsem viděl v MF Dnes článek o té lávce a o všem kolem ní a musím přiznat, že se mi ten projet líbí. Je docela avantgardní a k Aldisu se hodí. Ja osobne jsem pro pokaceni, ale s tim, ze by se v okoli vysazelo aspon 5 takovych malych stromu...
14.2.2004 13:29
Xaver (neregistrovaný)
RE: celkem zdařilý projekt...
Což o to, na obrázku to vypadá hezky. Jenže (ze zkušenosti) - nebude to udržované nebo to bude málo udržované a časem budou lávka i chodník stejně osrané, ochcané a poflusané jako celý Hradec Králové. Všiml si někdo, co je všude vyflusnutývh žvýkaček po chodnících? Všímáte si těch psích hoven všude? Že prý město salon - cha cha chá!
14.2.2004 17:32
fizzy (neregistrovaný)
RE: XVR
salon to uz neni, to je pravda...
ja bych do toho ale sel...
17.2.2004 12:33
p.Numerský (neregistrovaný)
RE: celkem zdařilý projekt...
...si myslim že je lepší když tam ta lávka bude a záleží na lidech v jakém stavu po čase bude. Když už město tolik investovalo do lokality Aldis tak tenhle projekt to aspoň trochu zatraktivní což bude jen dobře. Doufám že se taky popřemýšlelo o napojení cyklistických tras na tento bod, jednak kvůli zvědavcům na kolech a taky proto že se aspoň částečně od cyklistů ulehčí řidičům jedoucím po přilehlých mostech. Toho stromu je sice škoda ale nedělal bych z toho vědu, Městská zeleň určitě něco vymyslí a třeba je i napadne ten strom přesadit na nějaké blízké místo aby si všici co ho tu obhajují k němu mohli udělat procházku přes novou lávku...
14.3.2004 07:26
Lubomír Procházka (neregistrovaný)
Lávka
Myslím že lávka přes řeku je zcela a naprosto stavbou na přiživení lidiček, kterým nejde jen o stavby zvelebující město Hradce Králové ale spíše o prostavěné peníze z kterých se někdo jak se říká bude mít.
Škoda že auditoři nehlídají tyto realizace a vyhlašování veřejných soutěží. Mimochodem zajmavé by bylo zveřejnění projektantů této stavby jelikož byse mohlo zabránit dalším špatně okolíčkovaným stavbám. Pro někoho z nás znamená strom víc než peníze z pojektových služeb tím se snažím říci že všemu šlo zcela určitě předcházet ale jen se tam podívat a vidět.
14.3.2004 16:29
1111 (neregistrovaný)
RE: Lávka
...Howgh...řekl projektant a dodavatel, který nedosáhl na zakázku.
16.3.2004 14:51
Luboš (neregistrovaný)
KAM?
Kam vlastně povede ta trasa? Přejedu Labe k Novákovým garážím a co dál? Nikde nevede jiná trasa než zase podél řeky. To však nemusím přes lávku a mohu vesele šlapat a jezdit na stávající straně u Aldisu. Město potřebuje zase vyhodit peníze z okna, že?
13.11.2004 18:44
Honza z HK (neregistrovaný)
Konec
Zdroj MF Dnes:

Hradec Králové Dub bránící stavbě lávky přes Labe ústící na bulvár u Kongresového centra Aldis v Hradci Králové zřejmě padne. Ochránci přírody sice s jeho pokácením nesouhlasili, ukázalo se však, že strom není zdráv a stavbu lávky by nepřežil.
&#8222;Odborný posudek ukázal, že strom napadla houba. Výrazný zásah do koruny či kořenů by podle odborníka nepřežil. Budeme znovu žádat o povolení jeho pokácení,&#8220; řekl náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.
Po lávce by měli směřovat lidé z centra města do lokality Aldis. Radnice tam nechala vybudovat za 20 milionů korun bulvár se stezkami pro pěší a cyklisty, na který má lávka navazovat.
Vedle starého dubu by na protějším břehu mělo kvůli lávce ustoupit několik dalších stromů. S tím však nesouhlasí občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost. &#8222;Kácet stromy na břehu Labe kvůli lávce nepovažujeme za dostatečný důvod,&#8220; uvedl předseda sdružení Jiří Hirsch.
Sdružení se proti rozhodnutí hradecké radnice o kácení stromů odvolalo ke Krajskému úřadu v Hradci Králové. Ten jim dal za pravdu. &#8222;Věc jsme kvůli několika procesním vadám vrátili na magistrát k novému rozhodnutí. Jednou z vad bylo, že magistrát uložil náhradní výsadbu na pozemku, který nevlastní,&#8220; uvedla mluvčí úřadu Ludmila Hovorková.

///////////////////////////
No, tak konec dobrý, všechno dobrý. naštěstí ten dub půjde k zemi a nic nebude bránit bezproblémovému vystavění lávky. Bohužel pro někoho, se nebude moct seberealizovat svojí esíčkovitou variantou a bude muset zůstat, naštěstí, jen u nesmyslných teorií...
13.11.2004 20:07
Samohrd (neregistrovaný)
RE: Konec
Porovnám-li předpokládané intenzity chodců a cyklistů na lávce se stávajícími intenzitami chodců, cyklistů a automobilů například na Gočárově třídě, stavěl bych jednoznačně nejdříve stezku na Gočárově třídě. Tam by investice měla větší smysl. Zlikvidoval bych tak misto krásného dubu pouze nebohé ohlozky v rozpadlých květináčích.

P.S. Milí příznivci kácení, nechte se důkladně prohlédnout lékařem, zda-li va Vás neparazituje nějaká houba. Uvidíte, že nějakou houbičku najde. Pak snadněji pochopíte, že dodatečně nalezená houba na dubu je pouze zástupný problém a kácení hodnotného stromu neospravedlňuje. Je to sice trochu demagogické přirovnání ale myslím, že dostatečně vyjadřuje moji nechuť k nevratným likvidačním zásahům pod praporem pofiderního pokroku.
14.11.2004 11:17
Jarda Fišer (neregistrovaný)
RE: Konec
Kde by měla být na Gočárově třídě lávka?
Mimochodem, z Vašeho příspěvku není jasné, jestli jste pro lávku u Aldisu ve stávající podobě či nikoliv.
14.11.2004 23:02
Samohrd (neregistrovaný)
RE: Konec
Ještě jednou jinak a srozumitelněji :
Myslím si, že lávka přes Labe u Aldisu neni prioritní investicí, která by řešila největší problémy pěší a cyklistické dopravy ve městě. Tím neříkám, že je zbytečná, ale jen že neni hned teď nezbytná. Mám zato, že by jako prioritní a taky užitečnou investici mělo být řešení cyklistické dopravy například na Gočárově třídě nebo na jiných dalších trasách, kde docházi ke kolizi intenzivní cyklistické a motorové dopravy. Takže stavbu lávky u Aldisu bych odložil a vytvořil tak prostor na nalezení řešení, která se nemusejí dubu ani jeho kořenového systému dotknout.

A kde by měla být lávka na Gočárově třídě? To nevím. Napsal jsem stezka na Gočárově třídě (místo květináčů s nebohými ohlozky).
15.11.2004 09:34
Jarda Fišer (neregistrovaný)
RE: Konec
díky za odpověď, nějak jsem si spojil stezku a lávku dohromady :-)
28.1.2006 21:55
Jáchym Vacek (neregistrovaný)
RE: Konec
Milí příznivci kácení,
co takhle kdyby se nechali prohlédnout lékařem ti,kteří chtějí kácet lípy na Malém náměstí. Možná o tom pan ing.Samohrd jako spoluprojektant rekonstrukce Malého náměstí něco ví,když tak nerad kácí.
Martine,hlídej si svoje slova!!
14.11.2004 22:52
Adam Z. (neregistrovaný)
RE: Teprve začátek holenkové
Milý Honzíku,
ano, již jsem kdesi viděl tuto zprávu a musím vám sdělit, že kopii toho posudku, o kterém se zde píše, vlastním, několikrát jsem ho už prostudoval, stejně jako další dva znalecké posudky, které byly na tento strom vypracovány. Dva posudky na tento strom jsou kladné - to jest sdělují nám, že se jedná o pěkný strom, který je součástí urbanisticky a památkově významné a cenné aleje a jeho zdravotní stav zcela odpovídá jeho věku a péči, která mu byla v průběhu života věnována - to jest, je zcela přirozené, že takovýto strom již bude napaden nějakou tou houbičkou (stejně jako starý člověk má spoustu různých zdravotních problémů, které však nejsou důvodem k tomu, aby byl prostě zastřelen). Dožití tohoto stromu je odborníkem odhadováno na několik desítek let. Naproti tomu existuje třetí posudek, který nechal vypracovat investor, jenž se dlouhodobě všemi silami snaží o pokácení tohoto stromu - a podle toho také tento třetí posudek vypadá. Jedná se právě o posudek citovaný ve vámi uvedeném článku MF Dnes a v něm je celá řada nejasností, které budu požadovat v rámci správního řízení o povolení kácení vysvětlit. Připomínám, že znalcem v oboru dendrologie - autorem jednoho z posudků byla stanovena ekologická hodnota tohoto stromu (dle metodiky Českého ústavu ochrany přírody z roku 1992) na cca 370 000 Kč - po valorizaci dle inflace v letech 1992-2003 byla vyčíslena výsledná cena na cca 930 000 Kč. V případě pokácení bude muset tuto částku ze zákona investor zaplatit za novou zeleň. Projekt lávky stál dle informací investora něco přes 200 000 Kč. Takže i kdyby byl projekt lávky zcela přepracován, vyjde nás to levněji než kácení předmětného stromu. Jinak žádný z posudků se nezabýval variantou "esíčko". Informace z MF Dnes se týká vedení lávky v navržené stopě při současném zachování stromu. Takže esíčko je stále ve hře:-) Máte radost co?:-))) Jinak pro upřesnění, já nejsem z občanského sdružení KOS, ale z jiné organizace, která dosud zastávala nejsmířlivější postoj (s tím je ale už asi konec). Minulého řízení se účastnila celkem 3 sdružení, z nichž všechna byla proti kácení. Stejný názor zastávají také památkáři a AOPK ČR. To už je slušný odpor ne?:-) Vaše nelíčená radost z toho, že bude pokácen strom mě docela pobavila (i když asi by neměla). Takže se omlouvám, že vám tímto trošku narušuji nedělní pohodu... Zdraví Adam Z.
14.11.2004 23:20
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: Teprve začátek holenkové
Chápu, fanatismus je fanatismus.

Já nikterak radost z kácení stromu nemám. Jedinou radost, jakou pociťuji, je ta, že by byla konečeně lávka postavena bez úchylného (Vašeho) esíčka.
zato sem se pobavil já nad vaším přízpěvkem, kde se s úsměvem pouštíte do dalšího fanatického boje. Mě by například tato informace o houbě zdrtila, Vás povzbudila. Viz ten Váš nadpis: "teprve začátek holenkové". Takhle sem si představoval vždycky Bin Ládina ("teprve začátek holenkové", koukajíc na mapu USA...). Stále mě překvapujete. Dřív sem se na Vás snažil dívat jako na VŠ profesora, ale např. tímhle příspěvkem, kde se chováte jak malej prvňáček, kterej se snaží všem dokázat, že on jedinej má pravdu a že ještě všem ukáže...
Tím posledním příspěvkem ste hodně klesnul, což mě dost zklamalo, pane profesore ČVUT.
15.11.2004 19:55
Adam (neregistrovaný)
:-))
Zato vy mě už vůbec nepřekvapujete. Hmmm ... tak Bin Ládin... a co ještě...? :-))
16.11.2004 13:59
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: :-))
A co Vás tak pobavilo na Bin Ládinovi? Rozhodně sem ho k Vám nepřirovníval, jen sem snažil nastínit Vaše vystupování (v poslední době). Zkuste si přečíst ještě párkrát Váš předchozí příspěvek... Rozhodně Vás nechci brát za slovo, už jenom proto, že si tu ze mně děláte legraci, což ale taky poukazuje na upadající úroveň Vašich příspěvků. Prosím, dělejte si ze mě legraci, ale věřte, že víc se bavím já než Vy:)))
15.11.2004 09:39
Jarda Fišer (neregistrovaný)
RE: Teprve začátek holenkové
zeptám se natvrdo: zpochybňujete pravost( či regulérnost, správnost, odbornou kvalitu...) posudku, který je pro kácení a který si nechal zpracovat investor? Domníváte se, že byl vytvořen na objednávku?
Pokud ano, hodláte v tom podniknout nějaké právní kroky?
15.11.2004 12:03
Phavel (neregistrovaný)
jenom ne "esíčko"!
Podívejte se, já k tomuto tématu mám snad pouze toto. Musím říct, že taky zrovna nejsem nadšený tím, že by se měl kácet poměrně slušný vzrostlý strom. Snažím se taky přemýšlet spíše ekologicky - viz. spalovna. Ale na druhou stranu, ten strom má určitou životnost. Nedal by se tedy zatím udělat kompromis, lávku postavit v ose a strom nějak vhodně obejít chodníkem. Já vím, vypadalo by to dost hrozně, ale do budoucna rozhodně lépe než nějaké "esíčko". Takhle by se strom po dožití (10-20 let) skácel, nový by se v tomto místě nezasadil, chodník by se upravil a vše by vypadalo dobře. Ona ta lávka taky nebude postavena hned, takže její společná existence s tím stromem by dlouho netrvala. V opačném případě by se strom za určitou dobu (po dožití) taky skácel a co by pro budoucí generace zbylo: nesmyslně posunutá lávka (opravdu nesmyslně). A každý kolemjdoucí (který nebyl s celou věcí obeznámený) by vrtěl hlavou, proč tomu tak je, proč bulvár vede do řeky a most je někde vedle? Ale závěrem asi toto: radeji nic, než nějaké "esíčko". Toto řešení by se už právě k Hradci, kde přímka v architektuře převažuje, myslím vůbec nehodilo.
15.11.2004 20:36
Adam (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Pane Havle,
odpovím vám zcela vážně (s některými jinými lidmi zde se vážně mluvit a psát nedá, tak si tu už z toho občas dělám trochu legraci - i když fakta jsou vždy pravdivá). Musím říci, že tento nápad, který zde publikujete jsem se snažil propagovat již někdy na počátku tohoto roku. Z vedení města HK bylo přislíbeno, že se tím budou zabývat, ale nejdřív že udělají posudek. Tak si udělali posudek a je vymalováno... nejde to a hotovo. Ono by totiž bylo nutné změnit konstrukci lávky, protože ta, která je nyní navržena má základy umístěné těsně u toho stromu. Ne že by to nebylo technicky možné, ale pan architekt XY by takovou změnu asi "nerozdejchal"... Takže se bude kácet. Bohužel už se mluvilo asi rok a půl o tom, že je potřeba tuto alej chránit (první posudek AOPK ČR odmítající kácení je z března roku 2002, velký odpor se proti tomu zvedl na jaře 2003 - v té době jsem se touto kauzou ještě ani nezabýval). Tuto nepříjemnost pánové vyřešili po svém - loni na podzim potichu a v rychlosti postavili stezku, chodník a terasy s těmi úchvatnými železnými pergolami, aby to jinak postavit už nešlo. Bohužel to není jediný faul v této věci. Kolik si myslíte, že si toho máme jako občané tohoto města ještě nechat líbit? Myslíte si, že je lepší sedět způsobně na zadku, jednou za čtyři roky poslušně hodit obálku do urny a jinak mlčet a koukat, jak se nám pánové vysmívají do očí??? Víte já se snažím vždycky být maximálně vstřícný, ale když pak vidíte, jak toho druhá strana využívá ve váš neprospěch, tak zcela zákonitě musí dojít k vyčerpání trpělivosti. U mne k tomu došlo v posledních dnech. Jelikož mám rád toto město, tak se samozřejmě budu snažit, aby došlo k co nejmenším škodám na jeho tváři. Jinak si myslím, že tady v tom městě bylo v uplynulých letech uděláno tolik průšnihů, že jedno esíčko proti tomu je nula.
Vysvětlení druhému pisateli: ano mám pochybnosti a objektivitě toho posudku a to z toho důvodu, že další dva posudky hovoří úplně jinak, v posudku chybí některé důležité aspekty a údaje. Právní kroky k tomu žádné podnikat nebudu, je to problém věcný nikoliv právní. Jak jsem psal, je třeba věc vysvětlit. A.
15.11.2004 21:36
xicht53 (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Ale to nemyslíte zcela vážně, že fakta jsou vždy pravdivá, že ne? :-)
16.11.2004 10:30
adam (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Omlouvám se, jestli to vyznělo takto. Měl jsem na mysli to, že fakta, která sem předkládám jsou pravdivá - že sem nepíšu žádné nepodložené doměnky a smyšlenky, i když si tu dělám trochu legraci z některých lidí (přesněji řečeno z jednoho človíčka). Zdraví A.
15.11.2004 22:53
Matěj (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
A prosím mohl by mi někdo říci, jaký pomník na tom podivném soklu bude stát? Ty příšerné zdi mi totiž připomínají sokl památníku dukelské operace, včetně těch černě orámovaných schránek na prst z význačných bojišť (nebo to snad mají být světla? :-))
16.11.2004 16:16
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Pane Adame, myslím, že jsem ve Vašem horním příspěvku konečně poznal, v čem je náš názorovej problém.

Napsal ste, že máte rád toto město. To Vám věřím, když vidím, co jste schopen udělat kvůli jednomu stromu, ikdyž to není na první pohled jasný. Věřte, že i já mám rád Hradec Králové, možná i víc než Vy. Rozdíl ale je, co pro něj děláme. Vaše zásluhy v obraně stromu sou chvályhodné, ale vězte, že já sem pro toto město udělal minimálně stejně, možná i víc než Vy (nevím, jaké sou Vaše aktivity kromě ochrany dubu, proto se nechci vyjadřovat přímočaře). Tím, že chráníte dub před likvidací, si možná můžete připadat jako druhý Ulrich (nic ve zlym), ale pro mě jsou druzí Ulrichové ti, co chtějí postavit tu lávku. V tom je náš problém. Chcete, aby město bylo co nejhezčí, to já taky, ale pro Vás bude hezčí s tím jedním dubem, pro mě s tou lávkou.
16.11.2004 21:08
Jan Amos K. (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Teď, když už jsi přišel problému na kloub, tak bys mohl jít hledat písmenka j. Poztrácel jsi jich ve svých příspěvcích hodně. A nevracej se sem dřív, než je všechny nesesbíráš :-)
16.11.2004 22:44
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
nedělejte vostudu Janu Amesu Komeskému a změňte si nick. Také se do té doby pokud možno nevracejte a nebo pište ale s příspěvky hodnými tohoto jména:)
16.11.2004 22:48
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Aby jste pochopil, já si myslím, že je podstatný obsah sdělení, né forma. To, že vynechávam J je zlozvyk z SMS zpráv, to samé zvyk psát slengově. Doufam, že to překousnete a pochopíte:). Dobrej večer!
17.11.2004 14:37
Jan A. (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Obsah je ještě daleko hrůznější :-)
19.11.2004 00:53
dub (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Od Vás to tedy sedí, pane Jane Amosi K. Nebo snad Adame? To je vždycky nejlepší, když si nějaká nicka dá jako nick jméno nějaké osobnosti a pak plká kraviny. Běžte se připoutat k dubu, prý bude vichřice - třeba ho vyvrátí a oba vás odnese pryč:)
19.11.2004 20:40
Adam Z (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Ne že by mi stálo za to, na tohle nějak reagovat, ale přeci, milý dube (nebo spíš Honzíku?): Nemám sebemenší důvod, abych měnil své jméno na tomhle fóru jenom proto, abych tu nějakému Honzíkovi z HK napsal že jaksi pokulhává v pravopise. Myslím, že tento odborník přes dálnice, ekoteroristy, obyvatele Roudničky, architekturu, homosexualitu, urbanizmus, ochranu přírody, politiku, inteligenci ostatních uživatelů hradeckého fóra, sadovnickou tvorbu, bin Ládina a zkráceně řečeno na všechno ostatní tady v tom fóru dal svoji úroveň najevo už tak širokým způsobem, že komentovat to ještě dál - z hlediska pravopisu je (alespoň pro mne) ztrátou času. A kdybych to chtěl udělat, tak se rád podepíšu vlastním jménem. To, že nějaká nicka se podepíše jako dub a má ohromnou sílu tady někoho zesměšňovat je opravdu ohromě kurážné, ale už nepříliš originální a dost okoukané.
Předpokládám, že dub dnešní čerstvý větřík přečkal celkem bez úhony (alespoň jsem ve zprávách nic o jeho odnesení větrem nezaslechl), takže musíte doufat v jinou příležitost:-) Myslím, že tento strom zajde úplně jinými živly než je vítr nebo nějaký podoubák. Poroučím se... Adam Z.
21.11.2004 21:51
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Nebojte se, také nemám za potřebí měnit nicky. Ale pozor, objevil se další človíček, který napsal názor proti Vám. Věřte tomu nebo ne, ale nenapsal sem to já, zkrátka, existují min. 2 lidi z množiny lidí, kteří s Vámi nesouhlasí:) Nejenom nějakej omezenej Honzíček.
Proč mě berete za odborníka v těch všech oblastech, které jste vyjmenoval? Já sem tu něgde psal, že sem odborník na to a to? Né, jen sem vyjádřil svůj názor. Ale to snad můžu, né? A nebo snad můžu psát pouze k tomu, co sem vystudoval v čem sem odborník? pane Záruba, popř. Adame nebo Adame z., v poslední době Vašimi příspěvky svoji úroveň taky dáváte pěkně najevo.
22.11.2004 20:07
Adam Z (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Jistě Honzíku, nikdy jsem si nemyslel, že jste jediný člověk, který tady se mnou nebude souhlasit. Je Vás samozřejmě víc... ale jak si můžete všimnout tady kolem, tak většina pisatelů by raději dala přednost zachování stromu. Nicméně o tomto se nemá smysl přít, neboť hradecké fórum není žádný reprezentativní vzorek hradecké populace. Domnívám se, že tak 90% hradečáků (či spíše ještě víc) tento problém vůbec nezajímá. Jinak názor na jakoukoliv věc si můžete udělat na základě dobré znalosti dané problematiky. Pokud se na nějakou věc názory liší, pak musíte znát jednak suchá fakta a také pohledy z obou či více stran - na základě toho si vytvoříte názor - takový názor je plnohodnotný a vůbec nemusíte být žádným odborníkem na dané téma. Pokud však reagujete halasnými výkřiky na novinovou zprávičku o deseti řádcích, tak to není názor, ale pouze výkřik. Pokud sem někdo napíše, že strom by se kácet neměl a snaží se to doložit fakty a informacemi, přičemž tomuto problému se věnuje už asi 1 a půl roku, a má o tom k dispozici asi 3 cm tlustý fascikl dokumentů a vy na to zareagujete tím, že Záruba je fanatik, ekoterorista a bin Ládin, tak to není názor, ale jenom planý výkřik. Můžete se mnou nesouhlasit, ale musíte k tomu mít náležité informace - můžeme o tom diskutovat, ale musíme mít oba srovnatelné množství informací. Ona nedostatečná informovanost účastníků je bohužel slabinou této a jiných internetových diskusí, takže často dochází k tomu, že celá diskuze je vlastně jen zřetězením vzájemných urážek. Takže ještě jednou opakuji jinak - obhroublý slovní výpad či urážka nebo papouškované vědou překonané kostelní bludy nejsou názor.

V tomto směru dosti obdivuji zejména trpělivost pana Samohrda, který se zde často snaží seriózně sáhodlouze a racionálně vysvětlovat nějaký problém, přičemž výsledkem obvykle bývá jen vulgární odbytí nějakým chytrákem či tzv. "slušným občanem" který není zpravidla schopen se pod svůj "názor" ani podepsat.
25.11.2004 19:55
Honza z HK (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Pane Záruba, konečně se úroveň Vašeho příspěvku vrátila na původné úroveň.

Pozor! Já neříkám že pokácet dub, protože je nakaženej. Já sem pro pokácení toho dubu i kdyby byl zdráv. vy můžete mít klidně metrák papírů a posudků o tom, že ten dub je zdráv, ale já stále budu prosazovat, aby se ten dub pokácel a aby ta lávka byla postavena, na kulrůrni úrovni a nedělala městu ostudu (tj. bez esíče, bez současného stavu - zálkady lávky atd). Můj výkřik na základě novinového článku vychzel z toho, že se bude ten dub moct konečně pokácet, tak nebo tak. Jako vy máte názor, aby ten dub nadále stál, já mam názor, aby ustpoupil lávce. Už sem to tu jednou psal. Rozdíl mezi náma je, že pro Vás bude Hradec hezčí s esíčkovitou lávkou, bez lávky, ale vždy s tímto dubem, pro mě bude Hradec hezčí s lávkou, rovnou a bez dubu (jehož krásu nepopírám).
26.11.2004 14:18
Michal H. (neregistrovaný)
RE: jenom ne "esíčko"!
Upřímně si myslím, že v tomhle případě bychom mohli jeden vzrostlý strom obětovat, postavit lávku pořádně ( bez nějakých nouzových řešení ) a místo zkáceného dubu vysadit na nějakém vhodném místě jiný. Když srovnám náš jeden strom a tisíce hektarů zničeného lesa v Tatrách, tak mi ta debata příjde trochu malicherná. Navíc si odpůrci musí uvědomit, že když se v 1. polovině 20. stol. stavělo moderní gočárovské město, určitě přitom padlo hodně zeleně. To bychom se jinak nikam nedostali. Něco jiného by bylo, kdyby chtěl někdo kvůli výstavbě vykácet třeba kus Novohradeckých lesů. To už bych asi protestoval taky.
21.11.2004 10:52
Martin (neregistrovaný)
Pokácení starého dubu
Vážení přátelé, je skutečně s podivem kdo o tomto nádherném stromu rozhodl. Asi to tuším, protože ta "soudružka", která o těchto věcech v našem městě rozhoduje se na toto dívá pouze ze strany úředníků. Jak krásné. Jen si vzpomínám, že za Ulrichovým náměstím bylo docela pěkné stromořadí, které muselo pryč, protože policistům padaly na auta větvičky- prý byly tyto stromy staré a jejich životnost uplynula. Já mám opačnou zkušenost - nesmíme pokácet staré břízy, které jsou prý zdravé. Rostou tady více jak padesát let a jejich zdravotní stav byl posuzován pouze letmým pohledem zespodu. Při pohledu shora však už tak pěkně nevypadají. Mám proto jeden návrh- nechte ten starý dub žít a pokácejte naše břízy-dřevo jako dřevo. Mimochodem, ten strom tam roste déle než je věk člověka, který o něm rozhodl a pokud vím, tak v severských zemích uzpůsobí projekt domu i přírodě -a vážení nejsme náhodou v nějaké unii? Zdraví Martin
23.11.2004 10:14
Lukáš (neregistrovaný)
Nedomnívám se, že by stavba lávky u Aldisu měla být prioritní investiční akcí, avšak nyní, když už se postavil bulvár pro pěší a další infrastruktura v této lokalitě, tak bych považoval za hloupost, aby nebyla kvůli jednomu stromu (byť sebehezčímu, který tam byl navíc zasazen v rámci "urbanizace" nábřeží) postavena již zmiňovaná lávka, za nesmysl také považuji posunutí lávky, protože pokud by vedla odnikud nikam, tak by ztratila smysl...
23.11.2004 14:27
Phavel (neregistrovaný)
Co bude za lávkou?
Mě by také zajímalo, jaká je navržena úprava navazující ulice (Škroupova) za lávkou. Její současný stav mi moc jako důstojné pokračování bulváru nepřipadá.
23.11.2004 15:09
adam záruba (neregistrovaný)
RE: Co bude za lávkou?
To je otázka, o které se vůbec nemluví. Měla by tam vést cyklistická stezka až k Centrálu. Ovšem jak to bude vypadat, kdy se to bude stavět jsem ještě neslyšel (přehrál jsem si nějaké záznamy z jednání zastupitelstva týkající se cyklodopravy a investic, a nic jsem se o tomto nedověděl). Je prvděpodobné, že bude postavena lávka (stavba, která bude dělat reklamu vedení města a architektonické kanceláři XY, a na které vydělají některé firmy) a na její pokračování v ulici Škroupově budeme čekat bůhví jak dlouho - přitom část té ulice je jednosměrná, takže bez nové oboustrané stezky to bude dost k ničemu.
Myslím, že důležitější jsou:
-stezky kolem ulice Bratří Štefanů až do Svinárek, kde je spousta různých prodejen a provozů a cyklisté tu jezdí po silnici 1. třídy
-řešení cyklodopravy na Gočárově třídě
-dtto na Pražské v Kuklenách či SNP, resp. Moravské předměstí
-stezky do ČKD a skladištní oblasti (Kladská, Pouchovská a Vážní)
-řešení přechodu pro pěší a cyklisty pod nadjezdem v Malšovicích (osa Náhon-Malšovická, kde skoro nikdo z cyklistů nejezdí po nadjezdu a všichni tu riskují přebíhání po okruhu.
-zlepšení stezek na Brněnské ulici až na Nový Hradec
-řešení cyklodopravy na I. okruhu
-napojení okrajových čtvrtí na město, kde i chodci musí chodit po silnici (Malšova Lhota, Svinary, Slatina, Roudnička, Plačice, Rusek apod.)
To mě jen letmo napadlo - určitě se najdou i další priority
V lokalitě Aldis existuje stávající most asi 50 metrů vedle, takže přejet po tomto mostě, kde byly nedávno provedeny bezpečnostní úpravy by neměl být prozatím (=dočasně) problém (alespoň to není problém pro mne). Pouze pan architekt XY bude muset, dle svých slov, Labe přeplavat:-)). To je mi líto. Zdraví Adam Z.
24.11.2004 12:20
phavel (neregistrovaný)
RE: Co bude za lávkou?
No, tak to jsem čekal opravdu více. Pokud se nepočítá s nějakou výraznou úpravou Škroupovy ulice, tak snad opravdu není nutné v tuto chvíli uvažovat o stavbě lávky. Poslouží zatím labský most. Co se týče úpravy oné ulice, osobně bych si představoval (samozřejmě do budoucna) asi toto: vykoupit areál se skladovací budovou(budovami), obehnaný tuším betonovým plotem na křižovatce Škroupova - Průmyslová, který se do centra města dnes už vůbec nehodí. Na jeho místě by myslím bylo vhodné postavit patrové garáže, třeba v kombinaci s nějakou polyfunkční budovou. Celou stavbu by samozřejmě bylo nutné architektonicky řešit tak, aby tvořila vhodnou pohledovou dominantu směrem od Centrálu. Pokud by se tímto podařilo vyřešit špatnou situaci s parkováním v této oblasti a podařilo se vytvořit určitou rezervu, bylo by možno teprve přikročit k realizaci přestavby Škroupovy ulice a změnit ji třeba na pěší zónu s cyklostezkami, stromy v ose ulice a vůbec s mobiliářem. Doprava by zůstala pouze v ulici Průmyslová. Tímto by mohlo v Hraci vzniknout jakési další rameno současné pěší zóny - koridor pro cyklisty a pěší, který by je bezpečně dovedl z centra města až na Slezské předměstí.
28.11.2004 02:51
Samohrd (neregistrovaný)
Odpůrci si nemusí uvědomit
MICHALE, PÍŠETE, ŽE ODPŮRCI SI MUSÍ UVĚDOMUT, ŽE KDYŽ SE V 1. POLOVINĚ 20. STOL. STAVĚLO MODERNÍ MĚSTO, URČITĚ PŘI TOM PADLO HODNĚ ZELENĚ. MUSÍM VÁS VYVÉST Z OMYLU. NEPADLO NIC. PROTOŽE OKOLO PEVNOSTI MUSELA BÝT DLE PŘEDPISU NA DOSTŘEL DĚL VEŠKERÁ ZELEŇ DO MRTĚ VYMYDLENÁ. PODÍVÁTE-LI SE DO HISTORICKÝCH MAP A NA DOBOVÉ VEDUTY, ZJISTÍTE, ŽE JEDINÉ CO OKOLO HRADCE ROSTLO, BYLY ALEJE U PŘÍJEZDOVÝCH CEST A NĚCO MÁLO ROŠTÍ A VRBIČEK OKOLO ORLICE. TÉMĚŘ VEŠKERÁ ZELEŇ, KTEROU SE DNES CHLUBÍME A KTEROU TAKÉ NIČÍME, SE SÁZELA PRÁVĚ OD ZAČÁTKU VÝSTAVBY MODERNÍHO HRADCE.
ZDRAVÍ SAMOHRD.
30.11.2004 15:05
Michal H. (neregistrovaný)
RE: Odpůrci si nemusí uvědomit
Váš argument, pane Samohrde, přijímám a uznávám, že v bezprostřední blízkosti města byla v podstatě prázdná plocha, která se mohla v případě ohrožení pevnosti zatopit vodou ( viz dobové fotky ). Ale z vyprávění pamětníků vím, že např. v prostoru mezi dnešním TESCEM a hl. nádražím byly zahrady a sady ( Sukovy sady jsou vlastně odrazem původního stavu ). Nová zástavba tyhle plochy pohltila, ale zároveň se plánovitě vysazovala nová zeleň. Ale to podle mě nic nemění na faktu, že dnes jeden (ač vzrostlý ) strom nestojí za nějaké provizorní změny v projektu lávky. Pokud by se široká veřejnost ale shodla na tom, že strom je důležitější, pak jsem pro, ať se lávka nestaví vůbec.
28.11.2004 16:56
Jarmil Krasomil (neregistrovaný)
jen to pokácejte
Nad čím debatujete...určitě to je straej a schnilej kus pahejlu kterej vám tu díru jenom zkrášluje..aspoň budete mít čím topit...Lůzo
18.9.2005 07:53
ACROSS THE HORIZON (neregistrovaný)
Podivne...
Podivne...
18.9.2005 14:22
Luboš (neregistrovaný)
Starý dub
Dnes proběhla za účasti pana náměstka Soukupa další cyklo akce. Jakási hlava pomazaná vymyslela, že bulvárem Aldis povede i nová stezka přes Labe. Dnešní akce ukázala, že pro více než 1100 účastníků - občanů není problém popojet na kole těch 100 metrů k mostu a přebrodit se k Aldisu. Strom vypadá zdravě na rozdíl od člověka, který se snaží prosadit jeho pokácení. Co vy na to páni radní? Aldis bude stejně mrtvý jako je dnes Benešovka. Možná by bylo lepší použít peníze z "lávky" na opravu těch asfaltových děr a výmolů podél Labe.
19.9.2005 14:19
Petr (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Jsem také toho názoru, že lokalita Aldis je m r t v á. Lávka je jenom mrhání peněz a oživení zmíněné lokality nepomůže. Otázka může být položena i jinak. Je vůbec žádoucí oživit lokalitu Aldis? Nebylo lepší vytvořit oázu klidu a zeleně? Parková a odpočinková zóna ALDIS?
26.9.2005 13:08
Matěj JR (neregistrovaný)
RE: Starý dub
skoro mám pocit, že se "Parková a odpočinková zóna" stává z celýho vnitřního Hradce. Ještěže tam jsou aspoň hospůdky, kam choděj lidi.
30.9.2005 22:44
Matěj (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Dnes se mi zas podařilo po delší době projít pěší zónu a večer střed města. Gočárovka "kypěla ruchem" asi 20 lidí... Trošku živěji bylo před Adalem (asi taneční - neboť mladí mužové vypadali jako účastníci pohřbu). Ale hospůdek je opravdu dost a milovník piva si může vybrat značky od Šumavy k Tatrám (i když se mi zdá, že to tady začíná pomalu válcovat plzeň...). Vlastne čo to táram! Veď to s tým dubiskem naozaj nemá nič spoločné!
1.10.2005 20:46
Luboš (neregistrovaný)
RE: Starý dub
No to sice nemá, ale kolem Aldisu je mrtvo ještě větší. Pamatuju se, jak se radní snažili oživit kasárna v Gayerkách... O ten strom tu vlastně vůbec nejde, spíš to vypadá, že si někdo chce namastit kapsu. Hlavně že hned vedle stojí "barabizna" z dob minulých a tím se nikdo "zatím" nezaobírá... Jsem rád, že na Ulrichově náměstí rozhodl "zatím" zdravý rozum a "kukátko" tam snad stát nebude :-) Jsem chtěl dát radním návrh ( upozorňuji, že tam nemám žádnou tlačenku!!! ), aby se na Novém HK postavila pro milence taková malá Petřínská rozhledna...
2.10.2005 17:03
Matěj (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Ono by možná stačilo zpřístupnit ochoz vodárny na Novém Hradci. Někde jsem četl, že vodárna měla sloužit taky jako rozhledna. A kukátkovej Urlich je kapitola sama pro sebe. Je někde k vidění jak by to dle představ autora mělo vypadat? A zase: o dubu ani slovo...
5.10.2005 14:02
Wočko (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Jestli tou barabiznou myslíte tu panelákovou kaskádu vedle Aldisu, tak z té měl být luxusní hotel - alespoň se o to Aldis ještě před pár lety snažil. To si ale neuvědomili, že ekonomicky si nemůžou bůhvíjak vyskakovat - natož pouštět se do stavby luxusního hotelu.
Pravda je, že něco by se s tím udělat mělo. Možná, že kdyby se nepovolovalo developerům zastavovat stále nové a nové pozemky svými předraženými byty a řeklo se jim - tady máte příležitost udělat z toho torza pořádný moderní bytový komplex (zmodernizovat, přistavět, doplnit) - v centru města, pak by to mohlo být i lepší řešení.

Co se týká stromů - již několik let je zřejmě za městskou zeleň zodpovědný někdo, kdo se blíží masakrujícímu monstru s motorovou pilou. Všude se jen řeže a kácí. Co takhle nejdřív něco nového vysadit, počkat až to trochu vzroste a starší (podle jejich názoru umírající) stromy odstranit až s odstupem času - když už to tedy musí být (osobně si myslím, že by tam vydrželi ještě desítky let)??!!

Lávka u Aldisu je blbost - vždyť tam ani není proč chodit (kromě relativně hezké vycházky kolem řeky) - pak mi ale nebude vadit těch pár metrů navíc, co ujdu k vedlejšímu mostu u tel. ústředny.
24.10.2005 22:56
kulivocko5 (neregistrovaný)
RE: Starý dub
Souhlasím že lávka u Aldisu je blbost!!!!
5.10.2005 14:07
Wočko (neregistrovaný)
Re:
Jo, a k té rozhledně pro milence. Zpřístupnit vodárenskou věž by nebylo špatný.
Když už se teď opravuje a zpevňuje břeh na soutoku, nebylo by ani špatné, kdyby se tam postavil (přímo na špičce) nějaký romantický altánek a sem tam lavička + př. nějaká informační cedule o HK pro turisty. Myslím, že by to bylo pěkné místo pro vycházku a nejen pro milence.
7.10.2005 20:44
Luboš (neregistrovaný)
Vodárenská věž za lávku
Jistě tu někde naše stránky nenápadně čte pan Soukoup. To je ta pravá osoba z "města", která ovlivňuje dění v Hradci ( i proti vůli občana ). Je mu i líto odlivu občana z města, co lze udělat pro dále uvedené? Proto se ptám: vodárenská soustava se prodala do ciziny ( tedy technologie ), máme šanci na zpřístupnění vodárenské věže? Možná to je strategický bod, kam se nesmí. Nechme lávku lávkou a začněme opravovat cyklostezky v okolí Labe, třeba i okolo Aldisu. Začněme konečně stavět tu slíbenou stezku až do Pardubic. To bylo v novinách keců, že se vše připravuje...
7.10.2005 20:50
xicht53 (neregistrovaný)
souhlas
Souhlasím. To by bylo určitě velmi pěkné místo. Pro romantické vandaly a sprejery.
7.10.2005 21:16
Luboš (neregistrovaný)
Lávka
P.s. - páni radní co takhle obětovat peníze z lávky a řešit problém cyklostezky od "Koruny" okolo Čedoku směrem k Ulrichovu náměstí ( bývalá Leninova ). Již to myslím výše zaznělo, že tam rostou ( rostly ) pahýly v květináčích... Jezdí tam na kole pan Soukup nebo pan Malíř? Hmm...to by byla stezka :-)
16.10.2005 21:16
kulivocko5 (neregistrovaný)
lávka u ALDISU
....v závěru někdo napsal, že pan architekt XY bude muset jako jediný Labe přeplavat..
Opravuji...pan architekt MP už plave léta v jiné tekutině(daleko procentně silnější) než je voda.
Alkohol bohužel zničil mnoho géniů....
18.10.2005 01:16
Xaver (neregistrovaný)
RE: kulivocko
To je fakt, moc geniálně před věřiteli neprchá.
24.10.2005 22:54
kulivocko5 (neregistrovaný)
RE: lávka u ALDISU
voni ho věřitelé hledaj????
24.10.2005 22:53
kulivocko5 (neregistrovaný)
oprava
.......opravuji iniciály na BP, von je Míra Bohumír......
25.10.2005 14:53
Joj (neregistrovaný)
RE: oprava
Ano. Míra=Bohumír P......
Bohumír (bohu - mír). Moc se tím jménem asi neřídí. Prej bydlí u Broumova.
30.10.2005 13:22
kulivocko5 (neregistrovaný)
RE:
To souhlasí, kousek od Meziměstí....
3.11.2005 17:06
nikita (neregistrovaný)
RE: RE:
Pláču nad vaší ubohostí,pánové.Evidentně vám nejde o žádný dub,ale o pomlouvání a kritizování jiných lidí.Vaše tlachání je opravdu velký přínos společnosti.
3.11.2005 18:10
xaver (neregistrovaný)
RE: nikita
Když on to pokácení dubu vymyslel opravdu Míra. No jo, ale co si bez dubu počnou psíci? Hezký den, Nikito..che che che.
4.11.2005 15:35
Luboš (neregistrovaný)
Dub
Protože vím, že zde panové Soukup i Malíř občas sledují dění, čekal bych jejich vyjádření. Pominu - li různé narážky na jejich adresu, proč se konečně neodváží postavit k problematice hlavou? Možná se cítí ve svých úřadech natolik zakukleni, že nechtějí znát názor občanů tohoto města, města, které by měli zastupovat. Spíše se to jeví, že zastupují zájmy úzké skupiny např. projektantů a stavebních firem, které se problematickou lávku snaží za každou cenu protlačit. Priority by měli přece vzejít od lidí, kteří tu žijí! Nejde snad ani o dub, jde o mrtvou zónu Aldis, která stejně nikdy nebude místem odpočinku. Možná pro pejskaře. Neustále čteme články o aktivitách v rámci cyklostezek, o plánech do budoucna... Kdysi byl Hradec možná jednička, to jsem byl ještě dítě... Kde jsou ty priority Hradeckých cyklistů?
11.11.2005 09:30
ACROSS THE HORIZON (neregistrovaný)
CT 1
Vcera k tomuto tematu byla reportaz na CT 1!
23.11.2005 09:20
Petr (neregistrovaný)
RE: CT 1
Neviděl jsem. O co tam šlo?
12.3.2006 08:51
Jaroslav Říha (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
Tohle téma by se mělo aktualizovat je dost zajmavé na to abyse na kácení zapomínalo
12.3.2006 08:54
Tomáš (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
TAk tohle jsou také slova, která mluví za vše - Překvapuje mě, že magistrát jen nečinně přihlíží k tomu, jak se nic neděje&#8220; říká autor územního plánu zóny Bohumír Prokop, který to považuje za typický jev města Hradec Králové.
12.3.2006 22:43
babor (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
Mozna, ze tady je zakopany pes :

Hradecké noviny 10.3.2006

O strom vůbec nejde
Občanské sdružení Kruh pro občanskou společnost (KOS) kontrovalo v říjnu žalobou. "Spor o dub je zástupný problém. Chceme odložit stavbu lávky do budoucnosti. Teď je zbytečná a navíc blokuje peníze na užitečnější projekty, jako například lávku přes Orlici mezi soutokem a zimním stadionem," tvrdí předseda občanského sdružení KOS Milan Hirsch.
Soud ale zatím nerozhodl a drží stavbu v šachu. Pokud bude verdikt příznivý pro město, KOS bude zřejmě bojovat dál. "O tom nerozhoduji já, ale celé sdružení. Pokud se rozhodneme pro další akci, může to dojít až k nejvyššímu soudu a možná i k evropskému tribunálu," řekl Hirsch.
18.3.2006 11:13
B.P (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
-)
21.3.2006 00:22
Bohumír Prokop (neregistrovaný)
poprvé a naposled
Přiznám se, že nejsem ani přispěvatelem, ani čtenářem tohoto fóra.Byly doby, kdy jsem chtěl být obojím.Tehdy takováto forma diskuse neexistovala. Všechny formy tehdy dostupné jsem vyzkoušel, např. když jsme dokončili návrh stavby na regeneraci stadionu TJ Sokol, kromě jiného s více než 800 parkovacími místy v tom nejpodtatnějším místě HK a za velmi zajímavých investičních podmínek pro město HK ( schváleno tehdy všemi hlasy zastupitelů !!!) - přišli slovy dva z pozvaných zastupitelů ( a já blbec tehdy koupil 200 chlebíčků, při té vzpomínce je mi dodnes blbě !).
Přiznám se, že když jsem se náhodou na tyto stránky dostal, šokovaly mě názory (vnuknutí) některých o mých plaveckých aktivitách. Jsem jim kdykoli k dispozici pod svým skutečným jménem, rád si s nimi zaplavu, např. v Adršpašském písníku (pozor - s pokutou na krku !). Jakékoli jiné plavání mě už dlouho nezajímá.
Četl jsem i názor o tom, že jsem utekl "do hor" před věřiteli. Jsou-li tací, nechť přijedou. Ve své evidenci vedu žel bohu jen dlužníky...

Děkuji TOMÁŠOVI za jeho sledování obecné problematiky, té podstatné.

A teď k meritu věci, to co jsem vlastně chtěl říci, jeden citát slavného architekta Renza Piana : "ARCHITEKT, KTERÝ SE NEDOMNÍVÁ, ŽE BY MOHL ZMĚNIT SVĚT, JE KANDIDÁTEM NA SEBEVRAŽDU. Je to nezbytná utopie, která patří k této profesi!"
S úctou ke všem dopisovatelům a čtenářům fóra a s vírou v kultivovanější, a tím i věrohodnější prostředí Ing. Arch. B.Prokop
26.3.2006 05:07
František (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
Nevíte někdo jestli tu hrůzu budou vážně stavět?
26.3.2006 14:02
:-) (neregistrovaný)
a ještě
Nevíte někdo, jestli nejsou na netu někde návrhy, jak by to mělo vypada a kde přesně být?.. byl jsem se k řece u Aldisu podívat a nezdálo se mi, že by se tam mělo přes řeku něco stavět. Vim, že je to odloženo.. ale tak třeba aspoň staré návrhy..
27.3.2006 00:52
ING. ARCH: PROKOP (neregistrovaný)
RE: že by !
Mrzí mne, že jste finální návrh neviděl ( to není vítka Vám, ale těm, kteří Vám ho měli ukázat ), mimochodem už byl v HK 2x vystaven. Takže Vám ho posílám, budete-li chtít víc,stačí se ozvat.
B.P.
27.3.2006 01:22
Ing.Arch Prokop (neregistrovaný)
Lávka
Alespoň jeden obrázek...
27.3.2006 06:51
Petr Plouhal (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
Oživení lokality Aldis -) každého názor ale chodim tam možná tak s pejskem kde mi bude nenarušená stromová alej příjemnější i jeden starý dub znamená víc než jedna nová zbytečná stavba. I když dokážu pochopit snahu za každou cenu si prosadit více podpisů na stavbách projektanta v této lokalitě kvůli stavbě Gist.
28.3.2006 23:19
Bohumír Prokop (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
Nejprve se vyjádřím k Vaší češtině ( to je důvod mé reakce ), je šílená !!! Snad ještě v duchu POPRVÉ A NAPOSLED Vám chci sdělit, že se pohybujete v centru stotisícového města, a jestli se tam nechcete pohybovat, odstěhujte se stejně jako já.
To je totiž právo volby ... Města takovéto právo z různých důvodů nemají( a ani nemohou mít !).

S úctou B.P.
12.1.2007 20:44
xicht53  (Pokročilý)
RE: pokácení starého dubu
Šílené je napsat vítka :-)
Jestli tedy se jedná o stejného Prokopa.
28.3.2006 23:27
BP (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
Na jednu podstatnou věc jsem zapomněl : NIKDY NIKDO nedával žádné podpisy žádnému projektantovi.
Už těch keců, fám a nesmyslů všichni nechte ! a začněte pracovat, už je na čase !!! B.P.
29.3.2006 22:37
hradečák-skalní (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
B.P. - t r h n i s i !! I se svojí češtinou!!!
Je to jedna pakáž, jen si hrají na architekty a při tom mrví, kdysi krásné město!
29.3.2006 23:59
Jáchym Vacek (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
Vážený pane "skalní Hradečáku",
dobrá čeština a dobré vyjadřovací schopnosti,
jsou ukázkou úrovně člověka moderní doby. Ve Vašem případě bych doporučil,návštěvu doškolovacího kurzu s výukou českého jazyka a retoriky.Třeba se Vám to bude ve Vašem budoucím životě hodit.Vzhledem k tomu,že zde dosti nevybíravě napadáte Ing.arch.Prokopa,by bylo dobré,kdyby jste popsal co zajímavého a pěkného jste ve svém životě vytvořil,ke spokojenosti ostatních.Tak se pochlubte.
Přeji pěkný den,
JV

30.3.2006 22:40
Hradečák (neregistrovaný)
RE: pokácení starého dubu
Jáchyme Vacku! Už jsem Vám odpověděl na váši výtky zaslanou na moji adresu! O moji češtinu se nestarejte, až budu psát písemnou práci, dám si záležet, aby se Vám to líbilo. Ale protože mě se záměr s lávkou ani za mák nelíbí, Vám se zase nemusí líbit můj pravopis. Nemám rád výmysly a experimenty které, nejen že jsou zbytečným plýtváním peněz daňových poplatníků, ale vyžadují kácení vzrostlých stromů. No a takovým výmyslem je i zmíněná lávka!
12.1.2007 20:42
xicht53  (Pokročilý)
RE: pokácení starého dubu
Pokud píšete "kdyby jste" a za tečkami a čárkami neděláte mezery, tak nemáte vůbec žádné právo někoho kárat a do kurzu utíkejte sám :-)
30.3.2006 09:50
Aleš Sejkora (neregistrovaný)
pokácení starého dubu
Někdo dělá pro lidi a někdo zase pro peníze, to bych tu neřešil. Urážení zde nemá smysl ale toto fórum je zde pro lidi a ne nad lidi pane klaním se. Lávka je k ničemu. Bravo Prostě Bravo P.
30.3.2006 10:02
Adam Záruba (neregistrovaný)
Duby u Aldisu v bodě nula
Před několika dny byl vydán rozsudek krajského soudu v Hradci Králové ve sporu občanské sdružení KOS versus Krajský úřad Královéhradeckého kraje ve věci kácení dubu červeného u Aldisu. Soud dal plně za pravdu občanskému sdružení a jménem republiky zrušil rozhodnutí Magistrátu i rozhodnutí Krajského úřadu pro velmi vážná pochybení na hranici nezákonnosti. Věc zároveň vrátil k novému projednání. Je to opravdu velké zadostiučinění po všech těch faulech, které se v případu vyskytly.

Tím se kauza dubu vrací znovu na začátek. V průběhu let, kdy se případ táhne navíc propadlo územní rozhodnutí na stavbu lávky a v současné době (tedy v okamžiku, kdy rozhodnutí o povolení kácení stromu bylo zrušeno) bylo zahájeno nové územní řízení. Je nutné podotknout, že ze strany investora byl projekt předložen v nezměněné podobě - inu, komu není rady, tomu není pomoci. Takže vzhůru do dalšího dějství...
15.11.2006 23:27
Trin  (Nováček)
Dub
Tak jsem si poslední dobou procházel návrhy okolo křižovatky mileta a narazil jsem na tenhle odkaz: www.valbek.cz/cs/poradenstvi-rizeni-projektu/vizua...
A v souvislosti s tím mě napadlo, copak asi při výstavbě provedou se starým vzroslým dubem, který roste hned vedle toho nízkého objektu směrem k nemocnici? Ani bych se nedivil, kdyby ho nějak potichu a nenápadně zlikvidovali.. Má někdo tušení? Myslím, že by to byla škoda.
16.12.2006 16:02
pepineo  (Nováček)
Stromy u Orlice v Malšovicích
Něco málo ke stromům, dozvěděl jsem se, že v Malšovicích, nějaká ulice Zámostí, má dojít k vykácení několika topolů bílých, které ¨mají ještě podle vzhledu několik desítek ne-li stovek let pře sebou. Jsou OK, ničemu nepřekáží, ael asi nemá vedení Hk a projektanti čim topit. Co vy na To?
17.12.2006 13:07
Trin  (Nováček)
RE: Stromy u Orlice v Malšovicích
Jo jeste bych dodal, ze jeden z tech topolu v ulici Zámostí je pamatný strom, přírodní památka, či tak něco... nevim jak se to přesně jmenuje
18.2.2007 07:11
Pavel  (Nováček)
pokácení starého dubu
Dobrý den pane Adame mohl byste zde informovat o průběhu dění kolem lávky? Držím pěsti pro záchranu starého dubu. Přijde mi že má někdo snahu si tuto lokalitu přivlastnit v uvozovkách mírou staveb a to i bezesmyslu. Děkuji za odpověď pane Adame.
19.2.2007 12:56
AdamZ  (Nováček)
RE: pokácení starého dubu
X
19.2.2007 13:10
AdamZ  (Nováček)
RE: pokácení starého dubu
Omlouvám se za předchozí "příspěvek" - jen jsem zkoušel, jestli si ještě pamatuji heslo. Už sem delší dobu nepřispívám, ale když jsem byl dotázán, tak je slušností odpovědět.

Kauza dubu červeného u Aldisu v současné době "slaví" kulaté 5-ti leté narozeniny. V tuto chvíli to vypadá tak, že před cca měsícem Krajský úřad opět zrušil rozhodnutí o povolení kácení dubu pro vážná pochybení. Řízení proto bude opět zahájeno. V podobném stavu je i řízení o povolení zásahu do významného krajinného prvku a krajinného rázu (nyní o něm rozhoduje odvolací orgán). Někdy v březnu loňského roku bylo znovu zahájeno územní řízení na stavbu lávky, protože to původní územní rozhodnutí dávno propadlo. Nové řízení však bylo záhy přerušeno a nyní se neděje nic (asi čekají, jak dopadnou správní řízení podle zákona 114). Takže to asi ještě chvíli bude trvat. Je to už vlastně takový hradecký folklór. Zajímavostí je také vršení odborných posudků. Skóre je takové, že z 5 zpracovaných znaleckých posudků 4 odmítají kácení stromu.

S pozdravem
Adam Z.
20.2.2007 00:55
X Y  (Pokročilý +4)
RE: pokácení starého dubu
Takže si můžeme na chvíli oddechnout a říct si, jaké že to máme štěstí, že naši úředníci na magistrátu jsou takoví ignoranti právního postupu a dodržování zákonů, že díky jejich lajdáctví a neschopnosti není pokáceno a zbouráno půl města. Měli bysme na ně být vlastně pyšní.
24.10.2007 11:13
Pavel  (Nováček)
pokácení starého dubu
Dobrý den, nevím zda-li probíhá řízení ve prospěch starého dubu, nebo lávky přes řeku labe. Rád bych byl informován, jelikož mě toto téma zajmá BOHU-žel jen kvůli starému dubu. Zde se jedná spíše o neprosazení projektantského neumu, být vícekrát připsán na tabuli slávy u Gistu. Někdo by se měl držet přísloví "stačí jednou a dost". Děkuji
26.10.2007 08:46
AdamZ  (Nováček)
RE: pokácení starého dubu
Vážený pane Pavle,
současná situace s dubem a lávkou u Aldisu je následující. V první polovině letošního roku nechal magistrátní odbor ŽP zpracovat další - tentokrát revizní znalecký posudek, který byl poměrně nekompromisní a potvrdil opět to, co bylo známo již delší dobu (a co říkala i řada předchozích posudků). Ve svém závěru zásadně odmítl kácení stromu a doporučil stavbu lávky nerealizovat. S tím tedy pokračovalo 5 let se táhnoucí řízení o povolení kácení stromu. Ukázala se tedy opět neprůchodnost tohoto záměru. V červnu t.r. žadatel (tedy město) stáhl žádost o kácení stromu a řízení bylo zastaveno. Rovněž již dříve bylo zastaveno územní řízení na tuto lávku. Takže v současné době je klid a strom (i vzhled celého nábřeží) se zatím podařilo uhájit.
Zdraví Adam Záruba

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme