Podpora hradeckých sportovních klubů

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
8.2.2004 04:11
občan (neregistrovaný)
Text z úterních Lidovek:

O DANÍCH MRAVNÝCH A NEMRAVNÝCH, PŘEROZDĚLOVÁNÍ A SVOBODĚ

Už jsem na toto téma psal a mluvil mnohokrát, ale současné dohadování vládní koalice o "reformě" českého daňového systému, které není ničím jiným než dohadováním, voličům kterých stran se zvednou daně a která strana si naopak za takto navíc nakradené peníze nakoupí hlasy voličů pro sebe, k opakování již vysloveného přímo nutí.
Neboť současnému dohadování zákonitě chybí to podstatné a nejdůležitější: mravný ideový základ a teprve z něho vyplývající, následný záměr, kam daňovou reformu směrovat a jaký by měl být "jízdní řád" této reformy, tedy její časový plán.
Osobně mám v této věci jasno, rozděluji totiž daně na daně mravné a nemravné, a tak, kdybych byl autokratem, zavedl bych v Česku následující daňovou soustavu.
Zrušil bych veškeré daně nemravné, tedy ty, které zdaňují, navíc progresivně, práci ( jinými slovy pracovitost, podnikavost, ochotu jít do rizika, snahu, zodpovědnost a vzdělanost) , a které dále zdaňují veškeré výsledky, plynoucí z této práce, tedy daň dědickou, z nemovitostí, z úroků a podobně.
Ba zrušil bych i komplikovanou DPH a ponechal pouze a jedině dvě daně logické a mravné: daň ze spotřeby, založenou na principu, že čím více a čím dražších výrobků a služeb člověk spotřebuje či užije, tím více zaplatí na daních, přičemž výnos z takové daně by sloužil převážně k nápravě škod ze spotřeby vzniklých. Druhou daní by pak byla daň z hlavy, kterou by každý člověk přispíval na nezbytný chod malého, funkčního státu, přičemž by si každý občan mohl případně vyžadované luxusnější státní služby (např.služby na počkání) za příplatek nakoupit.
Vše ostatní - zdravotnické služby, sociální dávky a služby a důchodový systém by pak byly provozovány na základě kombinace povinného a dobrovolného pojištění ( které je samo o sobě dostatečně solidárním systémem), a to s motivujícím nastavením, tedy s menší mírou přerozdělování než je tomu dosud, tedy s větším důrazem na dobrovolné pojištění.
Nějakou dobu by samozřejmě trvalo, než by se zreformovaly současné systémy důchodového a sociálního zabezpečení a zdravotnictví, a také snížení daní by muselo být postupné, jdoucí ruku v ruce s demontáží příšerně přebujelého státu. Ovšem vzhledem k tomu, že by statisíce a statisíce lidí ze současného bumbrlíčkovského systému, dnes přímo placených z veřejných peněz a nebo na ně napojených, byly nuceny začít namísto přerozdělování hodnot tyto vytvářet, nemuselo by jít o příliš dlouhý čas, než by se došlo ke kýženému "desátku", desetiprocentní dani ze spotřeby a cca pětiprocentní dani z hlavy. Myslím, že i tak by solidně vedený stát penězi docela oplýval.
Jsem si, pochopitelně, vědom, že uskutečnění tohoto snu je možné pouze autokraticky, neboť nejen v Česku, ale v podstatě v celém světě, se vždy najde dostatečný počet politiků, kteří pod různými ušlechtilými záminkami obratně využívají lidskou závist a z ní pramenící touhu po rovnosti výsledků, aby pak co největší mírou přerozdělování učinili občany co nejzávislejšími a svoji moc co největší, ještě větší počet úředníků, jejichž zaměstnání a hlavně moc též stoupá a padá s množstvím přerozdělovaných peněz a převeliký počet těch, kteří se na tomto přerozdělování přiživují. A to už je dostatečně velká a silná brzda.
Nemůžeme-li ovšem tento boj o nízké, mravné daně vyhrát, neznamená to pochopitelně, že ho máme vzdát. Neboť vzdáme-li ho, skončíme zákonitě dřívě či později, ale spíše dříve, v systému totálním přerozdělování, přičemž beze zbytku platí nepřímá úměra: čím více přerozdělování, tím méně svobody.
8.2.2004 18:39
marek (neregistrovaný)
Podpora hradeckých sportovních klubů
Hradec je město spotru ve stádiu klinické smrti... A víte proč? protože všichni schopní mladí odcházejí na jižní předměstí, kde mají sportovní gymnázium, atletický tunel a mnoho možností, jak se vyblbnout.
Zato v Hradci se řeší zcela zbytečná otázka, zda dát nehoráznou sumu na přestavění všesportovního stadionu na fotbalový. A to i když se všeobecně ví, že fotbalu se Hradci nikdy nedařilo, nedaří a pravděpodobně nikdy dařit nebude:( Proč prostě nedat peníze na sporty, které sice nejsou tak populární,ale mají v HK budoucnost (atletika, plavání, basketbal a volejbal)???

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme