Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?

Příspěvky ve fóru

Přidat komentář
29.3.2005 00:00
Stanislav Blaha (neregistrovaný)
Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Hradecké zastupitelstvo minulý týden odhlasovalo tzv. vstup strategického partnera do společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Byl tím odstartován schvalovací proces, na jehož konci bude valná hromada VAK HK, která by měla předat provozování VAK HK společnosti Královéhradecká provozní ve většinovém vlastnictví francouzského vodárenského giganta VEOLIA WATER.
29.3.2005 14:30
Jeden z davu (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Jako Hradečák říkám, že je to pěkná lumpárna. Už v pořadu "na vlastní oči" byla minulosti reportáž z jiného města, jak je to pro město "výhodné". Je to jen opět ukázka zvůle těch prdeláčů co sedí na magistrátu, že absolutně neposlouchají hlasy svých vlastních voličů. Tím myslím tu petici, která se podepisovala za to, aby město podíl VaK neprodávalo. Většinou jsou za vším peníze. Jedno je ale jisté, zákazník a konečný spotřebitel, který nemá jinou volbu, než odebírat vodu z kohoutku, bude jen zírat jak se mu zvyšují inkasní platby.
29.3.2005 15:53
Anča (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Pokud říkají, že je to dobré, nebo dokonce lepší, měli by podrobně říci jak a pro koho. Pro obyčejné lidi to bude zase jenom zdražení. Každý chce trhnout a vyděkat co nejví, proto někde něco kupuje a ne aby dával něco levněji nebo zadarmo - a čím víc vlastníků, tím víc dílů a že by se tedy spokojili s menšími... těžko. Už teď si musíme rozmýšlet, jestli si můžeme dovolit spláchnout WC po každém jití, nebo jen po "velké" - kvůli penězům. To jsme dopadli - nakonec budu odměřovat každému z rodiny, kolik si může dovolit vypít, mýt se budeme v dešťové nachytané do sudu - poku nám draze nazpoplatní i tuto.
1.4.2005 21:31
insider (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Socánkové rozmilí, odkud se ve Vás bere to svaté přesvědčení, že soukromník vždycky krade, zatímco město nebo stát moudře a rozumně hospodaří? To jste pochytili ve VUMLu a nebo snad v Poplachu v Kovářské uličce, kde hamižný domácí šidil ubohé nájemníky??? Ve skutečnosti je to u samozřejmě právě naopak, nejvíce se šidí a krade tam, kde neexistuje žádný soukromý majitel, ale nějaká partička za nás občany spravuje to, co prý patří nám všem (ale prebendy z toho mají právě jen ti pomazaní). Ale buďte v pohodě, komunisti už jsou skoro zpátky, jen co se dostanou k moci, zase to všechno zestátní (= ukradnou) a bude po Vašem.
1.4.2005 22:02
Nebekman (neregistrovaný)
RE: insider
Omyl, komunisti nikdy neodešli. Jen jim teď narostl hřebínek, přímo obrhřeben.
2.4.2005 14:06
Jája (neregistrovaný)
RE: insider
Nebelmane, tak proč Gross neodstoupil, pak nemusel nikomu "narůstaht hřeben"... ale nechme to , to si řeší parta vládnouících mezi sebou.
2.4.2005 19:01
Nebelman (neregistrovaný)
RE: jája
Proč by odstupoval? Co by asi tak dělal? Nic neumí krom intrik a je všem pro smích. Všem jde přece především o vlastní prospěch a pro něj udělají všechno možné. A že se s tou snahou sveze i republika, to je jednou ku prospěchu, jindy zase ke škodě. Záleží na tom, kdo právě řídí vládu. Teď to budou komunisti.
2.4.2005 14:04
Anča (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Ty chytráčku, tak daj konkrétní příkald. Komunisti padli přece už v roce 1989 a od tý doby VAK řídí jiní a zlevinili?? Je mi šuma fuk jestli to řídí červenej, nebo modrej, nebo třeba puntíkatej s kulatejma čtverečkama, ale ˇať nechá žít taky normální lidi s výdělkem poloviny průměrného platu a nižším. A lidem dá možnost si vydělat a pak podle toho stanovuje ceny - toť vše.Nějakýho vlastníka z tramtárie sotva zajímá obyčejný český královéhradecký občan!!
2.4.2005 19:05
Nebelman (neregistrovaný)
RE: anča
Jo jo Aničko, tzv. obyčejný královéhradecký občan (kdo to vlastně je, resp. kdo je tedy neobyčejný občan?) by nezajímal ani královéhradeckého vlastníka VAKu. Důležitý je zisk, tebe tvůj zisk nezajímá?
6.4.2005 17:16
Anča (neregistrovaný)
RE: anča - upřesnění
"obyčejným" myslím toho, kdo do věci nemůže mluvit, ale platit musí.
6.4.2005 10:16
Michal H. (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Insidere, tvůj názor hodnotím jako pěkný aprílový příspěvek, ale pokud to myslíš vážně, nepochopil jsi zásady tržní ekonomiky - maximalizovat zisk a náklady v tomto případě přenést na konečného spotřebitele, který opravdu , ale opravdu nemůže do svého domu zavést nějakou jinou vodu. Snad jedině navrtat na zahradě kvalitní pramen, což ve městě bude asi problém.
6.4.2005 14:15
Stan (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
1) VAK doposud nespravovala nějaká partička, ale obce.
2) Soukromý vlastník funguje lépe v podmínkách konkurence, VAK je bohužel lokální monopol. Soukromý monopolista se chová zpravidla hůře než veřejný (a to nemám z VUMLu, ale z učebnic ekonomie).
3) VAK je prosperující firma, která v minulosti investovala 1,5 mld. do infrastruktury. V okamžiku, kdy by měla investici zhodnotit, pronajme ji za nájemné o málo vyšší než odpisy...
4) Celá akce nesmírně zapáchá (a není to chlór, co je cítit)
6.4.2005 17:13
spotřebitel vody (neregistrovaný)
RE: Prodej VAK HK, vo vy na to Hradečáci?
Když VAK, jak se říká, prosperuje, tak proč ho doprčit musejí prodávat!! Jen proto, aby ještě víc sedřeli lidi o peníze?! Je to hovadina. Je to jako v rodině. A ještě jsem neviděl žádnou, která by vše svoje prodala a pak si to draze pronajímala od toho, komu prodala. Kocourkov kam se hrabe!!
7.4.2005 17:01
vodník a žáby (neregistrovaný)
prodej VAKu
Kvaky, kvak, je to tak. Město si chce prodat VAK. Občanům tak vytře zrak A TAKY PENĚŽENKY
15.11.2007 19:45
Phavel  (Pokročilý)
Dotace EU
Nedalo mi to nevytáhnout na povrch opět toto téma. Privatizace této společnosti se opravdu "vyplatila", nedávno byla reportáž na čt1 o tom jak hradecká ČOV potřebuje peníze na rekonstrukci/modernizaci a mluvilo se až o částce 900 mil. Kdyby provozovatelem byl městský podnik VAK, měli bychom šanci získat vysokou dotaci z EU, takto nedostaneme ani korunu. Je tedy vysoce pravděpodobné, že vše nakonec budeme muset zaplatit my. Vstup investora do prosperující společnosti byl tedy vysoce kontraproduktivní a hlavně vůbec nebyl nutný. Jako spotřebitel nepociťuji žádné zlepšení služeb v oblasti dodávky vody, oproti stavu kdy se o vodovody staralo město. Teď by mě jenom zajímalo, co bude město v nastalé situaci dělat...
15.11.2007 20:32
Xaver  (Profesionál +11)
RE: Dotace EU
Co by radní dělali...nic, budou se moudře tvářit a rádobymoudře žvanit. Holt doba je taková, jakou ji lidé chtějí mít. Kdo má možnost vody z vlastní studny vyhrává, ostatní platí.
16.11.2007 07:02
MIREK  (Pokročilý +2)
Voda
To že prodej VAK nepřinese nic dobrého, to už se vědělo dávno. Tedy tím myslím dobrého pro konečné zákazníky. Jak mohlo město prodat monopol na vodu, která je navíc tak strategickou surovinou, nad tím zůstává rozum stát. To ti Divíšku pěkně děkujeme.
7.12.2007 19:21
Stan  (Nováček)
VAK HK
Když jsem před necelými třemi roky zakládal toto téma, jezdil jsem po zasedáních zastupitelstev a snažil se vysvětlit, co bude "Vstup strategického partnera" znamenat. Tvrdil jsem mimo jiné, že nájemné jen mírně převyšující odpisy nebude stačit na požadované investice. Byl jsem ekonomem VAKu Máslem označen za ekonomického diletanta. Dnes nový ředitel VAKu Barák pláče na zastupitelstvech a v dresu VEOLIE požaduje zvyšování vodného a stočného s odůvodněním, že odpisy starého majetku nemohou při zvyšování cen stavebních prací a materiálu pokrýt pořízení nových investic. Dnes si můžete všichni zkonfrontovat realitu a posoudit, kdo měl tehdy pravdu. Kde jsou nějací hradečtí radní, aby nám vysvětlili, proč má být vodné a stočné od příštího roku o takřka 20 % vyšší, proč jsou evropské dotace v nedohlednu a zisky z provozování vodovodů a kanalizací odtékají z velké části do Francie?
7.12.2007 21:53
Stan  (Nováček)
Nové ceny
Je to ještě horší, než jsem to čekal. Paušál 763 Kč pro nejmenší vodoměry, cena 56,60 za kubík. To znamená zvýšení ceny o 20 - 50 % podle spotřeby a průtoku vodoměru. Odkaz: www.vakhk.cz/aktuality.htm
9.12.2007 21:11
ne-hradecak  (Nováček)
výlevy
Zatím čtu jen nějaké výlevy. Připadá mi to jako brekot starých "komačů", že to nestihli sami dříve rozkrást. Přeci každá společnost má nad sebou zákony státu, ekonomiky a trhu. Ať to ovládá kdo chce, nějak se musí řídit nejakými pravidly. Myslím si, že cena vody by byla stejná jak za vlastnictví města nebo nějakých "Frantíků". Když z novin víme, že město hospodaří se záporným rozpočtem, tak z čeho by to asi investovali a dotovali? Myslíte si, že by nám každému dotovali sprchu. Asi těžko.
10.12.2007 11:11
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: výlevy
Mě se to jako výlevy nezdá. Otevřeně se tu jenom hovoří o tom, že prodej firmy s monopolem na strategickou surovinou jako je voda je hovadina. Správně zde "ne-hradečák" řekl jedině to, že každá společnost má nad sebou zákony státu, a trhu. Město prodalo silně ziskovou společnost se strategickou surovinou di soukromých rukou a ještě zahraničnímu majiteli. Protože soukromý subjekt nemůže dosahnout na unijní peníze, které by byly potřeba investovat do infrastruktury, tak je samozřejmě zaplatí konečný zákazník ve formě zvýášení vodného a stočného. Ceny by se sice zvyšovaly stejně, protože rostou ceny energií, chemikálií, pracovní síly a já nevím čeho ještě, ale jistě by to nebylo o tolik. Může mi to být sice uplně fuk, protože mám vlastní studnu, ale vadí mě to jako rozhodnutí zastupitelstva, které není v zájmu obyvatel města. Nikdo nečeká, že mu někdo bude dotovat sprchu, ale každý čeká, že nebude muset doplácet na špatná rozhodnutí našich zastupitelů.


10.12.2007 14:53
Phavel  (Pokročilý)
RE: výlevy
K tomu už nemám celkem co bych dodal. Naprosto souhlasím s Mirkem a Stanem. Bylo mi už od začátku jasné, že snaha města vydělávat z pronájmu vodovodní sítě nějakému investorovi je zcestná a může být realizována jedině razantním zvýšením cen. VAK spravoval celou síť dobře a vydělané prostředky investoval zpátky - tak by to mělo také správně fungovat. Teď to dopadlo jak jsem čekal - možná ještě o něco hůř (přicházíme navíc o dotace z unie).
10.12.2007 22:01
Stan  (Nováček)
RE: výlevy
Ne-hradecaku, zdá se Ti jako komančský výlev, když doložím, že tady někdo vytuneloval obcemi (tedy občany tohoto okresu) vlastněnou společnost, v důsledku čehož jsme my všichni přišli o 600 mil. Kč již přislíbených evropských dotací a budeme dalších 30 let platit za vodu více, než bychom museli. Nejhůře to dopadne na ty s vlastní studnou, protože letošní zavedení paušálu je jen první krok. Následovat bude plošné zavedení stočného a pršného (bude se platit z odkanalizované plochy bez ohledu na skutečnou produkci odpadních vod. A na konec i nějaký poplateček za čerpání podzemní vody se taky uzákoní.
11.12.2007 22:15
Phavel  (Pokročilý)
RE: výlevy
To mě tak napadá - nebylo by od věci už kvůli dotacím z EU od smlouvy s Veloií odstoupit, pokud to vůbec lze? Nevím, jaké by z toho plynuly sankce (asi dost vysoké), ale možná by se to v konečném výsledku ještě vyplatilo...
12.12.2007 07:32
Stan  (Nováček)
RE: výlevy
Ta smlouva je v podstatě nevypověditelná. Na přímý dotaz mi ředitel Barák odvětil, že oni by rádi smlouvu zkrátili na dvacet let a změnili některá ustanovení (což je podmínka pro možnost dostat dotace EU), ale že to záleží na Veolii, a ta patrně nebude chtít, případně za to bude požadovat nějaké kompenzace. Barák jinak na zastupitelstvu NB vystupoval celou dobu jako ředitel Královéhradecké provozní a nikoliv jako ředitel VAKu. Propojenost mezi hradeckými radními a starosty klíčových měst na jedné straně a Veolií na druhé straně je tak do očí bijící, že nevěřím v nějaký obrat. Prostě budeme muset těch 600 melounů (+ zisky Veolie za 30 let - odhadem 1,5 mld.) zaplatit z vlastních kapes my, odběratelé vody.
6.5.2008 14:56
Phavel  (Pokročilý)
"prozíravost" našich radních
Tak a jsou tu "plody" privatizace VAKu - viz. MFDnes ze dne 6.5.2008 - článek s nadpisem: "VAK opraví čističku bez evropské dotace". Naprosto zbytečná privatizace dobře fungujícího podniku se teď otočila proti nám, na 400 miliónů nedostaneme vůbec žádnou dotaci. S dalšími menšími investicemi to bude nejspíš podobné. Zaplatit to budou muset přímo či nepřímo zase hradečáci. Co nám teda tato privatizace "za každou cenu" přinesla dobrého, na to si asi každý odpoví sám...
6.5.2008 19:08
Hradec72  (Nováček)
VAK
NAM NIC TEDA ŽE BUDEM PLATIT VIC ALE PANOVE RADNI SI POLPŠILI A JAK TO ŠLO RYCHLE S PRODEJEM . NĚCO JDE HNED POKUD S THO NĚCO MAJ A KDYŽ NE TAK TO JE NA DESETITETKU NAPŘ. MALŠAK ,ZIMAK,AUTOBUSAK,PARKOVACI DOMY,KOUPALIŠTĚ
19.5.2008 07:53
Stan  (Nováček)
outsidermedia
O privatizaci vody a nejen o ní si můžete přečíst na www.outsidermedia.cz
19.5.2008 08:46
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: outsidermedia
Co k tomu dodat. Naši komunální politici nám zakšeftovali VAK, to už je většině asi známo. Smutné je, že voda je životně důležitá a strategická surovina. Dálší smutný fakt je to, že to vše, co nám naši komunální politici zakšeftovali, bohužel zaplatí odběratelé. Na rekonstrukci čističky ta díky tomu nedostaneme z EU žádnou dotaci, protože dotace není pro soukromé subjekty. Takže to, kdo to nakonec zaplatí, je naprosto jisté, konečný spotřebitel. A proto stále a znovu opakuji, táhněte do háje, páni zastupitelé, už jste naškodili dost.
29.5.2008 22:17
Paja  (Nováček)
VAK
Celý tento dlouhodobý pronájem byl udělán výhodně pro Veolii a město na to bude mnoho let doplácet. Zaměstnanci dostali zákaz se na cokoliv ptát nebo něco komentovat, jinak výpověď. Jelikož se jedná o monopol, tak se v něčem jiném koupat nebudem a nakonec budeme muset zaplatit, co si Frantík nadiktuje a zaplatíme i rekonstrukci čistírny. EU peníze na ni určitě za stávajících podmínek nedá.
30.5.2008 09:09
MIREK  (Pokročilý +2)
RE: VAK
Už o tom tady byla řeč několikrát. To co nám naši radní udělali, je mírně řečeno lumpárna. Těch lumpáren tu bylo za jejich konšelování až dost, nevýhodný prodej VAK, nevýhodná smlouva s ATOLEM, podivné zakázky s firmou STRABAG, a našlo by se toho mnohem víc. Pak si ještě dovolí zvýšit daň z nemovitosti na 3x a je vymalováno. Doposud jsem byl jejich voličem, ale nyní už ani náhodou.
30.5.2008 00:01
Ira  (Pokročilý +1)
VAK
Země, která si nechá nadiktovat ztrátu potravinové a energetické soběstačnosti a dříve běžné základní potraviny z velké části dováží, země, která prodá své vodní zdroje zahraničním společnostem v rámci podezřelých smluv, je zemí obývanou národem hlupáků, řízených idioty nebo zločinci. -gewo-
30.5.2008 10:44
Eva  (Pokročilý +6)
kšefty
Vše, co tu bylo napsáno, je pravda. Ale kdy již bude někomu za tyto nevýhodné kšefty připsána osobní zodpovědnost. Vždyť to nedělali anonymně. At se zveřejní, kdo hlasoval pro tyto prodeje.
30.5.2008 11:32
Honza z HK  (Nováček)
RE: kšefty
No jo evo, ale problém je, že tito lidé to prezentují jako skvělý podnikatelský tah. Sice jsou jediný, kdo to tak vidí, ale hold my občané jsme hloupí a nerozumíme tomu... Ale tak ostatně teď je aspoň krásně vidět, proč tito "podnikatelé" přestali podnikat a (raději) vlezli do ODS dělat politiku.
Vymyslej si koupaliště, parametry vhodněji nazvatelné dětské koupaliště, které musí stavět do výšky, tedy na betonových pilířích. A pak se divěj, že za ty desítky let nepřišel žádnej investor zainvestovat to koupaliště a ani se na tom aspoň spolupodílet. Proč asi... No oni investujou svoje prachy a koukaj na rentabilitu a né jako naši milí radní, kteří řádí s našemi anonimními penězi a rentabilitu řeší pouze ze svýho pohledu (Atol, Veolia). Von by se určitě investor našel,i na mega akvapark, stavět jediný koupaliště ve 100 000 městě, musí být rito, kord ještě v turisticky atraktivní oblasti (vcelku u Krkonoš a Orlickejch, Český ráj + hradecko - umím si představit z těchto destinací jednodenní výlety do HK akvaparku, jako je tomu třeba u přímořských letoviscích), ale to pak nesmí radní trvat na nevhodné lokalitě, kde se musí neekonomicky stavět na betonových pilířích v záplavové oblasti...

A na co se zapomíná nejvíc. Kam zmizela ta miliarda z akcí Opat.elektrárny? Dejme tomu autobusák 500 000, ale zbytek? Hlavně že sme zato opravili Klicperák, besedu, Filahramonii (tohle jsou jediný investice, které se tu do teď dělaly), ale koupaliště si už musí zaplatit sami hradečáci tím, že od konšelů koupí svoje byty. Hnus velebnosti...!!!
30.5.2008 20:07
Hradec72  (Nováček)
KONŠELE
TY KDYBY DALI NA SEBE AMATEŘI TAK KONČEJ DRUHY DEN.HUSITE TO ŘEŠILI JINAK ŘEMDIM,SUDLICE,HALAPARTNA,PALCAT.
4.6.2008 14:42
Stan  (Nováček)
A to ještě nevíte,
že Královéhradecký kraj pumpuje další desítky milionů na výstavbu čističek, kanalizací apod. VAKU, což při současném systému znamená přímou podporu VEOLIE. Stačí se podívat na investiční záměry kraje na příští rok ...
17.5.2011 12:00
Phavel  (Pokročilý)
výsledky privatizace
Dle dnešního Hradeckého deníku máme vodné a stočné nejdražší v kraji. Dochází na slova p. Orgoníkové a všech lidí (včetně mě), kteří měli o užitečnosti vstupu "strategického" partnera pochybnosti. Patrně budu hodně naivní se svým přáním, aby se někdo ze zástupců ODS, VPM, HDK vyjádřil k tomu, v čem vlastně spočíval přínos Veolie oproti stavu kdy provozní část spravoval sám VAK ve vlastnictví města (nebo měst).
17.5.2011 12:59
Eva  (Pokročilý +6)
voda
Prodej měl asi jedniný pořínos - a to určitým soukromým osobám, které se teď nám, platičům, jen smějí. Kdo to jmenovitě schválil?.
17.5.2011 15:26
Xaver  (Profesionál +11)
RE: voda
Nesmějí, platící plebs jim je lhostejný.
17.5.2011 17:57
Japa  (Pokročilý)
Jak na to.
Kamarádi, ve všem máte absolutní pravdu, ale na těchto stránkách pouze odpouštíte páru, protože máte vztek, stejně jako já. To je ale nadraka. Zvedněte ruce, kdo z Vás byl na veřejném zasedání města v Adalu a tam v 5-ti minutovém intervalu řekl zastupitelům do očí vše, co si říkáte zde. Pokud nikdo, tak se do toho dejte. Bylo by vhodné se navzájem domluvit na určité kauze a tu tam asertivně opakovat. Upozorňuji, že svůj diskusní příspěvek musíte na začátu ohlásit u organizátora. Mohu Vám na vlastní zkušenosti sdělit, že pokud se do projevu vložíte a na upozornění, že máte limit vyčerpán zareagujete tím, že si mohou trhnout nohou, tak couvnou a nechají Vás mluvit dál. A to si upřímně myslím, že stávající zastupitelé nejsou taková sgvadra grázlů, jakou vedl bývalý primátor Divíšek. Tak kdo se ujme organizace? Jarda
17.5.2011 20:29
Phavel  (Pokročilý)
RE: Jak na to.
Jaký to ale bude mít efekt? Smlouva je na 30 let a je dle příspěvku výše bez sankce nevypověditelná (jako Atol). Už p. Orgoníková jasně a veřejně označila smlouvu za nevýhodnou a pak se musela bránit žalobě za poškození "dobré pověsti" radnice (docela dobrá ironie). A hlavně podstatná věc je, aby si to uvědomili lidi, občané HK a nevolili slepě podle stranické příslušnosti, protože jsou tak prostě zvyklí. Jedině tak lze dosáhnout změny a to nějaký můj(náš) projev na ZM neovlivní. Radní se mnou stejně nebudou diskutovat, nemají pro to jediný důvod.
18.5.2011 19:00
Japa  (Pokročilý)
RE: Jak na to.
Na kostlivce ve skříni, zanechané Divíškem a spol. to nebude mít vliv žádný. Ale pamatuj, že častá krůpěj i kámen proráží. Takže jedinný a ne malý efekt to bude mít třeba v tom, že stávající radní budou alespoň číst smlouvy pro které mají hlasovat a ne slepě věřit svým stranickým bosům, kteří je k zvednutí ruky chtějí přimět. Tohle je běh na dlouhou trať a pokud ho vzdáš hned na začátku, tak nikam nedojdeš. Jarda

Vložit nový komentář

K tomuto fóru mohou příspívat jen přihlášení uživatelé.
Přihlásit nebo registrovat.

Mohlo by se hodit
Doporučujeme