Přibližování měst Hradec a Pardubice

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
13.7.2005 00:00
Pája (neregistrovaný)
Přibližování měst Hradec a Pardubice
V dnešních novinách přišla řeč na téma sbližování měst Hradec a Pardubice.. "Spojit či nespojit" je určitě akademické téma, ale otázka využití prostoru mezi oběma městy (asi 18km) bude v dohledné době stále aktuálnější. V páteřní části bude určitě velký tlak obchodních řetězců a průmyslu, čemuž by měla být nastavena rozumná mez. Osobně si myslím, že obě města mají velkou šanci využít toto zatím "nedotčené" území pro svůj dlouhodobý zdravý rozvoj. Přilákání turistů = zainvestování oblasti písníků v evropském standartu, co třeba i podpořit další těžbu písníků nebo je spojit do větších? Poblíž takových klidových zón by v zeleni mohl vzniknout vědeckotechnologický park orientovaný na výzkum a služby, dále obytné čtvrti atd. U takových projektů spolupracují místní zastupitelstva, soukromí investoři a univerzity, velkou měrou přispívá EU. Mohla by být založena nějaká forma veřejné společnosti, aby měly užitek obě města i kraje. Pokud se ale příležitost nevyužije a rovněž obě města se nebudou starat, co se děje za humny, budeme jednou projíždět špinavou zónou nikoho plnou skladů a velkoobchodů, orámovanou dopravními koridory..
13.7.2005 16:12
Roman (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
Podle mě je to blbost. Teď jsou čtyři panstva - dva magistráty a dva kraje. Přece se nebudou slučovat a redukovat. A kdo z nich by při své ješitnosti a nabubřelosti ustupoval ze své pozice ?
Podle silnic budou obchodní a průmislové parky růst tak jako tak a 18 km je ještě na hodně dlouho moc velká vzdálenost.
13.7.2005 16:15
Roman (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
Probůh, co jsem to tam zplodil - průmislové = průmyslové
14.7.2005 09:31
Pája (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
No, jak píšu na začátku, otázka nestála jestli spojovat města nebo úřady, ale jak směrovat rozvoj prostoru mezi oběma městy (aby z toho obě měla užitek)
14.7.2005 14:13
Lukáš Vodák (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
Já bych viděl spolupráci ve sportu: veškerý hokej Pardubice, fotbal Hradec. Je zbytečné, že se třeba fotbal v obou městech a hokej v HK plácá ve 2. lize...
22.7.2005 18:28
Josef (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
A jak chceš směrovat prostor mezi městy, když Hradec už je tím směrem plnej až po ceduli ? Obchoďáky až po Březhrad a tím to končí, k Labi tě nepustěj zelený, za Terronic neprojede ani Avie. To se dřív sblížíme s Hořicema a Jaroměří.
24.7.2005 00:53
Matěj JR (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
Třeba se mohou postupnou výstavbou domků propojit Roudnička a Vysoká. Pokud bude podobná věc podpořena MHD, sítěma a především obcema samotnýma, tak to může nabrat docela spád. Kolik bylo baráků v Býšti hebo Hodešovicích před 7 lety a kolik teď? Je teď moderní bydlet v satelitních obcích a tak se budou určitě rozrůstat.
Nakonec se Hradubice a Prdec stanou satelitními obcemi Prahy :-/
24.7.2005 01:31
Xaver (neregistrovaný)
RE: matěj jr
A plochy území budou pokryty poházenými boudami ...pardon rodinnými domy...a celé to bude nápadně připomínat urbanismus chudinských čtvrtí Mexico City. A bude se zpívat : co architekti, co jste dělali?
1.8.2005 16:30
Matěj JR (neregistrovaný)
RE: xaver
Proč poházeny budovami ??? bude to architektonicky v naprostém ladu (a skladu :-) stejně jako prostor mezi Cikánem (rybníkem) a Cikánem (hospodou) Možná tam budou jen větší domy a menší parcely :-/
21.7.2005 17:25
jj (neregistrovaný)
RE: Přibližování měst Hradec a Pardubice
Zkurvený Pardubice
26.7.2005 12:27
Wendellýn (neregistrovaný)
HK <---> PCE
Srůstání HK a PIC? Proč ne? Stejně to k tomu samo spěje a ze dvou velkých vesnic by bylo konečně jedno slušný město. Beztak 1/2 Pardubic jezdí už dnes za prací do HK a naopak.
Já osobně bych zatím neřešil, jestli se ten prostor zastaví fabrikama, hyprama, nebo třeba kadibudkama, ale úplně by stačilo, kdyby se pro začátek mezi HK a PCEma dokončila pořádná silnice. Je to ostuda, že 2 tak blízká města, kde je hustý provoz po celý den, dodnes nemají pořádnou spojovací silnici. (To ale v současnosti záleží hlavně na PCÍch), jelikož od HK je už skoro k ceduli kraje hotovo.
Taky 2-kolejná trať má být dokončena, podle slibů až v r. 2010. To je podle mě pozdě.
16.8.2005 18:12
Josef (neregistrovaný)
RE: HK <---> PCE
To s tou silnicí je správná sranda. Ušmoulat díky obchoďákům tři kiláky čtyřproudovky až k ceduli a pak se škaredit na Pardubáky, že těch zbylejch dvacet kiláků vázne u nich... :-)
26.7.2005 13:57
Filip Rigel (neregistrovaný)
HK-Pce
Priblizovani obou mest je bohuzel vylucne v dispozici Pardubic. Hradec Kralove totiz s jedinou vyjimkou - tou je Vysoka nad Labem - zabira celou jizni cast "sveho" okresu i kraje (Roudnicka i Novy HK patri pochopitelne Hradci).
Osobne jsem i pro pripojeni Vysoke, dokonce se mi to jevi jako nutnost. Nebranil bych se teto obci zachovat zastupitelstvo, ktere by fungovalo v ramci mestskeho obvodu. Slova pana primatora Diviska o tom, ze by to bylo prinejmensim nakladne, spise vsak nerealizovatelne, jsou neunosna a neobhajitelna. Nizke naklady by pokryla vyssi danova vynosnost a vyssi rozpoctove urceni dani pro Hradec Kralove. Navic obdobny model jiz uspesne funguje - Vratislavice nad Nisou jsou integralnim a integrovanym obvodem jinak do samostatnych mestskych casti necleneneho Liberce. Ze by o tom nas primator nevedel?
28.7.2005 09:48
Matej JR (neregistrovaný)
RE: HK-Pce
jo, v tom souhlasím. Žádná obec se nenechá připojit, když ji slibují pouze slepou poslušnost. Kdyby jim zůstala možnost samostatně rozhodovat, tak by do toho možná šly, protože na tom by pak vydělali všichni
3.8.2005 13:28
l (neregistrovaný)
RE: HK-Pce
tak to by asi nebylo šťastné. Samostatné rozhodování "svým" zastupitelstvem a finanční nezávislost jedné ze sloučených obcí popírají základní princip sloučení. Jde o obchod. Prostě se musí obec rozhodnout - chci MHD, kanalizaci, zajištění odpoadového hospodářství, údržba městské zeleně.......? OK, ale něco za něco. Hradec si totéž může říct obráceně. Proč dotovat ze svého rozpočtu MHD do cizí obce? (Zrušíme II. pásmo?)
3.8.2005 13:43
evan (neregistrovaný)
RE: HK-Pce
Souhlas! Druhe pasmo bych zrusil
3.8.2005 16:03
Matěj JR (neregistrovaný)
RE: malé eL
Ale proč by takto přičleněná obec neměla mít možnost rozhodovat se, zda si udělá chodník nebo kanál? Nezapomeňte, že na vesnici se dost "úřaduje" v hospodě, protože tam se sejdou všichni a každý obyvatel tak do správy může tak trochu zasahovat. Já v Hradci, bych ani nenašel ty dveře, kde bych mohl ovlivnit rozhodování o "kanálech"
Navíc si myslím, že pro některý je to z Ulrycháku např. do Vysoký neuvěřitelná dálka :-/
3.8.2005 20:35
Pája (neregistrovaný)
RE: HK-Pce
Co tak vím, ČR má nejvíc obcí na obyvatele v Evropě, jako důsledek porevolučního vývoje. V dnešní době, kdy to vesnicím začíná přinášet známé problémy, je to už jen setrvačností a nejspíš ješitností a ambicema vesnických starostů a zastupitelů. Pro starostu (příměstské) obce je argumentem pro samostatnost to, že počet obyvatel stoupá, mlčí ale o tom, že k vesnici byla pouze přilepená čtvrť nocleháren naležato, bez kloudných komunikací, vybavenosti a vazby na původní vesnici, rovněž se nechlubí tím, že zvětšující se obec nemá chodníky a kvalitní veřejné osvětlení.

Ve stejné rovině, jen v jiném měřítku, je i možná spolupráce HK-PCE, na určité projekty dosáhnou jen celky s určitým počtem obyvatel. Aby Hradec netratil, bylo by snad možné na klíčové projekty založit nějakou formu společnosti pro správu veřejného majetku, patrně a.s. To, že území patří pod Pardubice by hrálo výrazmou roli, pokud by byla daňová výtěžnost z území vyšší, než dnešních pár směšných procent, vše snad pořád podléhá státnímu přerozdělování.

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme