Dělá magistrát Hradce pro rozvoj průmyslu tolik jako magistrát v Pardubicích, nebo v Boleslavi ?

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
7.10.2004 10:38
Honza (neregistrovaný)
nedělá
Podle mě Hradec nedělá zdaleka tolik pro rozvoj průmyslu, jako jiná
města. Když se člověk jede podívat třeba do Pardubic, tak zjistí,
že tam vzniklo spostu nových podniků. Kdo jezdí do Boleslavi,
tak mi potvrdí, že tam rostou nový podniky jako houby po dešti,
v Jičíně je to totéž. Tady u nás se staví jen super a hypermarkety,
těch je tu požehnaně. Hlavně, že máme 2x Baumax, když třeba v Brně
je jeden. Tady v Hradci bejval významnej průmysl, ale to už je hudba
minulosti a budoucnost je nejasná. Vemte si třeba Kolín, je tam
nová automobilka a k ní vznikají další a další firmy. Jen tady u nás
si hrajeme na velkoměsto, ale co se průmyslu týká, tak to tady upadá,
pak se divíme, že klesá počet obyvatel města, už nemáme ani 100 tisíc.
A jestli si někdo myslí, že nákupní centra nám přináší peníze,
tak se hrubě mílí, tak je naopak odvádí pryč.

Honza z Kotle
7.10.2004 11:36
Eraser (neregistrovaný)
nedělá
Nedělá nejen že ne tolik jako v uvedených městech, ale vůbec nic.
7.10.2004 13:46
Petr (neregistrovaný)
Dělá
Nechci žít ve městě, kde bude převaha průmyslu, raději budu žít ve městě, ve kterém bude dbát o životní prostředí, sport a kulturu. Díky tomu, že je v Pardubicích tolik průmyslu, vypadá město hrozně, a divím se lidem, že tam vůbec chtějí žít. S budováním velkých průmyslových center bych počítal spíše daleko za městem, kde nebudou nikoho obtěžovat. Myslím, že v v Hradci je průmyslu dostatečně. Budování nových průmyslových podniků, tak jako v Pardubicích by stejně nezaměstnanost v Hradci nevyřešilo, protože by v nich našli místo zejména lidé z okolí 20-30 km.
Samozřejmě souhlasím s tím, že v Hradci je až příliš hyper a supermarketů, které ve svém důsledku nepřinášejí žádný užitek.
7.10.2004 17:14
Xaver (neregistrovaný)
RE: Dělá
Ona ta péče o životní prostředí, kulturu, sport a další potřebuje dostatek financí. Ty finance přinese výroba něčeho, co se s přidanou hodnotou prodá, čili průmysl. A že Pardubice vypadají divně? Omyl, na rozdíl od spícího Hradce je tam živo i těch psích hoven mají méně.
7.10.2004 19:45
Pavliš (neregistrovaný)
RE: Dělá
ony se trochu míchají hrušky a jabka. To co se na průmyslu v Pardubicích nelíbí mají na svědomí staré fabriky, v nichž má majoritu stát, čili jsou zastaralé, podinvestované a škodí prostředí. Jako u člena EU však musí každý průmyslový provoz u nás vyhovět normám "na zápach", na což nám EU poskytla vyjímku do r.2006, kdy tento smradlavý fenomén z našich měst zmizí. Každý nově schvalovaný provoz je dnes posuzován na EIA a pokud je problém, tak jej MŽP nepovolí.
Málokdo však ví, že problémem současnosti ve velkých městech je drobný prach, jehož zdroji jsou doprava a neekologická lokální topidla. hodnoty prašnosti jsou hrubě překračovány ve všech velkých městech, Hradec nevyjímaje.

Jinak kdo cestuje po evropě ví, že každé město má svůj "industrial estate". Netvrdím, že takové zóny samy o sobě vyřeší všechno, ale pokud nejsou, tak je to ještě hořší - viz. trapas s Ronalem. ten mají teď v pardubické zóně, 5 km za městem!
7.10.2004 14:06
Pepa (neregistrovaný)
nedělá
Podle mě, to, že není v Hradci průmysl, je sice moc hezké, ale k ničemu, je sice paráda, že jak píšete je zde hodně zeleně, hodně kultury a sportu, to se ovšem s průmyslem nevylučuje. Nikdo přece nechce, aby se postavila automobilka v Šimkových, nebo Jiráskových sadech. Ale zaráží mě, že městu nevadí, obchoďáky jako Tesco, Kaufland, Carrefour, OBI, Baumax, které jsou pomalu v centru města a ne někde na okraji. Tyto všechny obchoďáky zabraly místo, kde mohla být zeleň, tak nevím, proč by mělo zeleni vadit, kdyby se někde na poli
třeba za Plotištěma postavila nějaká továrna. A myslím si, že by tam byla místa i pro Hradečáky a ne jen pro přespolní.
7.10.2004 18:14
Michal H. (neregistrovaný)
RE: nedělá
HK sice neoplývá průmyslem, ale ten už dnes stejně nehraje takovou roli jako před 20-30 lety. Vyspělé země ( města )dnes sázejí na terciální sféru, která zahrnuje služby, telekomunikace, výzkum, turistický ruch, volnočasové aktivity apod. I když to někdy tak nevypadá, i tady vznikají hodnoty nebo aspoň zisky. Klasická průmyslová výroba se globálně přesouvá do "levnějších" rozvojových zemí. Podívejte se doma na štítek výrobce nejrůznější elektroniky a spotřebičů a v polovině případů najdete made in China. Bezbřehá výstavba prům. zón je podle mě neperspektivní.
8.10.2004 10:43
phavel (neregistrovaný)
Je to opravdu tak špatné?
Kdyby na tom byl Hradec opravdu tak špatně a byla by zde vysoká nezaměstnanost, nebo by zde na ni byly vyhlídky a město by tudíž už zdaleka nebylo perspektivní a chudlo by, proč tu potom jsou nejdražší byty po Praze a stále vysoká poptávka po nich (1000 - 1500se jich má v nejbližší době postavit). Když je město "mrtvé" jak zde někdo říká a bez perspektivy, proč je o něj ještě takový zájem? A zdá se vám, že je město plné chudých lidí? Mě teda ne. Kdyby toto fórum četl někdo cizí, musel by logicky dojít k závěru že v Hradci musí být plno levných volných bytů, protože kdo by stál o byt ve městě, kde nesežene práci (a kde není ani žádná velká průmyslová zóna :-). Proč tomu teda tak není?
Zájem lidí je nejlepším měřítkem stavu města, ne nějaké dojmy.

V MF Dnes byl asi před půl rokem otištěn velký srovnávací test (HK x Pardubice), co se týče počtu zaměstnavatelů v jednotlivých kategoriích podle velikosti a dalších hledisek. Musím poznamenat, že jsem byl i já coby optimista překvapen: Hradec v naprosté(!) většině nad Pardubicemi vyhrál. Takže město žije a podniky a pracovní místa zde taky vznikají přestože se na nás z televize tolik neusmívají japonské ani korejské tváře.

Co městu však opravdu může podle mého názoru pomoci je dostavba D11. - Staneme se pro investory lukrativní, zůročí se výhoda potenciálu vysoké vzdělanosti (dané působením vysokých škol) a město se bude dále rozvíjet ve všech směrech.
8.10.2004 11:33
Mikeš (neregistrovaný)
RE: Je to opravdu tak špatné?
No to jsou ale počty. Byty v HK jsou předražené díky cenám nastaveným v privatizaci, díky malému počtu na trhu a taky proto, že dopsud se v Hradci byty v podstatě nestavěly.
Ohledně statistiky, před rokem jsem četl na webu čsú srovnání průměrných mezd a jejich růst, u obou měst. Pce měly řádově o stokoruny mzdy vyšší. Dále meziročně růst mezd v r.2003: HK 6,5%, PA 9,5%.
Pokud si pamatuji tak na začátku 90.let na tom byla obě města obráceně. Je vidět, že japonské tváře se jen neusmívají z obrazovky, ale tlačí v PA na růst platů.
8.10.2004 10:28
Jarda Fišer (neregistrovaný)
Hradec město sportu???
Z předchozích příspěvků na mě dělá dojem, že si hodně účastníků diskuze myslí, že HK je město sportu.
Opravdu to tak vnímáte nebo se jen pletu? Pokud to tak vnímáte, můžete uvést, jak HK podpořil sport. Já si nyní vybavuji akci školní hřiště, ale víc mě nenapadá.
Naopak jsem slyšel, že výrazně podražil pronájem ledové plochy, takže nyní party kluků budou muset jezdit hrát do Jaroměře či Třebechovic.
9.10.2004 16:34
Thom (neregistrovaný)
RE: Hradec město sportu???
Já se bohužel heslu MĚSTO SPORTU, které razí sama radnice musím smát. Bohužel. Podívejme se na to, jak město sport v HK podporuje. Ve kterém sportě se zde hraje první liga?????? A pokud už má pro sport něco udělat, tak raději nasype 150 mil. do Filharmonie (neříkám, že není třeba kulturu podporovat, ale taková suma do jedné budovy - no nevim - nebo vim - osobní vztahy ty peníze tam dotlačily). Sportoviště v HK by přitom rekonstrukci potřebovala - viz. chátrající Všesportovní stadion a určitě bychom našli i řadu dalších oblastí, tuto sem uvedl jako nejznámější.

Ale téma diskuze se týká spíše průmyslu. Já musim za sebe říct, že souhlasím s hlasy, které rozvoj průmyslu typu "továren na cokoliv" nepodporují. Není to tak dlouho co jsem v nějakém deníku četl strukturu nezaměstnanosti v našem regionu, kde stálo že "dělníků je mezi nezaměstnanými menšina". Jen by mě zajímalo, kdo z vás by dobrovolně šel pracovat na pás do továrny. Jsem přesvědčen o tom, že jen v případě, že by už nebylo jiné zbytí a pokud někdo v této situaci je, tak do Pardubic je to dvacet minut autem nebo hodinka cesty MHD a ČD, což vychází časově skoro stejně, než se dostanete z Moravskýho kamsi k Plotištím kde by jako měly ty továrny stát. Abych to tedy už skončil, tak souhlasím s tím, aby zde byla vytvářena pracovní místa typu T-Mobile apod. a ne továrny, které si stejně za několik let sbalí saky paky a půjdou o dům dál na východ.
11.10.2004 15:43
Pav. (neregistrovaný)
RE: Hradec město sportu???
o kvalifikované dělníky je zájem a je jich spíš nedostatek. Nezaměstnaní jsou lidi po maturitách a před důchodem, ti se dříve označovali jako technicko-hospodářští pracovníci. Po škromachovo reformě budou muset zavděk i obyčejnou montáží u pultu nebo pásu. A to že všichni investoři ze zón zase brzy odejdou nelze říct jednou větou. Stačí se totiž podívat blíž co všechno se v těch závodech děje.
11.10.2004 13:20
adam z. (neregistrovaný)
Můj názor
Co se týče rozvoje průmyslu v Hradci Králové, jsem přesvědčen, že nejrozumější cesta vede směrem k podpoře středních a menších firem a drobného podnikání - aby pracovní místa vytvářeli především lidé, kteří mají k městu i celé České republice nějaký hlubší vztah. Nadnárodní korporace, které jen přemisťují své závody ze země do země, z kontinentu na kontinent podle toho, kde je pro ně zrovna nejlevněji nás určitě nespasí (viz kauza Flextronics v Brně aj.). Pro účely průmyslu a podnikání je třeba revitalizovat (i za pomoci města) především stávající ať už průmyslem nebo jinými činnostmi dotčené plochy - skladištní oblast, areály stávajících závodů (ČKD, ZVÚ a další) a také zchátralý areál hradeckého letiště.

Budování obrovských konglomerátů plechových krabic nových nadnárodních výroben a skladů (i hypermarketů) je takovou (zdaleka nejen) mojí noční můrou. Takovéto průmyslové, skladové a logistické komplexy, které jsou dnes opěvovány jako naše spása většinou značně poškodí krajinu - zabírají obrovské rozlohy zemědělské půdy a volné krajiny a náležitě zhyzdí obraz krajiny i měst (podotýkám, že obojí je chráněno zákonem) - podobně jako hypermarkety a komerční centra. Už slyším argument o tom, že dnes máme nadbytek zemědělské půdy - ví však snad někdo, kolik jí budeme potřebovat v budoucnosti - za 20, 50 nebo 100 let? Současné zbrklé zastavování půdy a prostoru (obojí je neobnovitelným zdrojem) je tak krátkozraké, až z toho běhá mráz po zádech. Někdo tady nadhazoval potřebnost takové výstavby u Plotišť. Tam, přátelé, jsou ty nejúrodnější půdy na Hradecku - část jich zničí v brzké době dálnice, část jich likviduje těžba písku (probíhající na mnoha místech prakticky od Chlumce až po Smiřice) část zabírá rezidenční suburbanizace. Takže je potřeba zde stavět ještě průmyslové zóny i když jinde zůstává nevyužita spousta průmyslových areálů a k dispozici je celá řada dalších již jednou použitých ploch? I prostor je třeba recyklovat a využívat znovu k novým účelům ne jen stavět pořád dál na zelené louce. Je jasné, že k tlaku na takovéto zastavování krajiny dojde zcela určitě po výstavbě dálnice do HK - podobným "rozvojem" procházejí oblasti v okolí stávajících dálnic velmi intenzivně - asi nejotřesnějším zážitkem je jízda po prvních kilometrech dálnice D1 za Prahou. Mnozí z Vás to tam asi znáte. Přiznám se, že bych nechtěl, aby to takhle vypadalo i kolem Hradce Králové.

Na závěr odpověď na hlavní otázku. Domnívám se, že Hradecký magistrát toho pro rozvoj hlavně drobného průmyslu dělá asi méně než by měl (hlavní slovo však v tomto nemá město, ale stát - na ústřední úrovni). Domnívám se, že tím co by se měl magistrát soustředit určitě není asfaltování polí za městem. Na závěr je nutné též říci, že rozumný rozvoj města zahrnuje rozvoj všech složek ekonomické infrastruktury - čili otázka nezní zda máme být raději průmyslovým městem nebo střediskem cestovního ruchu nebo univerzitním městem apod. Každá jednostrannost je na škodu.
11.10.2004 15:56
Pav. (neregistrovaný)
RE: Můj názor
Zvláštní je, že z těchto zón, kterých je u nás skutečně jako šafránu (a v západní evropě je najdete v různých podobách u každého města) najednou některým lidem běhá mráz po zádech. Přitom velkovýrobně sprzněná krajina je "příroda"... otázkou je co se na velkolánech bude v následujících letech pěstovat či kdo je bude udržovat ladem. Mimochodem Sillicon Valley, které je pro mnoho průmyslové parky vzorem - je to nesourodá směs kancelářských budov, školních areálů, výrobních hal (pro lehký průmysl) i prázdných hal čekajících na využití. Ale ani o technopark se HK nepokouší. Recyklace průmyslových areálů by byla správná, ale má ten háček, že areály mají ekologické zátěže, které by např. u všech hradeckých podniků musely být sanovány za řádově miliardu.
24.10.2004 20:48
Radek (neregistrovaný)
Dodatek...
... a zapomněl jsi na psí hovna, těch je totiž všude po městě hrozně moc....!
12.10.2004 08:13
Eva (neregistrovaný)
Hradec a město sportu? Od ledna 05 se má zvýšit nájem v městských lázních o 300 %, tím se zdraží výuka plavání pro děti , které je 2x týdně po hodině na cca 3100 Kč na půl roku. To je více než školné v soukromých školách. Hlavně že se podporuje sportování co nejširší veřejnosti a smysluplné využívání volného času dětí. Prostě na něco je a na něco není.Jde o to, jaké má kdo lokty.
12.10.2004 20:48
xicht53 (neregistrovaný)
To je správné, aspoň se nebudou haranti plácat ve vodě a můžou jít na přestavěný Všesportovní stadion plácat výkonům našich černobílých chlapců.
15.10.2004 07:01
Marcel (neregistrovaný)
lázně
To, že se v lázních zvýší nájem o 300% je katastrofa a ten, kdo
si o toto zvýšené nájemné konkrétně řekl je podle mě pěknej vydřiduch.
Doplatí na to, stejně jako na všechny podobný maníky obyčejný lidi.
A co se týká těch volných dnů od pojišťovny, to asi taky brzo skončí,
protože po nich chtějí nehorázný prachy.
Jen tak dál pánové a dámy, už se těším na ty ulice plný mladejch lidí,
co nemají co dělat a brzo je napadne krást a dělat bordel.
20.10.2004 14:10
Josef (neregistrovaný)
nedělá
To je jasný, že v Hradci není tolik průmyslu, jako v Pardubicích,
nebo v Mladý Boleslavi. A přitom k tomu Hradec má histrický
předpoklady a po revoluci se prostě v Hradci nenašel nikdo,
kdo by průmysl podporoval. Většina firem zkrachovala, nebo
živoří na pokraji krachu. Běžte se podívat do jedné nejmenované
firmy za OBI a uvidíte tam stroje ještě z 2. světové války.
Tamní podnikatelé (z Prahy) jen ždímají prachy z lidí co tam dělají
a snaží se vymáčknout to poslední co se dá. A investice žádné nové nejsou a neplánují se. A pak se jeďte podívat do Mladý Boleslavi,
tam je spousta novejch firem, který vyrostly na polích směrem
na Jičín, nebo směrem na Nymburk. Já sem řidič kamionu a vím,
co říkám, tady v Hradci prostě takovýhle nový a perspetivní firmi nemáme, bohužel. Máme tu jen skoro socialistický firmy,
kde to vypadá jako za éry Miloš Jakeše. A to fakt nekecám.
21.10.2004 15:04
Michal H. (neregistrovaný)
RE: nedělá
Za OBI je areál bývalého Gumokovu, dnes zřejmě část holdingu Rubeny. Pokud je pravda, co říkáte o nulových investicích do nových výrobních linek, tak mě to jen utvrzuje v názoru, že zde existuje nejméně 50% " investorů", jejichž jediným zájmem je nahrabat si a pak zabalit kufry a rozjet byznys jinde, třeba v Rumunsku. Kvůli takovým je opravdu zbytečné budovat nákladné a neekologické megaprůmyslové zóny a slibovat jim jménem státu několikaleté daňové prázdniny.
23.10.2004 01:13
Matěj (neregistrovaný)
RE: nedělá
Kecáš! Stroje z druhé světové jsem tam likvidoval jako učeň někdy v šedesátejch letech minulého století.
25.10.2004 13:33
Josef (neregistrovaný)
nekecám
Matěji, fakt nekecám, asi si tam v těch 60. letech nezničil ty stroje všechny, nebo je z toho šrotu koupili zprátky a dali do kupy, protože
na jednom provoze, kam vozím kartony, tak jsem tam viděl na vlastní oči
starý mašiny jen na ruční pohon a mluvil jsem tam s jedním starším lisařem a ten mi říkal, že jim je tam převezli asi před půl rokem z nějaký jiný haly a že na nich musí dělat. Některý mašiny sou fakt ze 40. let,
ukazoval mi štítky. Tak se tam jdi podívat, než napíšeš, že kecám.
Lidi tam dělaj za hroznejch podmínek, musí dělat přesčasy a nařizujou jim všechnu dovolenou, ten lisař mi řek, že si letod mohl vybrat jen 1 den kdy chtěl, jinak je zbytek nařízenej. Ale všechno to dělat musej, protože jinde tu není práce.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme