Nový tarif MHD a Městská karta

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
28.2.2006 00:00
cooler (neregistrovaný)
Nový tarif MHD a Městská karta
Stejně jako asi většina z Vás, milí spoluobčané jsem si na konci roku zakoupil Městskou kartu, pouze s mlhavou představou co to pro mne přinese, měl jsem podvědomí o tom, že mi bude umožněno přestupovat a že budu mít levnější jízdné na kratší vzdálenost... Coool
Jenže, co se z toho vyklubalo. Jízdné na kratší vzdálenost, supr... Jenže, kratší vzdálenost jsou dvě zastávky (no, než ten autobus přijede, tak tam jsem rychleji pěšky, ale budiž).
Přestupy, fajn můžete přestupovat, ale jen do 35minut od prvního spoje (to bych pochopil), samozřejmě, že komfort možnosti přestoupit na jinou linku si zaplatíte (to bych taky pochopil), ale proč můžu za své již jednou zaplacené peníze jet jen jedním spojem, to mi fakt hlava nebere...

Nově zavedený systém umožňuje tarifikaci přepravy podle spousty kritérií (třeba počet zastávek, vzdálenost, atp.) tak nechápu, proč není možné zaplatit jen službu, kterou odebírám.

Nebo na druhou stranu, proč není možné si zaplatit službu na určitou dobu a po tu ji odebírat (jízdenka a oněch 35min a jezdit si čím budu chtít, čímž by se mimochodem dal snížit počet autobusů, obsluhujících HK, bez ztráty komfortu a dostupnosti)
1.3.2006 21:22
Martin (neregistrovaný)
re
S trochou odvahy se dá jet na krátkou vzdálenost na 3 zastávky. :)

No nějaká 35 minutová plně přestupní jízdenka by teoreticky šla, avšak dp přece musí trochu "vydělávat", na druhý straně odkudkoli kamkoli v 99% stačí jeden přestup. A byl by tam problém do kterého času přesně platí "lístek", lidi by to zapomněli.

Ale fakt nevim, jak by to mohlo snížit počet busů a zároveň nechat komfort a dostupnost :))) To fakt né.
1.3.2006 22:11
cooler (neregistrovaný)
RE: re
Naprosto jednoduše, stačilo by jen lidi naučit, že mohou přestupovat... Tím by se daly eliminovat busy, které jezdí do stejných lokací (navíc v součastnosti jezdící ve stejné časy) ... Třeba 1,2 po brněnské, 23,24 od nemocnice atd...
1.3.2006 22:42
Martin (neregistrovaný)
RE: re
Jo a kam se ty lidi asi tak vejdou??? :)
2.3.2006 07:41
MIREK (neregistrovaný)
Ceny MHD
Městským atobusem jsem nejel asi 15 let a jsem si jistý, že jím ani dlouho nepojedu. Když opomenu to, že nechci někde čekat na zastávce, pak se mačkat a nechat na sebe prskat nějaké bacily v autobuse, tak i cena jízdného je absolutně nezajímavá. Pokud jedu sám, tak jízda autem na naftu přijde jen o něco dráž než jízdenka MHD, ale úspora času a neomezený pohyb, mě ty peníne nekolikrát nahradí. Pokud již musím vézt děti (třeba za sportem) pak jízdné MHD se absolutně nevyplatí a lepší je jet opět autem. Když je pěkné počasí, tak vůbec nejlepší je se přesunovat na kole, to je zadarmo. Už se těším na jaro.
2.3.2006 08:43
sniffer (neregistrovaný)
RE: Ceny MHD
V tom s Vámi musím bohužel naprosto souhlasit. Bohužel je tam správně. Protože jízda po městě autem se vyplatí i s obyčejným (žravým) benzínovým motorem, pokud ne vyplatí, tak stojí alespoň stejně jako autobusem MHD. Tento stav podle mě není ideální.
S dopravou na kole naprosto souhlasím, jen ji trochu zabíjí výstavba nových cyklostezek odnikud nikam a přístup MP, místo toho, aby cyklisty upřednostňovali, tak je postihují čím dál víc.
2.3.2006 17:52
Martin (neregistrovaný)
RE: Ceny MHD
Jen tak pro úplnost, z finančního hlediska by se musel vzít i nákup auta, amortizaci, ten kdo jezdi pravidelně jistě nemá jízdenky, ale "lítačku", cena parkovného... Vzít jenom naftu je hezká věc. :)
3.3.2006 12:54
MIREK (neregistrovaný)
RE: Ceny MHD
Když už si někdo koupí auto, tak si ho koupí proto, aby s ním jezdil. Jeho hodnota klesá nejen s počtem ujetých kilometrů, ale i tím že ho má třeba uložené v garáži. Proto je leší s ním jezdit, nebo ho raději nemít. Pak asi namítnete další provozní náklady jako jsou pneumatiky, olejové náplně, atd., to jsou ale náklady, které jsou zanedbatelné (cca do 0,4 Kč/km).
3.3.2006 13:21
Wočko (neregistrovaný)
RE: Ceny MHD
taky byste měl vzít v úvahu, že člověk si nepořizuje auto kvůli jízdám po městě, ale především proto, aby se dostal i do větších vzdáleností, ať už za prací, či za zábavou, či na jízdy ke tchýni pro vajíčka :o).
Potom veškeré fixní náklady (pořizovací cena, pravidelný servis, pneu, výměna kapalin, atp.) musíte rozpočítat v poměru, v jakém je k ostatnímu využití právě městský provoz, čímž se tento podíl podstatně krátí.
Já osobně mám benzíňák, který si vezme 6 l/100km, a když jsem si to onehdá spočítal, tak mi vycházel provoz auta levněji i přitom, když budu jezdit sám, než MHD. Pokud k tomu přičtu časovou úsporu a flexibilitu, není se již vůbec o čem bavit.
13.3.2006 20:16
goja (neregistrovaný)
RE: Ceny MHD
Ty se nechceš mačkat s důchodcema a já mám zase
hrůzu z toho, až se tam budou motat lidi, který si ani nepřečtou jak ty karty fungujou. Když jezdíš na časovku, tak se ti používáním karty nic
nezmění a žádný pípámí tě nebude rozčilovat.
13.3.2006 20:20
goja (neregistrovaný)
RE: Chtělo to nějaký titulek......
Ty se nechceš mačkat s důchodcema a já mám zase
hrůzu z toho, až se tam budou motat lidi, který si ani nepřečtou jak ty karty fungujou. Když jezdíš na časovku, tak se ti používáním karty nic
nezmění a žádný pípámí tě nebude rozčilovat.
3.3.2006 13:43
NS (neregistrovaný)
chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
Sice se mi nelíbí takový trend a názory, že autobusem jezdí socky.. já jim jezdim taky a jako socka se necítim. Nicméně musím uznat, že ježdění busem na ty jejich karty je fakt zážitek.. zatim mám pořád ještě normální lítačku.. ale už vidim jak furt pípám a mačkám se s důchodcema u vchodu trotl při vstupu i výstupu.. jak ublbejch, nevím proč nenechali normální papírový lístky a vymejšlej takovýhle zbytečně nákladný hovadiny, jen aby to vypadalo moderně a ještě k tomu zdražujou. no nic
14.3.2006 08:08
UPHD (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
Vážený pane nebo dámo (pohlaví z textu nezřetelné), než se znovu tak nejapně projevíte, něco si o novém systému přečtěte a hlavně se podívejte, jak to v praxi probíhá. Pokud máte normální lítačku, budete ji zřejmě mít i když začnete používat kartu, a pak se vás žádné pípání netýká, a ani důchodci se vám nebudou plést více než doposud, protože nepípají ani oni. A jestli uvažujete o placení jednotlivých jízd z karty, tak se laskavě podívejte, o kolik je to s kartou rychlejší. A papírové lístky zatím zůstaly a ještě dlouho zůstanou. To vám taky nějak uniklo. Kromě toho se račte seznámit s důvody zdražení. S kartami to totiž vůbec nesouvisí a ke změnám cen by došlo od 1.1.2006 v každém případě, i bez karet.
16.3.2006 14:50
NS (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
No budiž omlouvám se za svůj neslušný příspěvek, měl jsem nějakou blbou náladu:) Ale je pravda, že když se ve večerních hodinách nastupuje předkem, tak se pípat musí a to že to poměrně často hází chyby a tedy výsledek je ten, že i několik lidí za sebou si vůbec nepípne, protože jim to zkrátka nejde.
14.3.2006 09:52
Eraser (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
Bez nějakého posmívání je prostě pravda,že hromadnou dopravou jezdí většinou spíše chudší lidé.Není myslím důvod abyste se čertil proto,že jezdíte také MHD.
14.3.2006 14:08
Wendellýn (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
No nevím, mě se spíš zdá, že MHDčkem jezdí lidé, kteří nevědí co s prachama a volným časem. Jízda autem (městský provoz vč. poměrné části fixních nákladů) mě nestojí tolik co by mě stála MHD, navíc ušetřím spoustu času, kterou mohu věnovat třeba vydělávání peněz, když né odpočinku a zábavě. Takže v celku takovej luxus, jakým je trávení času v MHD a při čekání na zastávkách (+ doma na neschopence po chycené chřipce od někoho z trolejbusu) a to vše ještě za tak drahou cenu jízdného mě příde jako obdoba kratochvíle synáčků zbohatlíků, co neumí hospodařit s časem a prachama. Bez urážky, socky nikdy nevěděly, jak pořádně naložit s penězma a časem, jinak by nebyly sockama. :o)
14.3.2006 14:22
Xaver (neregistrovaný)
RE: wendelýn
No to teda čumím, MHD se podle tebe jezdí jen tak z plezíru. Chtěl bych tě potkat až budeš jednou starý,budeš mizerně vidět,mizerně slyšet a pojedeš autem.Co myslíš, půjde to? Nebo budeš otravovat hbité mladíky v MHD?
15.3.2006 14:15
Wendellýn (neregistrovaný)
RE: wendelýn
Nebudu, pořídím si švarnou řidičku - nějakou blonďatou pětadvácu s velkejma přednostna (na krátko snad uvidím dobře z vedlejšího sedadla - a co neuvidím, to zjistím pohmatem - che che) rozhodně nebudu mlátit holí ostatní cestující v trolejbusu ani se cpát před maminy s kočárkama a ostatní lidi, kteří někam spěchají v době dopravní špičky, a tím jim znemožňovat rychlý nástup / výstup, protože když už budu v důchodu, dobře si budu vědom toho, že ostatní spěchají do práce aby vydělávali peníze na to, že já si válím svoje starý kosti doma, jezdím si po vejletech - tu do lázní, tu na pokec k doktorovi. Budu totiž vědět, že na sachr a kafčo si můžu dojít do kavárny i v jiných časech.

Už vidím ty nenávistný reakce - jen do mě - tu som, za kameňom netreba ma hledať. A nebo se třeba sežerte vzteky :o))))
15.3.2006 20:08
Xaver (neregistrovaný)
RE: wendelýn
No nic proti vyvinutým blonďatým kráskám, ale tmavovlasé s menšími jsou hezčí...che che che.
16.3.2006 09:06
KJ (neregistrovaný)
RE: wendelýn
A co teprve pihatý zrzky, to je nádhera.
15.3.2006 23:57
Josef (neregistrovaný)
RE: wendelýn
Wendelýne, tvoje vytahování mi nápadně připomíná takový ty týpky, kterým se už rok nepostavil, ale po víkendu básní, že jich vystřídali šest... :-))
16.3.2006 00:23
sniffer (neregistrovaný)
RE: wendelýn
Sice to Wenda řek hoooodně blbě, ale v podstatě je tam myšlenka... Militantní důchodci v autobusech jsou naprosto suprrr... Nejčastěji jezdí ve špičce a ještě se diví, že se do busu nemůžou vejít
14.3.2006 19:54
Martin (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
Tak takovej blábol jsem dlouho nečetl :))))
16.3.2006 14:53
NS (neregistrovaný)
RE: chtělo to nějakej titulek, tak ho sem píšu :)
a tobě či vám se taky omlouvám za svůj blábol.. příšte vymyslím snad nějaký lepší :))

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme