Dotace letišti

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
19.2.2011 00:00
Tonda  (Nováček)
Dotace letišti
Jelikož nikoho zřejmě nezajímá problematika letiště, zkusím uhodit na strunu financí. Má někdo představu kolik stojí Hradečáky ta legrace na místním letišti....hlásají, že budeme létat do zahraničí na dovolenou...kolik do toho cpe HK peněz?? A proč vlastně? Letiště jsou poblíž dvě 140km Ruzyně a 20 km Pardubice...
20.2.2011 11:58
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Dotace letišti
z rozpočtu města: rok 2011 Index 2010/2011
letište Vekoše 7400,0 0,82
platby do areálu letište 13900,0 1,10
Tedy jinými slovy, letiště letos spolkne přes 21 milionů provozních nákladů a žádné investice.
20.2.2011 18:28
Björken  (Nováček)
RE: Dotace letišti
Letišti fandím. Je dál od města než v Pcích, pokud mají radní aspoň trochu z vizionářství jejich předchůdců (tak sto let nazpátek:) Tak se mu budou snažit pomoct.. snad.
8.3.2011 14:21
xpaja  (Nováček)
RE: Dotace letišti
no nevim, mozna ze je dal od centra, ale priblizovaci koridor jde smerem k jihu pres slezke predmesti, kdezto v pardubicich se centru celkem vyhyba.
Velkou nevyhodou je pak smerovani drahy ve smeru Sever-Jih, ktere neni vzhledem k prevazujicim zapadnim vetrum idealni. Pardubice jsou zapad-vychod coz je optimalni.
o investicich pro pristrojove priblizeni, terminalu atp.. ani nemluvim.
8.3.2011 15:49
Phavel  (Pokročilý)
RE: Dotace letišti
Řekl bych ale, že už se z jižního směru běžně nepřilétává, právě kvůli těm obydleným oblastem. Alespoň jsem to před časem vyčetl z mapky, která je dostupná na stránkách letiště. Ale nerad bych se mýlil. Jinak náklady o kterých psal pan Dvořák by se asi musely rozdělit - na ty, které směřují do údržby vyloženě letové části a na ty, co jdou do celého areálu letiště vč. technologického centra apod. Každopádně se přikláním k tomu letiště v HK zachovat.
23.3.2011 06:37
Tonda  (Nováček)
RE: Dotace letišti
Navíc na jihu jsou Pardubické letecké prostory....určitě jsou celý žhavý pouštět a řídit konkurenci :)
1.3.2011 12:12
Pistihez  (Nováček)
Letiště
Jako pilot občas používám hradecké letiště jako výchozí bod - pronájem letadla od FlyForFun. Město by si mělo určit strategii, jestli chce preferovat GA provoz (malá privátní letadla), aeroklub(y) s výcvikem, leteckou dopravu – chartery a linky. Doufal jsem, že to zůstane u prvních dvou, ale chápu, že 2400m betonu se špatně obhajuje na malé letectví a město zainvestovalo relativně dost.
Na druhou stranu certifikace není žádná legrace, musí se dodělat terminál a postupy pro cestující, přístrojové cerftifikace, muselo se to celé oplotit a zpousta dalších drahých věcí. Myslím si, že i kdyby lítalo pět charterů denně, tak aby konkurovali Pardubicím, tak by museli nabídnou velmi nízkou cenu a celkové náklady by to nepokrylo. Ale třeba v US takto funguje hodně letišť – kombinace velkého a malého provozu, uvidíme. Pokud mě to ale bude omezovat v malém létání, tak odejdu jinam.
2.3.2011 23:15
Petr21  (Nováček)
RE: Letiště
No to je právě ono, vzniká tam takový "kočkopes" - malé letiště s velkými náklady. Oplocení je z části hotovo ze strany od Ruseka ale už začíná padat původní plot. Provoz veškerý žádný ale akciovka letiště žere prachy jak vzteklá. Příjezdové cesty pro cargo nejsou, a ani tady nefungují firmy, které by o to měly zájem.

No a pardubické letiště také není výdělečné a to je tam o hodně větší provoz.
Takže to vypadá že hradecké letiště je jen další "trafika" pro zasloužilé.
2.3.2011 23:25
kika  (Nováček)
RE: Letiště
Petře21 - BINGO!!!
9.3.2011 17:19
Pistihez  (Nováček)
RE: Letiště
Provoz celkově žádný bych netvrdil, malé letectví se v HK docela činí a bude se činit, dokud budou poplatky, jaké jsou. Pardubice nasadily zásadně větší cenu, kterou jim nikdo kromě velkých letadel nezaplatí. Mohou si to dovolit, protože to je armádní provoz, tedy dotovaný z rozpočtu armády a malá letadla v zájmu vlastní pohodlnosti vytěsňují. Takže HK má prostor pro rozvoj malého letectví, pro velké už je konkurence dost (Ruzyně, Pardubice, Ostrava, Brno, K.Vary, chystané Vodochody). Proto mi přijde zbytečný tam za každou cenu tlačit techniku a certifikaci na mezinárodní leteckou dopravu, chartery. Kombinace malého provozu, přitáhnout letecké školy, nějaké akce a letecké dny a mohlo by to být +/- ok. Dráha je pěkná, apron taky, jsou nový světla pro VFR night, tohle je dobrá cesta…
14.3.2011 07:20
Petr21  (Nováček)
RE: Letiště
No ale potom by se to letiště mělo uživit samo ze svých poplatků atd. Přece jenom lítání pár nadšenců městu nic nepřinese. Takže jestli jsou ty poplatky tak malé, tak je asi někde taky chyba, že?
Z celého areálu by měl být zisk na provoz letiště už jenom pronájmem volných ploch, úlů a budov. Jo pravda, to by taky město nemohlo pražákům nadělit "festivalpark" za nic :-D. A mimochodem, jakto že se na letišti neudrží Kindernajův letecký cirkus?? Kvůli třem akcím v roce to asi nebude, i když se na letišti pořádala Tuningparty dokázali se s pořadatelama dohodnout a odstartovat :-) Tak jakto že jdou pryč???
25.3.2011 23:55
Pistihez  (Nováček)
RE: Letiště
No tak Kindernay je kauza sama o sobě, to bych rozhodně nebral nějak vážně. O jeho muzeu jsem dřív vůbec netušil a to jsem na tom letišti lítal. Cirkus tam pouze hangároval a za to se platí, ne vydělává.
Jinak na letišti je dost firem, Tlustý s fabrikou, Delta, ti asi nemají budovy zadarmo.
1.4.2011 08:13
Petr21  (Nováček)
RE: Letiště
Tak zrovna pan Tlustý tam je na ještě hooodně dlouho zadarmo, protože má zápočet proti investici do budovy. Jen tak na okraj - už začal vydělávat ten "podnikatelský inkubátor" ?? Tedy, už alespoň zaplatí svůj vlastní provoz + zplácí pořízení ??? To je taky príma pohádka :-)
14.4.2011 22:32
Pistihez  (Nováček)
RE: Letiště
Tak já bxch do letiště počítal jenom aktivity spojené s létáním a letadly. Využití velkého brownfieldu vojenské základny je něco jiného. Pokud to má TLustý zápočtem, tak nevidím problém. Pro město je to dobrá reklama a podnikání s přidanou hodnotou (vývoj).
23.3.2011 06:35
Tonda  (Nováček)
RE: Letiště
Tak to jsem rád, že to tady padlo. 21 milionů za GA. Mimochodem v Pardubicích mají dle mých informací vojáci vše zadarmo a firma, která tam provozuje musí držet ceny dle nařízeí armády...nicméně je k zamyšlení zda má cenu puštět se do velkého projektu na letišti (nemyslím IZS....to je bohulibý projekt), když tady takové letiště už je. A argumentace že má lepší polohu je za 400 milionů minimální investice (Terminál, certifikace prostředků, platy řídících atd.) dost zvláštní...
19.4.2011 15:41
Pistihez  (Nováček)
RE: Letiště
Tak nějak doufám, že to mají spočítaný. Pardubice nemám rád, protože jejich politika pro GA je "my vás tady nechceme". Uznávám, že výcviková základna pro armádu a GA letectví asi nejde moc dohromady, ale dvě charterová letiště, to je asi trochu moc. To máme Ruzyně, Brno, Ostrava, Pardubice, Vary, chystá se Přerov, Hradec, Mnichovo Hradiště. Zákazníky stahuje ještě Katovice, Drážďany a pro dálkové lety ještě Vídeň, Berlín, Norimberk, kam se dá rozumně dojet.
IZS spíš využije volné plochy, než by nějak potřeboval VPD. 400mil. investice, no chtěl bych vidět business case.
Já bych LKHK viděl jako GA letiště, případně nepravidelná doprava (privátní lety, klidně s B737BBJ). Jasně vymezit co je letiště a co už ne, stačí se podívat na lshk.cz, které budovy a plochy mají co do činění s letištěm, moc jich není a je to logické. Nejsem fanouškem tuning pártís (riziko poškození vybavení), ale 1.5. bude akce pro in-line, což mi přijde fajn.
14.11.2011 09:50
Tonda  (Nováček)
Už je to venku !!!
Tak a je to venku!! Černá díra na prachy odhalena...bravo auditoři bravo!! Teď už jen ty zloděje odsoudit a pozavírat...hurá tohle by mohl být konec toho malého prodělečného kolotoče....panu Grigovi přeji hodně štěstí a levnou naftu :)
14.11.2011 10:31
Petr - HK  (Guru +4)
Staněk tankoval naftu zadarmo
A Pepa Malíř byl jako vždy u toho:
www.novinky.cz/domaci/250425-poslanec-stanek-tanko...
14.11.2011 14:51
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Staněk tankoval naftu zadarmo
Dovoluji si upozornit na fakt, že článek uvádí nepravdivé údaje, pokud se týká "neoprávněných požitků" ing. Malíře. Pokud by autoři článku byli poctiví novináři, citovali by zprávu auditorů správně (zjevně ji mají k dispozici), ale takhle to bohužel vypadá, že článek vyšel na objednávku těch, o kterých se v něm nehovoří (ovšem auditorská zpráva je uvádí zcela explicitně).
14.11.2011 15:14
Matej JR  (Nováček +1)
RE: Staněk tankoval naftu zadarmo
Martine, nebudte sobec a podelte se o zavery auditu. Taky si myslim, ze nafta za 20mio by se do par aut nevesla... Prosadte na meste oficialni zverejneni. Diky
14.11.2011 18:17
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Staněk tankoval naftu zadarmo
Po pravdě řečeno nechápu, proč by neměl být zveřejněn, pokusím se to zařídit, zatím ho ale oficiálně nemám ani já, jen obíhal na minulém zastupitelstvu v jedné kopii. M
15.11.2011 12:35
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Staněk tankoval naftu zadarmo
Též bych se přimlouval o zveřejnění auditorské zprávy. Rád si přečtu, jak to bylo doopravdy. Teď už panu Staňkovi stačí uspořádat tiskovou konferenci, kde se v přímém přenosu ztrapní stejně, jako bývalý ministr Kocourek.
15.11.2011 02:21
Ing. Jiří Vebr  (Nováček)
Co chybí?
Všichni se cítí překvapeni.....na letišti v Hradci Králové tankuje zdarma šéf místní ODS poslanec Pavel Staněk....primátor Města HK bude svolávat Radu města, aby se všichni poradili....zda podat trestní oznámení a na koho.....a tomu všemu již předcházelo odvolání ředitele Zindulky....jak neuvěřitelné.....audit, který by měl v souladu s principy Semilské výzvy dávno viset na webu radnice obíhá pouze v jediném paré mezi zastupiteli.....Martin Dvořák to výše uvádí.....princip veřejné kontroly občany města je na nulové úrovni.....primátor Města je dalším v řadě, který při volbách pouze sliboval......sliboval platnost principů Semilské výzvy na půdě Města Hradce Králové......ale není tomu tak....je dalším v řadě těch, kteří neplní své sliby!!!!!!!!!!!!!!.....Veřejné prostředky nadále nejsou řádně obhospodařovány a jak se ukazuje, ani stávající koalice není schopna přes vyhlašované nápravy zabezpečit řádnou péči o veřejné prostředky.....primátor Města, zdá se, na svou práci nestačí....jelikož ani veřejná kontrola nenabrala odpovídající kurs a není na patřičné úrovni......naše Město zachvátila jen stejná žvanivost, jaká se rozmohla postupně v pořadu ČT Otázky Václava Moravce....jaká zachvátila Parlament ČR.....jaká postihla celou Evropu....nevěříte????......tak tomu teda věřte....nebo vy jste ještě nečetli, že tím zlem na politické scéně, který za všechno může, je Vít Bárta????..... I v dobách vlády Hřebíčků, Němců, Grossů či Březinů...Hermanů či Divíšků nebylo žádných Kmentů a ani Babišů.....všichni neměli čas, šlo o byznys....dnes prý o něj nejde.... dnes o něj jde Bártovi z Věcí veřejných....ti ostatní.....ti jen potichu tankují na hradeckém letišti a naslouchají Kmentovým tvrzení o největších nebezpečích pro Českou republiku....:-))))))))))))))))))))))))))
15.11.2011 02:35
Ing. Jiří Vebr  (Nováček)
RE: Co chybí?
tahdy údajně všechno řídil a hlídal nějaký Mrázek.....psal také jistý Kmenta....ale nebylo tomu tak....hlídala to Lady Vesecká a nečinná justice...:-)))...a je úplně jedno zda prostřednictvím Ivanů Langerů či Rampulů...nebo Pecinů...či jiných....bezejmenných policejních presidentů....to přece není podstatné.....to co je podstatné, je skutečnost, že o lidi a veřejné peníze se nikdo řádně nestará....to co je všechny zajímá....je jenom vlastní kapsa...
15.11.2011 08:32
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Co chybí?
Zato bolševik, ten se uměl postarat o každého. A hlavně si ho pohlídat.
Nemůžu si pomoct, ale dnešní stále častější lamentace nad tím, kam nás ten kapitalismus zavedl, mi připadá poněkud mimo. Každá země má vládu, jakou si zaslouží, v našem případě navíc nutno konstatovat, že takovou, jakou naprosto demokraticky zvolil parlament ve volbách nade vší pochybnost poctivých a korektních. Nikdo nám naše politiky nevnutil, nikdo nás neokupuje, nikdo nás nenutí, abychom volili to, co nechceme, nikdo nám nezakazuje a nebrání volit to, co chceme.
Ale obecná zvyklost nadávat a kňourat na "Ty nahoře", co kašlou na "lidi", ta nám jde ze všeho nejlíp. Rozhodně líp, než s tím něco dělat.
15.11.2011 10:50
pavo  (Nováček)
RE: Co chybí?
úvaha, že každý máme politiky, které jsme si zvolili a pokud nejsme spokojeni, tak jsme měli zvolit někoho jiného je správná za předpokladu, že:
1. Politické strany nefungují jako mafiánská sdružení, které systémově (!) produktují své kmotry za účelem uchvácení kořisti a zvyšování svých zisků.
2. Na platformě kořistění úplně zmizela politická konkurence, která je nahrazena nadstranou ODSSD jejímž jediným zájmem je spolupráce při realizaci cíle v bodě 1.
3. Za této situace bytní skupina rezignujících což opět vyhovuje ODSSD a dalším.
V historii vždy došlo ke korekci do normálu, v českých krajích to trvalo vždycky trochu déle. Bohužel to bude vést k sociálním problémům. Budoucnost je dosti chmurná.
15.11.2011 10:56
Ing. Jiří Vebr  (Nováček)
RE: Co chybí?
jenže mně se tzv. nestýská po těch komunistech Martine Dvořáku, ani po bývalých režimech, to ani náhodou.....já nemám problém ani s volbou v Parlamentu ČR.....to není o tom.....píši o jiném problému.....o nedodržení slova, o neplnění slibů, o honbě za vlastním zvýhodněním a malé úctě k pravdě.... já jen pouze cítím zklamání nad nerespektováním těchto hodnot....to není o tom, že bych si stýskal po čemkoli minulém...
15.11.2011 13:11
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Co chybí?
Samozřejmě uznávám, že moje představy jsou poněkud nerealistické až naivní, ale já už jsem holt takovej. :-)
A proto si nadále odvažuju tvrdit, že v KAŽDÝCH volbách nejpozději od poloviny 90. let minulého století byly v Čechách i lepší možnosti než ti, co nakonec vyhráli nebo zplodili nějakou koalu. To, že volič jako ovce volí pořád ty samé ksichty přece není vinou těch ksichtů!? (i když by jistě někteří recyklovaní politici udělali lépe, kdyby už nekandidovali, ale když jim to zas a znova vychází, nelze se tomu přece divit!)
A tudíž nemůžu souhlasit s tím, jak teď kdekdo nadává na poměry. Schovávat se zato, že "my s tím nic nenaděláme" je přeci fatální omyl
15.11.2011 12:52
Petr - HK  (Guru +4)
vizionář Petr21
Pro zajímavost si na tomto fóru přečtěte příspěvky pisatele "Petr21". Už v březnu tohoto roku uhodil řebíček na hlavičku, když mimo jiné psal "Takže to vypadá, že hradecké letiště je jen další trafika pro zasloužilé". Pán je zřejmě znalec! Již před půl rokem věděl nebo správně odhadoval, kam že putují dotace města určené pro provoz letiště.
15.11.2011 12:57
Petr - HK  (Guru +4)
Staněk a jeho pochybné vysvětlení
V ČR je dostatečná hustota čerpacích stanic. Přesto poslanec dojíždí na letiště mimo město s vědomím, že za méně kvalitní naftu bude muset zaplatit skoro tolik, co u benzínky. Ušetří pár korun a přitom možná riskuje poškození motoru. Zdá se Vám to normální? Mě tedy ne. Ač nemám důkazních prostředků, pro mne jediným reálným vysvětlením zůstává, že ta nafta byla pro kamarády zadarmo nebo za hodně malý peníz. A proto se panu Staňkovi a spol. jednou za čas vyplatila návštěva letiště.
17.11.2011 14:53
Petr21  (Nováček)
Ostuda že to musí dělat komunisti
www.zadnice.info/clanky/kauza-spatneho-hospodareni...


Jinak už asi bez komentáře. Jen tedy doufám že to neskončí pod kobercem jako zatím vše ostatní, namátkou třeba předražený nábytek na krajském úřadě :-(
17.11.2011 16:27
Š.Malý  (Nováček)
RE: Ostuda že to musí dělat komunisti
Ale ano, jeden komentář to zaslouží: podnět k auditu podali (podle všeho zase) až sami úředníci. Revizni a kontrolní komise výsledek pak jaksi spadl do klína. Je zarážející jak málo se toho za ty roky vůbec snažili prošetřit (počítám-li dobře tak pouhé cca 4 kauzy od ATOLu)
20.11.2011 10:46
Petr21  (Nováček)
tommy advertising
Nedalo mi kouknout jak to bylo s tou firmou co je do toh namočená a hle jméno Zindulková tam asi nebude jen tak :-D

wwwinfo.mfcr.cz/cgi-bin/ares/darv_or.cgi?ico=25952...
22.11.2011 13:28
Ing. Jiří Vebr  (Nováček)
1.12.2011 10:53
Tonda  (Nováček)
Toto jsem ani nečekal
Díky za skvělé postřehy....jsem hodně zvědavý kdy se dozvíme kdo ponese trestněprávní odpovědnost za tyto šmeliny.
4.12.2011 01:13
Martin Samohrd  (Nováček)
RE: Toto jsem ani nečekal
Nikdo
6.12.2011 11:20
Pistihez  (Nováček)
Zisk vs. díra na peníze
Nevím kolik z vás má přehled o tom, jak se po světě financují regionální letiště, ale např. v USA jsou v naprosté většině vlastněna místními "autoritami" měst nebo counties (okresů) a na naprosté většině se neplatí žádné poplatky, kromě hmatatelných služeb jako palivo, hangárování, apod. Výjimkou jsou neveřejná soukromá letiště a velké huby, kde je tak velký linkový provoz, že se musí regulovat. Mně tedy provozní subvence nepřijde jako "díra na peníze", ale jako investice do rozvoje města, jako jsou silnice, jejichž správa taky není samostatně výdělečnou aktivitou, ale součástí veřejných infrastrukturních služeb. Samozřejmě se můžeme bavit o tom, jestli letiště v ČR chceme mít veřejně vlastněná a provozovaná, nebo pouze soukromá (např. Vodochody).
7.12.2011 07:54
Petr21  (Nováček)
RE: Zisk vs. díra na peníze
No opravdu nevím jak to je třeba v Jůesej :-) Ale tady nejsou peníze na spoustu důležitějších věcí a navíc jak vidno se platilo víc na výplaty, odměny a zlodějny. Krom toho tady to není o ničem jiném než o lítání pár nadšenců a fabrice pana Tlustého tak ať si to platí oni.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme