Nový územní plán Hradce Králové

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
12.7.2010 00:00
BlackHK (neregistrovaný)
Nový územní plán Hradce Králové
Město vybralo novou podobu územního plánu od architektů Tomáše Vymetálka a Patrika Kotase. Co na tento návrh říkáte vy? Jak se vám líbí plán na vyřešení dopravní situace ve městě a především na hybridní tramvaje, které by zde měli jezdit?
12.7.2010 18:26
STDM  (Nováček +1)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Hybridní tramvaje? Proč ne. Myslím, že dopravě pomůžou. Bude potřeba smlouva s Českými drahami o využití jejich kolejí. Dál se mi zamlouvají záchytná parkoviště.
14.7.2010 13:57
Petr - HK  (Guru +4)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Blacku, kde lze najít informace o novém uzemním plánu? Díky za link, rád se na to podívám.
14.7.2010 14:39
BlackHK  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
www.cka.cc/souteze/vysledky/ideovy-navrh-uzemni-pl...
TO je ten územní plán, připomínám, že soutež o něj vyhráli pánové Kotas a Vymetálek. Dále tu mám ještě takový bonbónek.
www.sedmicka.cz/hradec-kralove/clanek?id=190888
www.sedmicka.cz/pardubice-chrudim/clanek?id=189795
14.7.2010 19:06
Japa  (Pokročilý)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Je to vynikající nápad a je vidět, že se nástupci Gočára objevili na scéně. Jarda
15.7.2010 11:33
martin  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Vítězná varianta je podle mého názoru ze všech návrhů nejkvalitnější. Koncept hybridních tramvají je známý z mnoha západoevropských aglomerací, tak proč ho nevyužít i v našich podmínkách. Postrádám však linku, která by propojila Moravské předměstí s Hlavním nádražím a THD, (jsem si vědom toho, že by se jednalo o porušení myšlenky, aby vlako-tramvaje obsluhovaly vnější části města), popřípadě zavedení kolejové dopravy po celém obvodu II. silničního okruhu (dopravní obsluha Fakultní nemocnice, budoucího univerzitního kampusu UHK, malšovického stadionu či lokality Aldis, která se snad jednoho dne dočká svého rozvoje) a napojení na Hlavní nádraží.

Z ideového návrhu je také zřejmé jak nevýhodné je pro Hradec Králové a Pardubice nejednotný postup při rozvoji v minulých desetiletích. Příkladem může být letiště. Každé město má své vlastní, obě relativně blízko obytných zón (pochopitelný odpor místních obyvatel) a obě potřebují značné investice. Místo toho aby obě města prosazovala své vlastí letiště, která by byla nadbytečná, mohlo již dávno vzniknout společné letiště mezi oběma městy (osobní doprava i cargo), což by poblíž uzlu D11xR35 bylo více než logické. Takto by byla naděje, že letiště bude v rámci ČR konkurenceschopné a nejen černou dírou na peníze.

Každému také musí být jasné, že zamýšlená podoba rozvoje města není realizovatelná bez příchodu investorů, vzniku většího počtu nových pracovních míst a přílivu obyvatel alespoň do širšího okolí města, jinými slovy, plán je to sympatický, ale samo se to neudělá.
15.7.2010 23:47
xicht53  (Pokročilý)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Ono nejen, že se to neudělá samo, ale ani to nikdo neudělá. Ale na papíře to vypadá hezky :-)
16.7.2010 15:22
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
No jo Martine, ale postavit dvě nová letiště, to by taky nebolo zrovna levné. A obě ta letiště už tady stojí, takže pak by nám vznikla otázka, co udělat s těma dvěma starýma...
... a neudělá se samo od sebe nikdy nic, takže k naplnění vize rozvoje města povede určitě ještě cesta přes nový územní plán a spousta práce... ale je to vize do roku 2050, tak bychom se měli postarat, aby se z í alespoň část naplnila ... koneckonců Gočárův okruh taky vznikal přes 80 let
18.7.2010 21:15
xicht53  (Pokročilý)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Už někdy před 30 lety jsem k zápočtu z městských komunikací a letišť dělal projekt letiště pro Hradec a Pardubice. Samozřejmě u Opatovic. Dvě 100tisícová města 20 km od sebe podle mého nemohou uživit 2 mezinárodní letiště. Škoda, že na radnicích a na kraji(-ích)neseděli osvícenější zastupitelé, striktně odmítající i sebemenší náznak spojení - ať již Hradubice nebo Pardec :-)
7.8.2010 14:45
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Jen aby nedoslo ke zmateni pojmu, zda se, ze se tu na foru vyskytuji prinejmensim dva debatujici pod nickem "martin". Prispevek k uzemnimu planu jsem kupodivu nenapsal ja, tedy Martin Dvorak, ale kdosi jiny... Pane Fisere, neslo by to nejak poresit, abychom se tu navzajem s tim druhym Martinem nepletli? Dik za radu i pomoc. Martin Dvorak
5.10.2010 10:36
Japa  (Pokročilý)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Milý Martine, i já jsem podlehl té nádherné vizi s tramvajemi, než jsem pochopil, že tento územní plán byl zpracován v podstatě na pobjednávku a vyhodnocen jako vítězný těmi, kteří si jej objednali. Podívej se na složení poroty. Tady přece nejde ve skutečnosti o hydridní dopravu, ale o zájmy developerských společností, které potřebují prostory co nejblíže k dálnici D11. Stejně jako nešlo při změně ÚPč.177 o sídliště Nové Kukleny pro 7.000 tis. obyvatel a Novou Zelenou, ale jen o to, aby bylo vyhověno bance J&T, která už před návrhem změny vykoupila pozemky, které následně studie zastavění dislokovala k silnici I/11. Je to průser, ale nesmíš věřit všemu, co lidé lžou, protože z polopravd a pololží si vždy uděláš chybný závěr ty sám. Jarda
5.10.2010 13:35
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Jardo, jsi rozumný člověk, tak prosím nešiř tak neuvěřitelnou poplašnou zprávu, jakože si někdo objednal vítěze soutěže na územní plán. Soutěž byla mezinárodní anonymní se zahraničními porotci a s převahou porotců mimo Hradec. Porotce kromě zastupitelstva města schvalovala i Česká komora architektů jako nezávislá profesní organizace. Neexistuje žádný anonymnější a transparentnější způsob, jak najít zpracovatele nového územního plánu. A za sebe jako členka poroty mohu říct,že nic z toho, co píšeš není pravda.
6.10.2010 16:44
Japa  (Pokročilý)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Možná máš pravdu, ale proč by měl územní plán dělat z Kuklen a Svobodných dvorů průmyslovou oblast? Mě je jasné, že pole co nejblíže k dálnici D11 jsou pro developery velice atraktivní, ale jak mám věřit slovům že je vše OK, když o změně ÚP č. 177 jsem slyšel hodinový výklad o strukturálních změnách dopravní infrastruktury v Kuklenách, kdy byly zpracovány ve 4 variantách hustoty provozu, ale ty nejvýhodnější, které byly podkladem pro schválení, počítaly s Novou Zelenou a Jižní spojkou, což je hudba budoucnosti. Krom toho Nová zelená neřeší vůbec zahuštění provozu na Pražské, protože končí v Pálenecké a ta převádí veškerý provoz na Pražskou. A úvahy o tom, že bude pokračovat tunelem pod Škodovkou může pronést jen člověk, který měl být už dávno zbaven svéprávnosti. Takže jsem velice rozladěn, že ta změna prošla a že o dislokaci marketů a oststní průmyslové činnosti věděla J&T dříve, hež byl podán návrh na změnu. Proto jsem na vše, co chválí stávající představitelé radnice velice skeptický. Jarda
7.10.2010 00:28
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Jardo, souhlasím hluboce s jednou věcí, a to, že pokud bude Hradec napojen na dálníci ve Stěžerské namísto na Bláhovce, tak celý dopravní systém "pěstovaný" ve stávajícím i minulém územním plánu dostane tak "na frak", že se z toho hned tak nevzpamatujeme. Nemyslím si, že lze Hradec napojít ze Stežerské křižovatky přes Novou Zelenou jakýmisi tunelem pod ČKD až ke Koruně. Naopak, do přípravy Jižní spojky s vydalo tolik práce a úsilí, že opustit tuhle cestu mi dnes přijde nejen "nešikovné", ale opravdu nesmyslné. Všichni, kdo to Hradci jsme, bychom se mělivelmi posnažit, aby dálniční křižovatka zůstala na Bláhovce s přímou vazbou na už naprojektovanou jižní spojku a tudy na Hradubickou (Rašínovu). Nová Zelená nemá být dálniční přivaděč, ale velkorysá městská třída 21. století ... tak jako již před drahnou dobou naši předkové naplánovali s postavili Pospíšilku!
7.10.2010 10:53
faultfinfer  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Tak to jsem opravdu pobavil Vašemu srovnání Nová Zelená a Pospíšilka. Z urbanistického pohledu je to přeci totální nemysl.
23.7.2010 00:48
Trin  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Část na východě a hlavně jihu okolo lesa a zahrádkářské kolonie v Malšovicích bude asi dost oříšek. Hádám,že i po roce 2050 tamtudy žádná větší komuniace nepovede. Co vim, tak už nějaká taková spojka přes Malšovice se řešila za minulého režimu a odpor byl tak velký, že z toho raději ustoupili. Navíc nyní, když si zde za Plachtou skoro u lesa nastavěli dá se říci luxusní sídla, tak nebudou unešeni z toho, že jim plánují takto znehodnotit investici a výhled na les. V neposlední řadě přírodní památka by dle toho návrhu byla také v podstatě z velké části zlikvidována. A už vidim ekology :)
7.8.2010 14:06
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: Nový územní plán Hradce Králové
Já si myslím, že by přes les na jihovýchodě města žádná silnice vést neměla ani dnes ani za 50 let. přírodní a rekreační hodnota Novohradeckých lesů je tak velká, že by měla tato čás zůstat zachována jako klidová pro rekreaci obyvatel města.
17.7.2010 10:07
Roman  (Pokročilý)
plán, nebo soutěž ?
Určitě se jedná o nový územní plán Hradce ? Nejde spíš jen o jednu z mnoha architektonických soutěží, kde Hradec byl použit jako existující město "X" ?
17.7.2010 13:05
STDM  (Nováček +1)
RE: plán, nebo soutěž ?
Územní plán by se v mnohém musel upravit. Celé to je běh na dlouhou trať. Ale je dobře, že nějaká vize je a tato mi nepřipadá špatná.
18.7.2010 18:34
Roman  (Pokročilý)
RE: plán, nebo soutěž ?
jj, něco jako prototypy a pak konečné verze aut :-)) Chybějící peníze a jisté zájmy s tou vizí udělají své.
18.7.2010 18:48
Vladimíra Šilhánková  (Nováček)
RE: plán, nebo soutěž ?
Ano, soutěž byla myšlena jako podklad pro nový územní plán a ten by na základě vítězného návrhu měl také vzniknout... ale je pravda, že je to všechno běh na dlouhou trať. Nový "územák" může být na světě tak za 4 roky... No a výsledků těch vizí si snad užijí naše děti, tak jako my dnes užíváme práce Gočára a Ulricha.
18.7.2010 19:00
Roman  (Pokročilý)
RE: plán, nebo soutěž ?
Nic proti vizím, z něčeho se vycházet musí, pokud nemá zvítězit živelnost. Moje poznámky spíš mají zchladit horké hlavy, které o vítězné vizi diskutují jako o hotové věci a projektu, na kterém se má příští týden začít pracovat :-)
4.10.2010 17:25
Tonda  (Nováček)
Letiště
Myslím si, že je jasné každému kdo rozumí problematice letišť, že Pardubice jsou asi o deset kroků před Hradcem. Cpát peníze do letiště Hradec je plýtvání městskými penězi! Máme letiště dvacet kilometrů od domu plně vybavené a nestojí nás ani korunu. Proč ho nevyužíváme? Máme tam snad zákaz vstupu? Kolik už ten zázrak v Hradci spolykal peněz? Existuje studie využitelnosti letiště HK? Pokud vím tak Pardubice mají veškeré systémy a ještě jim udržuje letiště AČR...přesto moc neprosperuje.
11.3.2011 07:29
Honza z HK  (Nováček)
Společný ÚP pro HK a PCe
Já jsem si dneska přečet článek, že naši páni radní oslovili kolegy z Pce a chtěj pracovat na společném územním plánu pro úuzemí mezi oběma krajskýma metropolema. Jo fajn, to je pěkný, že všichni viděj, že se jednou naše města spojí a chtěj řešit, co a jak a kde všude všechno vyroste, ale mě by hlavně zajímalo, jak radní zajistí, aby to bylo opravdu srůstání měst a né pouze růst Pardubic, protože je důležité si uvědomit, že cokoliv stojí mezi Pce a Hk a i cokoliv vyroste a jakákoliv investice bude mezi Hk a Pce bude investicí - rozvojem Pardubic, protože uvědomme si, že hranice kraje je hned za Březhradem, takže i Opaťák, kam jezdí drtivá většina Hradečáků je v pardubicích (kraji) a ani do Opatovic nemá HK šanci zavést (dopravně připojit) MHD. Tak co stím, páni radní, aby sme následují desítky let jen nekoukali z Březhradu,jak sice roste Pce a HK , ale ve skutečnosti poroustou jen pardubice a Hradec bude zaseklej u Březhradu. Protože když budem detailisti, tak pokud by jednou měli bejt hradubice, tak městská část Hradce podle současného územního dělení nedosáhne ani Opaťáku, zato si umím předstvit, jak Pce budou postupně připojovat srůstající obce. Hradiště, Brozany a Ráby s Kuňjkou už jsou defakto srostlé s Pce a tvoří městskou část Pce s MHD a je jen otázkou času, až se i správně připojí pod Pce. I Němčice, které jsou již na půli cesty mezi Vysokou a Pce již jsous tou oblastí téměř srostlé a jezdí sem PCe MHD... Oplatil je taký spíš destinací pro PCe, kam plánují zavíst MHD... A takové Libišany, má se tam stavět IKEA, je to za rohem za Plačicema, ale vnovinách čtu, že je to na Pardubicku a investor jedná na pardubickém magistrátě... hnus a ostuda - co s tím radní hodláte dělat?

A propo: Hodlají radní s Pce zajistit správní rovnováhu v tomto území, protože v současné době rozvoj území mezi Pce a Hk je pouze rozvojem Pce a naopak HK z tohoto lukrativního území nebude mít ani ň.

Jak jinak otevřít tuto otázku směrem k radním, když je mi jasný, že tady to asi nikdo nečte, poradíte mi někdo?
11.3.2011 08:38
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Někteří radní to teda čtou...:-)Osobně si myslím, že jednak tohle prorůstání obou měst ještě několik desítek let potrvá, ale jako dlouhodobá perspektiva je to nejspíš reálné. A pro ten případ musím říct, že mi nějak nepřijde důležité, jestli Opatovice budou městskou částí Pardubic, Hradce nebo "Hradubic", ale jestli to prorůstání přinese užitek a rozkvět celému tomu souměstí, ať už se to bude jmenovat jakkoli. Velice pravděpodobně i v daleké budoucnosti budou navíc podle mě formálně existovat nejen Pardubice a Hradec, ale i všechny ty vesnice mezi nimi, každá bude mít zastupitelstvo a starostu a svoje vlastní věci k řešení. Ale jestli se tyhle všechny samosprávy domluví na společném systému dopravy, svozu odpadů, kanalizací, vodovodů, hasičů atd., tak to může přinést užitek a úspory všem, co tady bydlí a budou bydlet. A to dokonce navzdory tomu, jestli v té době ještě budou existovat kraje a jestli v téhle oblasti bude krajský úřad jeden nebo dva. (Já osobně bych prefroval jeden :-))
11.3.2011 08:49
Martin Samohrd  (Nováček)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Ano Martine, použiji-li Tvých slov, tak společný Krajský úřad by mohl být v Hrobicích nebo v Pohřebačce. Měj se fajn. M.
18.3.2011 12:40
Honza z HK  (Nováček)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Pane Dvořáku, Vy jste úplně mimo, jak kdyby mluvil zemědělec o hutnictví...
Váš chybný názor, kterým jste mi odpověděl, má několik úrovní, co je na něm špatně.
Tak např. ta Ikea. Bude se stavět za Plačicema, ale v médiích se dočítáme, že to je na Pardubicku. Že Vás tohle neuráží, no hold asi nejste pořádnej hradeckej patriot, ale tak to se dá pochopit u člověka, který je pardubičák a v HK poslední desetiletí jen žije...:) Ale tak to berte jen jako takové rýpnutí, ono já bejt na radnici v Pce, tak tam taky škodim jak o závod...:) Ale jak říkám, budiž, je fakt, že jste takový rádoby intelektuál a zkrátka k Vám sedí takovýto pózérský názor "jsem nad věcí", "jde mi hlavně o všeobecné blaho". Ono by to nebylo nic hroznýho, kdyby jste ale nebyl hradecký radní a tímto svým opomíjením toho, že je velmi důležité, jaké jsou hranice krajů a komu patří tato velmi lukrativní část území, jste neškodil našemu městu (Hradci). protože i když se berete za Východočecha a hradecký patriotismus a zájmy toho města Vám nic neříkají, tak by jste aspoň měl dělat dobře svoji práci - práci hradeckého zastupitele a člena vládnoucí koalice. Dám Vám příklad, opět na Ikea, ale představte si pod tím jakoukoliv investici, které budou v budoucnu proudit do toho lukrativního území. Zástupci Ikea jednají na pardubické radnici. nechme to, že je to tedy absurdní, vzhledem k poloze a je fakt, že to přinese užitek hlavně Hradečákům, kteří tím že to mají za městem tak tu spíš budou hledat práci než lidí z větší vzdálenosti, NATO opravdu nemá správní územní členění vliv. Ale Vás by mělo zajímat, že tím že je to na "vašem" území, tak můžete tu investici ovlivňovat. Ale hlavně, jednáte s těmi investory, oni chtějí něco po Vás, vy zas něco po nich... A právě při těchto jednáních můžete zajistit přidružené věci, třeba nasměrovat investora, aby např. se stal sponzorem hradeckého fotbalu nebo hokeje, aby se zalíbil třeba výstavbou nového dětského hřiště atd. Bohužel Vám to ani po dvaceti letech nedošlo a všichni si dobře pamatujem, že Váš bohorovnej zaslepenej přístup k angažovanosti ke shánění peněz do sportu způsobil, že deset let prvoligového fotbalu táhl MUDr Voda ze svého až hradeckej fotbal skoro chcípnul a hokej ten zdechnul prakticky hned. A to ani neřeším ty keci o tom, kolik je tu zájemců o HK fotbal ale vadí MUDr Voda – už 5 až 6 let patří klub městu a jediný zájemce je ECE ,ale klasicky – něco za něco, postaví vedle své centrum a i ty se snažíte z města vyštípat, hlavně když bude AUpark u Koruny o patro vyšší, to je pro vás důležitější... Zkrátka když nebudou investoři klepat na dveře hradecké radnice, tak těžko seženete sponzoring pro hradeckej sport nebo třeba i filharmonii, divadlo atd. Kdyby jsme neprodávali podíl v EOp, tak kromě každoročních dividend přes sto milionů korun by se rázem hledaly peníze do sportu lépe. Takhle kdy se vůbec vy lidé z města dostanete do kontaktu s EOp a jednát s nimi o sponzoringu pro HK sport nebo vás zajímají jen lukrativní místa v této společnosti? A proč by měli mít zájem pomáhat hradeckému sportu, když veškerá povolení atd. se děje na pardubický radnici a krajským úřadě? pche... Vy jen vidíte, že pár hradečáků dostane práci a VČ se budou mít líp, ale už nevidíte, že Hradec tím jde pomalu do kytek. Už třeba jen tím, že třeba kdyby ty Libišany byly v HK kraji, tak teď s Váma jedná Ikea vy by jste se mohli snažit, aby se Vám zalíbila třeba tím, že se stane GP hradeckého hokeje, kterej stojí město hromadu peněz a to jen kvůli tomu, že nejen nejsou podniky ve městě, ale i ty co staví za městem, tak jezděj jednat do Pce. Trestuhodné podceňování situace z Vaší strany, pane Dvořáku...!!!
20.3.2011 21:30
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
To jste mi to teda nandal, pane Honzo. Pochopil jsem, že proti argumentaci člověka, jehož obzor sahá od Svobodných Dvorů až k Opatovicím a od Kuklen až téměř do Třebechovic, nemám nejmenší šanci.
Je to pro Hradec velká škoda, že jeho voliči poslali do Zastupitelstva mě a ne Vás. Vy byste nepochybně dokázal změnit katastrální hranice všech obcí mezi Pardubicemi a Hradcem, přemalovat správní hranice okresů a krajů a finanční toky z širokého okolí nasměrovat jednoznačně pod Bílou věž, díky čemuž by se naše městské sportovní kluby topily ve sponzorských darech, postavily si zcela nové moderní arény, které by nám záviděli možná až v Přelouči. A Pardubice by už v té době přestaly existovat, protože vy jako hradecký radní byste je jednoduše smazal z mapy...
Opravdu to ti voliči úplně zpackali, že Vám tu možnost nedali, ale příště už to třeba vyjde, budu vám fakt držet palce..
22.3.2011 07:33
Eva  (Pokročilý +6)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Pane Dvořáku, zanechte rétorických cvičení a řekněte nám prosím, jak bude vyřešen prostor mezi Hypertescem a Hornbachem. Hodně lidí by to zajímalo a nikdo z radních na to na tomto fóru neodpověděl. Děkuji - hlavně jménem všech cyklistů.
22.3.2011 09:15
Martin Samohrd  (Nováček)
RE: eva
Sice jsem nebyl tázán, ale než položíte takovouto otázku, stačilo by Vám nahlédnout do Územního plánu města Hradec Králové:
mapserver.mmhk.cz/tms/hkfvu/index.php?client_type=...
22.3.2011 09:49
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: eva
Diky za pomoc, Martine :-) Staci Vam to takhle, pani Evo? Pekny den preje Md
23.3.2011 13:06
Phavel  (Pokročilý)
RE: eva
Jedna věc jsou plány, druhá věc je realita. Ta je podle mě taková, že propojení obou obchodních zón je v nedohlednu a s tím padá i cyklostezka do Březhradu. Ale rád bych se mýlil. Mimochodem, když už jsme u toho, příjde mi ta cyklostezka místy dost nelogicky navržená, nebo postavená. Z Jungmannovy ulice vede zřejmě po bývalé staveništní komunikaci (což je v pořádku), ale pak se takovým mizerně udělaným "sjezdem" napojuje na úzkou cyklostezku u Hypertesca, která vede dokonale od nikud nikam. Tzn. někde z pole od tratě k tomu kruháku u nadjezdu. Podívám-li se tento druhý konec, pak ani nevím jak je plánován přejezd komunikace pro cyklisty (snad tam ani není místo) a navíc bude poněkud nebezpečný. Bývalo by bylo dobré, když kdysi Tesco toto napojení stavělo, vybudovat nějaký menší podjezd pro cyklisty. Jediný, v rámci možností, dobře navržený úsek je v druhé zóně Hornbach-Makro. Tam to i jako cyklostezka vypadá, ikdyž napojení na silnici do Březhradu je taky takové nijaké, cyklista v podstatě na konci musí nějakým způsobem sjet do křižovatky a mezi autama se nějak na ten Březhrad promotat :-) Zkrátka je vidět, že dotčení lidé, co na tom pracovali zřejmě na kole vůbec nejezdí a nikdy nejeli. Jde jim jen o to formálně odškrtnout kolonku, že při stavbě bylo myšleno na cyklisty, případně si vylepšit statistiku kolik že to v HK máme metrů stezek, ale že je toto řešení z 50% nefunkční je nezajímá. Jestli se podobně bude stavět 15let slibovaná stezka "mechu a perníku" tak se při její nesrovnatelně větší délce máme na co těšit ;-)
23.3.2011 17:06
Eva  (Pokročilý +6)
RE: eva
No, já jsem spíš myslela, jako asi naivní laik, zda by se výstavba Sconta nedala podmínit výstavbou té cyklostezky.
23.3.2011 13:30
Honza z HK  (Nováček)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Vaše reakce je přesně důvod, proč Vás pokládám za ješitu, co svou hloupostí nebo najivitou dělá svou práci městského zastupitele špatně.
Jediný co jste dokázal na můj příspěvek reagovat je jen trefně označené rétorické cvičení s hodnotou nulovou, nepočítám-li Vaše pokusy o rádoby zesměšňování - to o mém rozhledu jsem moc nepochopil, kam jste mířil... Hlavně že jste se vyjádřil, proč je můj názor mylný a naopak proč Vám nevadí, že jako radní města nemáte vliv nad tímto územím mezi HK a Pce... To vše co píšete v druhém odstavci je podle mě potřeba (až na to Vaše trapné o smazání Pardubic), ale zatímco já bych pro to aspoň něco dělal, tak Vy nejen že neděláte nic, ale ani nevidíte, že by jste to dělat měl... A ještě se ti snad chlubíte, podle toho jak jste na mě reagoval... jna výtku že nemáte patřičný vliv na shánění sponzorů reagujete že já bych sehnal sponzory na ligu mistrů... Ale že současní radní nejsou schopný bo ani nemaj kde sehnat sponzory, to Vás nechává klidným... No ještě aby ne, hlavně že je neohrožen divadelní festival atd. závislý plně na městských penězích...
Můžu Vám slíbit, že nad probojováním se do zastupitelstva silně uvažuji a až tam snad budu, budu dělat vše pro to aby se naše město mělo líp a lépe vyniklo Vaše trestuhodné nicnedělání a podceňování situace... Stejně jako tomu bylo na konci devadesátých let...
23.3.2011 13:54
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Jak už jsem napsal, budu Vám v tom snažení držet palce. A to bez jakékoli ironie.
Kdo z nás dvou měl v hodnocení možností a úkolů zastupitelstva města Hradec Králové blíže k realitě může totiž ukázat právě až Vaše případná osobní účast v tomto orgánu a výsledky Vaší práce při změnách katastrálních hranic okolních obcí. Podaří-li se Vám prosadit to, o čem tu mluvíme, zasloužíte si v Hradci pomník. A já Vám ho přeju!
Na druhou stranu nevím, proč Vaše právo někoho urážet a napadat by nemělo být doprovázeno právem napadeného se nad Vaším útokem usmát. A ničeho jiného jsem se ve své reakci nedopustil. Nicméně, pokud se Vás to přesto dotklo, omlouvám se.
23.3.2011 14:51
Phavel  (Pokročilý)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Tak si taky trochu rýpnu ikdyž ne jen do Vás ;-) Možnosti, které rada a zastupitelstvo má (a třeba i Honza, jako budoucí zastupitel), jsou do značné míry limitovány příjmy do městské pokladny. Řekněme že za Vaší vlády v 90tých letech se hospodařilo vcelku šetrně, alespoň určitě jsem neměl dojem předražených zakázek a nesmyslných privatizací. V tomto ohledu možná až na zmíněný prodej akcií EOP, kde si taky jako Honza myslím, že by do městské pokladny na dividendách do dnešních let přinesly celkem již daleko víc peněz a hlavně - s vidinou dalšího laciného zisku "za nic". Chápu to nicméně tak, že tento krok byl tehdy vynucený Pardubicemi a Vy jste ten prodej přímo neplánoval. I tak, HK si podle mě mohl akcie ponechat nezávisle na Pardubicích. Jdeme dál, nějakých 550 miliónů zdědilo v podstatě nové zastupitelstvo pod vedením ("na věčné časy") ODS. A co tyto, nerad to připomínám, pravicové = rozpočtově šetrné (dle Vaší rétoriky) vlády dělaly? :-) Projedly nejen tyto peníze ale i peníze z dalších privatizací (např. zcela nesmyslně provozní část VAKu - opodstatněnost a výhodnost tohoto kroku, nikdo dodnes nevysvětlil, to je ta "komunikace" s občany!). Rovněž úvěry města, bez ohledu na tyto zisky, nějak tak tiše (stranou zájmu radničního zpravodaje) stoupají. Každé další zastupitelstvo mělo míň a míň zdrojů a co máte k dispozici dneska, to víte asi sám. No ikdyž ještě se můžete zbavit posledních ziskových odvětví, jako například Tepelného hospodářství, tím bude privatizace zisku úspěšně dokončena. Jistě, pár investic se i povedlo, to nepopírám - např. terminál nám může závidět celá republika. Přesto, tohle hospodaření bylo špatné a neohlíželo se vůbec na budoucnost. Výsledkem je a bude, že město ze svého rozpočtu pokryje tak sotva běžný provoz a každá další investice bude na vrub úvěru, který jen prohloubí dluh města.
24.3.2011 10:22
martin.dvorak  (Profesionál +7)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Měl bych asi nejdřív poděkovat za laskavé hodnocení hospodaření a správy Hradce v letech 90., za které jaksi nemůžu necítit svoji osobní zodpovědnost. Takže "děkuju". Pokud jde o akcie Opatovic, popsal jste to docela přesně, já neumím spekulovat a tím méně spočítat, kolik by případné ponechání nevýznamného balíku akcií městu přineslo, a jak by s námi býval majitel zacházel jakožto s menšinovým akcionářem, ale těch 680(?) milionů byla tenkrát opravdu velká kupa peněz, (víc jak půlka ročního rozpočtu města), jejíž získání dalo opravdu hodně práce a tvrdých jednání a dodones si teda nemyslím, že to tenkrát bylo rozhodnutí špatné. (nemluvě o tom, že nebýt mých stejně tak náročných jednání s tehdejším ministrem Ježkem, měl by Hradec, stejně jako Pardubice a Chrudim místo akcí EOP leda tak ...)
Jiná věc je, že i já měl tehdy představu, že z toho balíku se vytvoří nějaký "městský fond" z jehož výnosů bude město doplňovat svůj rozpočet po desítky let, aniž by se přitom sama jistina toho fondu musela zmenšovat. Bohužel, namísto toho, asi jako odměnu za tenhle přísun do městské kasy mě zastupitelstvo hned na nejbližším svém jednání odvolalo, to už někdo tušil, že pěněz na rozdávání bude v nejbližších letech docela dost a já bych v tom jen překážel. A pak přišla zcela jiná hospodářská strategie města, která s vědomím, že "zdroje jsou" utrácela víc, než kolik přišlo do kasy, až se ten původní fond rozpustil úplně a město už je v červených číslech. Ale abychom byli spravedliví, Hradec i dneska patří mezi finančně nejzdravější města a jeho míra zadlužení není ani zdaleka tak dramatická a nebezpečná, jak se v hradeckých hospodách traduje. Nemám teď ta čísla u sebe, ale sedím v redakční radě časopisu Obec a finance, tam vyšel docela detailní rozbor myslím v prvním letošním čísle, rád Vám pošlu nějaké detaily, pokud budete mít zájem.
24.3.2011 12:59
Phavel  (Pokročilý)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Děkuji za Vaši upřímnou a věcnou odpověď co se týče akcií EOP, ani jsem to popravdě nečekal. Moje domněnka, že by HK na dividendách získal víc peněz vychází z jednoduché úvahy že město mohlo mít cca 20% podíl (HK, P,Chr dohromady 51% ? - možná se pletu to jistě budete vědět přesně) a na druhé straně z toho, jaké dividendy si vlastník (teď ani nevím kdo to je) podle zdrojů na internetu vyplácel dividendy. Konkrétně třeba článek "J&T získala z Elektráren Opatovice miliardovou dividendu" na serveru E15.cz. Pomocí googlu se dají najít i další články, ze kterých se dá dočíst, že i v "horších" letech je to tak 500 milionů a (spíš) víc. Pak už to číslo jen násobím 0.2 ;-) Ekonomickou školu nemám, ale myslím, že energetika je poslední, co na tomhle světě padne a dokud bude uhlí, budou zisky z EOP mnohonásobně vyšší než nějaké úroky a výnosy z účtů ať už v našich, islandských, nebo jiných bankách a fondech. Přesto přiznávám, že tak jako Vy nevím, jak by na tom HK v pozici minoritního vlastníka byl (zda by na tyto dividendy dosáhl). Nejlepší by byl býval původní stav před prodejem balíku Pardubicemi. Dnes by všechna města mohla mít nejen slušné roční bezpracné přilepšení, ale v neposlední řadě také kontrolu nad výrobou a distribucí tepla a cen za něj. Ale tak už to tady u nás chodí, že zisk nakonec jde někam do zahraničí :-( Vaši zásluhu na tom že město vůbec akcie mělo a že je prodalo za co největší sumu, nicméně odjakživa uznávám.

Druhá věc: nikdy jsem zde "hospodsky" netvrdil a nevím jestli někdo jiný tady, že HK má nějaký kritický dluh (no řekněme si, těch 680mil za akcie na tom taky má lví zásluhu - jiná města štěstí v takový "dárek" třeba neměla). Na co jsem však chtěl ukázat je ta skutečnost, kdy za dob kdy "bylo z čeho brát" se peníze a úspory "prohospodařily" (oproti třeba Vašim představám) a jak to půjde dál? A nemluvím jen o penězích z EOP. Teď jsme teda téměř na "nule" pokud bereme běžný provoz + opravu tak pár chodníků a když budeme chtít investovat, tak se budeme muset více či méně zadlužovat (nebo dál rozprodávat město) a budeme úspěšně následovat ostatní města která jsou na tom hůř. Je zajímavé, že k tomuhle všemu došlo za vlád tzv. "konzervativních" stran, které velice hlasitě hlásají přesně opačnou strategii :-) Proto já vůbec nevěřím, alespoň na komunální úrovni na nějakou levo-pravou rétoriku. Tím se ohánějí jen ti, kteří si myslí že volič reálné dění okolo sebe vůbec nesleduje. Nakonec Vám jsem rověž na konci devadesátých let (moje první volby) hlas dal pro jiné důvody než pro politickou orientaci a téhle "svobodné" volby bez předsudků si užívám v komunále dodnes ;-)
24.3.2011 13:27
Phavel  (Pokročilý)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Tak ještě musím reagovat sám na sebe. Koukám že s dividendami EOP je to ještě lepší (pro HK horší) než jsem myslel, zmíněný článek uvádí že miliardová dividenda není nic neobvyklého: "Britská International Power si v letech 2007 až 2009 vyplatila šest miliard korun". Sakra, ta elektrárna je ještě daleko větší dojná kráva, než jsem si myslel. To pro ně byla hoodně rychle vratná investice.
11.3.2011 09:13
Phavel  (Pokročilý)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Sice s těmi obavami víceméně souhlasím, ale myslím si, že celý projekt je utopie. Osobně bych pro to ani zdaleka nebyl a to ani ne tak z důvodu obav před tím, že nas Pardubice pohltí, ale spíš kvůli tomu, že jsem proti zbytečnému zastavování území. V ČR je poslední dobou trend, že ačkoliv růst populace spíš stagnuje, zemědělské půdy rapidně ubývá. Zatímco města "vyhnívají", okolo vznikají montážní haly, hypermarkety apod. Nejde ale zdaleka jen o tyhle stavby. Rovněž nekoncepčně stavěná pole rodinných domků v okolních satelitech tomuto negativnímu trendu hodně napomáhají. Budoucí generaci v tomto ohledu vůbec nezávidím. Jednou jako dědci budeme vzpomínat, jak se v Hradci dalo vzít kolo a během pár minut se člověk mohl dostat z města a projet se po klidných okolních vesničkách (aniž by ho z vedlejších silnic vytlačoval provoz lidí pendlujících mezi satelitem a městem). Souvislý lán pole, nebo louky už budou lidi znát jen ze starých fotek. Velcí pamětníci budou hovořit o místech v přírodě, i blízko měst, odkud nebyla vidět téměř žádná zástavba a kde člověk mohl užít trochu klidu. Projekt Hradecko-pardubické aglomerace, pokud by se skutečně realizoval, by z tohoto pohledu byla další rána. Jsem pro to, aby se města rozvíjela spíš uvnitř svých hranic a snažila se efektivně využít území která mají k dispozici.
11.3.2011 19:13
STDM  (Nováček +1)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Ty satelity kolem Hradce vznikají i z důvodu, že v Hradci jsou pozemky drahé a pro individuální výstavbu i málo dostupné. Developeři neví, kolik by za byty s mnohdy diskutabilní kvalitou chtěli. A tak si mnozí rozmyslí, jestli koupí nový byt třeba za 3-4 miliony nebo si za stejné peníze postaví domek v sousední obci. Tam nemá takřka žádnou občanskou vybavenost, a tak samozřejmě pendluje mezi Hradcem a satelitem (sousední obcí).
19.3.2011 16:01
ridic007  (Nováček)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
člověče, proč teda nezůstalo město HK jenom za hlíněným valem na kopci nad soutokem? Mohli jsme, místo po Urylichově náměstí, chodit v bažinatých loukách a hvozdech. Neměl by jsi dodatečně podat trestní oznámení na Gočára a Pilňáčka? Vzpamatuj se, pokrok nazastavíš.
22.3.2011 19:47
Dan  (Nováček)
RE: Společný ÚP pro HK a PCe
Panečku, panečku! Zase jeden Yntelektuál.
14.3.2011 14:04
Japa  (Pokročilý)
Jde jen o prachy, ne o občany
Musím se přiznat, že i já jsem naletěl na fikci hybridních tramvají. Trvalo mi delší chvilku, než jsem pochopil, že je to lákavý bonbónek, který má zakrýt podstatu skrytou v novém ÚP, který je zcela podřízen zájmům velkých developerů a spekulantů s pozemky. Urvat co nejvíce zemědělské půdy v blízkosti dálnice to je bingo. S ohledem na to, že prostý občan nemá vůbec žádný pojem o zákulisních jednáních minulého zastupitelstva pod vedením ing. Divíška a ODS, tak si nemůže učinit žádnou reálnou představu o novém územním plánu. Jarda
14.3.2011 23:58
Phavel  (Pokročilý)
dopravní stavby
Trochu odbočím. Pokud to tu čtou informovaní zastupitelé, zajímalo by mě, zda se v HK v příštích letech chystá nějaká významnější dopravní stavba? Ale skutečně chystá. Vidím, že v Pardubicích se bude investovat přes 700 mil. do křižovatky u Parama a u Hypernovy. Mluví se také o jižním obchvatu I/2. Vše zatáhne stát. U nás se již 15 let mluví o Miletě (vím že tu jsou názory, že je to stavba zbytečná, já si to nemyslím), o jižní a severní spojce. Možná jsem nějakou stavbu opomněl. Mám to jen já takový pocit, nebo je fakt, že jsme v porovnání s ostatními podobně velkými městy co se investic ŘSD týče na chvostě a jezdíme a zdá se že ještě dlouho budeme jezdit pouze na těch komunikacích, které byly postaveny za "sociku" někde do 80.let (městský okruh)? Proč si každá porevoluční vláda bez výjimky myslí že HK žádnou investici nepotřebuje? Zajímalo by mě taky, jak vypadá Bártova slibovaná dohoda s farmářkou Havránkovou. Ikdyž, pokud se má postavit nesmyslný paskvil v podobě posunutého sjezdu na stěžerskou silnici, který městu podle mě spíš uškodí než pomůže, tak to ať se raději nestaví nic...
15.3.2011 12:42
kika  (Nováček)
RE: dopravní stavby
Máte pravdu, bohatě stačí Opatovice.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme